dc.contributor.advisor | Milerová Prášková, Dagmar | |
dc.creator | Čermáková, Lenka | |
dc.date.accessioned | 2017-07-03T09:54:58Z | |
dc.date.available | 2017-07-03T09:54:58Z | |
dc.date.issued | 2017 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/85730 | |
dc.description.abstract | V dnešní době, kdy velkým tempem roste populace především v méně rozvinutých zemích, je hlad a chudoba problémem obrovských rozměrů. Kvůli zmírňování a odstraňování hladu byl vytvořen koncept potravinové bezpečnosti, který popisuje ideální stav, jehož je třeba dosáhnout. Záměrem první části práce je přiblížení samotného konceptu a představení čtyř pilířů, protože díky jejich naplnění může koncept fungovat v praxi. S potravinovou bezpečností je úzce spojená produkce základních plodin, proto druhá část práce je zaměřená na plodiny, které hrají roli v naplňování konceptu potravinové bezpečnosti. Těmi plodinami jsou rýže, kukuřice, brambor a pšenice. K naplnění konceptu dojde tehdy, kdy jsou všechny čtyři pilíře splněny zároveň. V cestě stojí mnoho překážek, od ekonomických po klimatické. Je potřeba se změnám přizpůsobit, ať už změnou v zemědělství (více mechanizace a elektrifikace) nebo zlepšením podmínek samotných zemědělců. Zlepšení infrastruktury umožní rozšířit základnu spotřebitelů a tím zvýšení příjmů. Výsledkem je, že se všechno odvíjí od samotných plodin. Na začátku je důležitý výběr osiva, dále pěstovat plodinu, která dokáže zajistit příjem a nebude její pěstování na úkor živobytí zemědělců. Zamezení znehodnocení potravin při špatném skladování nebo výrobě, dokáže zachránit velké množství... | cs_CZ |
dc.description.abstract | Nowadays, with growing population especially in developing countries, hunger and poverty are a huge problem. To reduce or eliminate hunger and poverty, the concept of food security was introduced. This concept describes an ideal situation to be reached. The first part of my work introduces this concept and introduces four basic pillars of food security. Food security is closely related crops, so the second part of my work focuses on selected staple crops that play a role in realizing the food security concept. These crops are rice, corn, potatoes and wheat. The concept will be fulfilled when all four pillars are met simultaneously. There are many obstacles in the way, from economic to climate ones. Changes need to be adapted whether through change in agriculture (more mechanization and electrification) or by improving the conditions of the farmers themselves. Improving the infrastructure will allow the consumer base to be broadened and thus revenue increased. The result is that everything depends on the crops themselves which have the potential to eliminate hunger. In the beginning, it is important to select a seed, to grow a crop that can provide income and that will not grow at the expense of farmers' livelihoods. Avoiding food degradation in poor storage or production can save many crops. With... | en_US |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
dc.subject | Potravinová bezpečnost | cs_CZ |
dc.subject | dostupnost potravin | cs_CZ |
dc.subject | přístup | cs_CZ |
dc.subject | stabilita | cs_CZ |
dc.subject | využití potravin | cs_CZ |
dc.subject | nerovnoměrná distribuce | cs_CZ |
dc.subject | hlad a chudoba | cs_CZ |
dc.subject | základní plodiny | cs_CZ |
dc.subject | geografické rozmístění | cs_CZ |
dc.subject | dovoz a vývoz | cs_CZ |
dc.subject | méně vyspělé státy | cs_CZ |
dc.subject | Food security | en_US |
dc.subject | food availability | en_US |
dc.subject | access | en_US |
dc.subject | stability | en_US |
dc.subject | utilization | en_US |
dc.subject | uneven distribution | en_US |
dc.subject | hunger and poverty | en_US |
dc.subject | staple crops | en_US |
dc.subject | geographical distribution | en_US |
dc.subject | import and export | en_US |
dc.subject | less developed countries | en_US |
dc.title | Potravinová bezpečnost a základní plodiny | cs_CZ |
dc.type | bakalářská práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2017 | |
dcterms.dateAccepted | 2017-06-12 | |
dc.description.department | Department of Social Geography and Regional Develop. | en_US |
dc.description.department | Katedra sociální geografie a region. rozvoje | cs_CZ |
dc.description.faculty | Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
dc.description.faculty | Faculty of Science | en_US |
dc.identifier.repId | 171994 | |
dc.title.translated | Food security and staple crops | en_US |
dc.contributor.referee | Jančák, Vít | |
thesis.degree.name | Bc. | |
thesis.degree.level | bakalářské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Biologie se zaměřením na vzdělávání - Geografie se zaměřením na vzdělávání | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Biology Oriented at Education - Geography Oriented at Education | en_US |
thesis.degree.program | Biology | en_US |
thesis.degree.program | Biologie | cs_CZ |
uk.thesis.type | bakalářská práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Přírodovědecká fakulta::Katedra sociální geografie a region. rozvoje | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Science::Department of Social Geography and Regional Develop. | en_US |
uk.faculty-name.cs | Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Science | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | PřF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Biologie se zaměřením na vzdělávání - Geografie se zaměřením na vzdělávání | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Biology Oriented at Education - Geography Oriented at Education | en_US |
uk.degree-program.cs | Biologie | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Biology | en_US |
thesis.grade.cs | Neprospěl | cs_CZ |
thesis.grade.en | Fail | en_US |
uk.abstract.cs | V dnešní době, kdy velkým tempem roste populace především v méně rozvinutých zemích, je hlad a chudoba problémem obrovských rozměrů. Kvůli zmírňování a odstraňování hladu byl vytvořen koncept potravinové bezpečnosti, který popisuje ideální stav, jehož je třeba dosáhnout. Záměrem první části práce je přiblížení samotného konceptu a představení čtyř pilířů, protože díky jejich naplnění může koncept fungovat v praxi. S potravinovou bezpečností je úzce spojená produkce základních plodin, proto druhá část práce je zaměřená na plodiny, které hrají roli v naplňování konceptu potravinové bezpečnosti. Těmi plodinami jsou rýže, kukuřice, brambor a pšenice. K naplnění konceptu dojde tehdy, kdy jsou všechny čtyři pilíře splněny zároveň. V cestě stojí mnoho překážek, od ekonomických po klimatické. Je potřeba se změnám přizpůsobit, ať už změnou v zemědělství (více mechanizace a elektrifikace) nebo zlepšením podmínek samotných zemědělců. Zlepšení infrastruktury umožní rozšířit základnu spotřebitelů a tím zvýšení příjmů. Výsledkem je, že se všechno odvíjí od samotných plodin. Na začátku je důležitý výběr osiva, dále pěstovat plodinu, která dokáže zajistit příjem a nebude její pěstování na úkor živobytí zemědělců. Zamezení znehodnocení potravin při špatném skladování nebo výrobě, dokáže zachránit velké množství... | cs_CZ |
uk.abstract.en | Nowadays, with growing population especially in developing countries, hunger and poverty are a huge problem. To reduce or eliminate hunger and poverty, the concept of food security was introduced. This concept describes an ideal situation to be reached. The first part of my work introduces this concept and introduces four basic pillars of food security. Food security is closely related crops, so the second part of my work focuses on selected staple crops that play a role in realizing the food security concept. These crops are rice, corn, potatoes and wheat. The concept will be fulfilled when all four pillars are met simultaneously. There are many obstacles in the way, from economic to climate ones. Changes need to be adapted whether through change in agriculture (more mechanization and electrification) or by improving the conditions of the farmers themselves. Improving the infrastructure will allow the consumer base to be broadened and thus revenue increased. The result is that everything depends on the crops themselves which have the potential to eliminate hunger. In the beginning, it is important to select a seed, to grow a crop that can provide income and that will not grow at the expense of farmers' livelihoods. Avoiding food degradation in poor storage or production can save many crops. With... | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.publication.place | Praha | cs_CZ |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra sociální geografie a region. rozvoje | cs_CZ |