Show simple item record

Characterization and evaluation of stability of oils from sea buckthorn berries
dc.contributor.advisorHudeček, Jiří
dc.creatorMichalíková, Adéla
dc.date.accessioned2017-06-27T10:06:17Z
dc.date.available2017-06-27T10:06:17Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/85608
dc.description.abstractDiplomová práce se zabývá charakterizací rakytníkového oleje, který je v současné době považován za velice užitečný potravinový doplněk. Po shrnutí literárních údajů o rakytníkovém oleji a jeho biologických účincích se práce v experimentální části věnuje srovnání tří komerčně dostupných preparátů z rakytníkového oleje. Základní charakterizace jednotlivých olejů byla provedena titrační metodou pomocí tukových čísel, tedy peroxidového čísla, jodového čísla, čísla zmýdelnění a čísla kyselosti. K další charakterizaci olejů bylo použito spektrofotometrických metod. Výsledky ukazují výrazné rozdíly mezi jednotlivými vzorky olejů. V průběhu skladování se mezi sebou jednotlivé vzorky olejů lišily hodnotami peroxidových čísel a stabilitou. V tomto ohledu měl rakytníkový olej pocházející od firmy Relikt - Art Engel výrazně nižší hodnoty peroxidového čísla (2,95 mekv/kg) ve srovnání s oleji ze společností Elith Phito a Virde, u kterých byly naměřeny hodnoty peroxidového čísla 12,68 a 8,97 mekv/kg. Hodnota peroxidového čísla značky Relikt - Art Engel se v průběhu skladování téměř neměnila. Podobné rozdíly byly zjištěny také při zkoumání kolorimetrických parametrů, kdy tento olej vykazoval mnohem nižší optickou hustotu než ostatní analyzované oleje. Tyto rozdíly mohou být způsobeny rozdílnou technologii výroby...cs_CZ
dc.description.abstractThis diploma thesis deals with characterization of sea buckthorn oil. The sea buckthorn oil is frequently used as a food supplement and in dermatology. The first part summarizes the literature on sea buckthorn oil and its biological effects. In the experimental part, the thesis deals with the comparison of three commercially available preparates of sea buckthorn oils. We employed the basic characteristics of these oils, including the determination of peroxide value, iodine value, saponification value and acid value using titration methods. Spectroscopic measurements were used to further characterize the oils. The comparised sea buckthorn oil samples differed strongly in the peroxide value and in the stability during storage. In this respect, the oil from Relikt - Art Engel company had significantly lower value (2,95 mekv/kg) compared to other two oil samples studied from Elith Phito and Virde companies with peroxide values 12,68 and 8,97 mekv/kg. This value was also much less prone to increase during storage. A similar difference was also found in spectral and colorimetric characteristics of the oil samples, where this oil displayed much less optical density then the other two samples. This might be a result of different technology used for production of oils, or it may reflect some adulteration,...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectRakytník řešetlákovýcs_CZ
dc.subjectrakytníkový olejcs_CZ
dc.subjectmastné kyselinycs_CZ
dc.subjectperoxidové číslocs_CZ
dc.subjectkolorimetriecs_CZ
dc.subjectSea buckthornen_US
dc.subjectsea buckthorn oilen_US
dc.subjectfatty acidsen_US
dc.subjectperoxide valueen_US
dc.subjectcolorimetryen_US
dc.titleCharakterizace a hodnocení stability olejů z plodů rakytníkucs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2017
dcterms.dateAccepted2017-06-06
dc.description.departmentDepartment of Biochemistryen_US
dc.description.departmentKatedra biochemiecs_CZ
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.identifier.repId159063
dc.title.translatedCharacterization and evaluation of stability of oils from sea buckthorn berriesen_US
dc.contributor.refereeKubíčková, Božena
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
thesis.degree.disciplineClinical and Toxicological Analysisen_US
thesis.degree.programClinical and Toxicological Analysisen_US
thesis.degree.programKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra biochemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Biochemistryen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
uk.degree-discipline.enClinical and Toxicological Analysisen_US
uk.degree-program.csKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
uk.degree-program.enClinical and Toxicological Analysisen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csDiplomová práce se zabývá charakterizací rakytníkového oleje, který je v současné době považován za velice užitečný potravinový doplněk. Po shrnutí literárních údajů o rakytníkovém oleji a jeho biologických účincích se práce v experimentální části věnuje srovnání tří komerčně dostupných preparátů z rakytníkového oleje. Základní charakterizace jednotlivých olejů byla provedena titrační metodou pomocí tukových čísel, tedy peroxidového čísla, jodového čísla, čísla zmýdelnění a čísla kyselosti. K další charakterizaci olejů bylo použito spektrofotometrických metod. Výsledky ukazují výrazné rozdíly mezi jednotlivými vzorky olejů. V průběhu skladování se mezi sebou jednotlivé vzorky olejů lišily hodnotami peroxidových čísel a stabilitou. V tomto ohledu měl rakytníkový olej pocházející od firmy Relikt - Art Engel výrazně nižší hodnoty peroxidového čísla (2,95 mekv/kg) ve srovnání s oleji ze společností Elith Phito a Virde, u kterých byly naměřeny hodnoty peroxidového čísla 12,68 a 8,97 mekv/kg. Hodnota peroxidového čísla značky Relikt - Art Engel se v průběhu skladování téměř neměnila. Podobné rozdíly byly zjištěny také při zkoumání kolorimetrických parametrů, kdy tento olej vykazoval mnohem nižší optickou hustotu než ostatní analyzované oleje. Tyto rozdíly mohou být způsobeny rozdílnou technologii výroby...cs_CZ
uk.abstract.enThis diploma thesis deals with characterization of sea buckthorn oil. The sea buckthorn oil is frequently used as a food supplement and in dermatology. The first part summarizes the literature on sea buckthorn oil and its biological effects. In the experimental part, the thesis deals with the comparison of three commercially available preparates of sea buckthorn oils. We employed the basic characteristics of these oils, including the determination of peroxide value, iodine value, saponification value and acid value using titration methods. Spectroscopic measurements were used to further characterize the oils. The comparised sea buckthorn oil samples differed strongly in the peroxide value and in the stability during storage. In this respect, the oil from Relikt - Art Engel company had significantly lower value (2,95 mekv/kg) compared to other two oil samples studied from Elith Phito and Virde companies with peroxide values 12,68 and 8,97 mekv/kg. This value was also much less prone to increase during storage. A similar difference was also found in spectral and colorimetric characteristics of the oil samples, where this oil displayed much less optical density then the other two samples. This might be a result of different technology used for production of oils, or it may reflect some adulteration,...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra biochemiecs_CZ


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV