Zobrazit minimální záznam

The use of the stable isotope analysis of carbon and nitrogen in the dietary reconstruction of the Lombard population in relation to the health status
dc.contributor.advisorDrtikolová Kaupová, Sylva
dc.creatorNovotná, Adéla
dc.date.accessioned2021-03-23T22:42:53Z
dc.date.available2021-03-23T22:42:53Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/85507
dc.description.abstractDiplomová práce se věnovala rekonstrukci výživy a studiu životních podmínek germánského kmene Langobardů z pohřebiště Kyjov z doby stěhování národů (5. až 6. století). Hlavním cílem byla charakterizace stravy této populační skupiny a její srovnání s výživou jiných skupin z období stěhování národů a raného středověku. Výživu jsme studovali na základě analýzy stabilních izotopů uhlíku (δ13 C) a dusíku (δ15 N), které byly hodnoceny u 60 dospělých jedinců (30 mužů a 30 žen). S ohledem na interpretaci hodnot izotopů byly stabilní izotopy C a N vyhodnoceny i u několika druhů zvířat (N=19). Dalším cíle práce bylo vyhodnocení výskytu vybraných osteologických znaků, které nepřímo vypovídají o zdravotním stavu a kvalitě životních podmínek studované skupiny. Znaky byly hodnoceny ve vztahu k výživě. Výsledky ukázaly, že strava populační skupiny z Kyjova byla založena na C3 rostlinách a živočišných proteinech, podobně jako tomu bylo na dalších lokalitách z doby stěhování národů. V porovnání s velkomoravskými lokalitami se ukázal rozdíl v konzumaci prosa, které bylo na Velké Moravě běžnou součástí jídelníčku, zatímco na lokalitě Kyjov mohlo tvořit pouze malou část stravy. Další rozdíl spočíval ve větším zastoupení živočišných proteinů ve stravě velkomoravských center. U langobardské populace byly zjištěny...cs_CZ
dc.description.abstractThis diploma thesis deals with a reconstruction of the Germanic tribe of the Lombards' diet found at Kyjov burial site dated back to the Migration Period (5th - 6th century A.D.) as well as a research of their living conditions. The principal aim is a description of this population diet and its comparison to the other populations within this period and the Early Middle Ages era. The diet was examined by considering of carbon (δ13 C) and nitrogen (δ15 N) stable isotopes analysis received and evaluated from a group of 60 adult individuals (30 men and 30 females). In regard to the interpretation of the isotopes values, the stable isotopes C and N were present in some animal species (N=19). Apart from the above mentioned, several significant health indicators were chosen for evaluation which indirectly show health condition and quality of living conditions of the examined group. These health indicators were evaluated in relation to the diet. The results of this study indicate that the diet of Lombards' population was based on C3 plants and animal proteins, which is similar to the other localities in the time of the Migration Period. It shows a difference, namely in consumption of millet, providing that the Lombards to the Great Moravian's localities are compared. The millet seemed to be common part of...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectLangobardics_CZ
dc.subjectstabilní izotopy uhlíku a dusíkucs_CZ
dc.subjectvýživacs_CZ
dc.subjectprojevy nespecifické zátěže na kostřecs_CZ
dc.subjectthe Lombardsen_US
dc.subjectthe Migration Perioden_US
dc.subjectstable isotopes of carbon and nitrogenen_US
dc.subjectdieten_US
dc.subjectnon-specific stress indicatorsen_US
dc.titleVyužití analýzy stabilních izotopů uhlíku a dusíku k rekonstrukci výživy ve vztahu ke zdravotnímu stavu langobardské populacecs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2017
dcterms.dateAccepted2017-06-05
dc.description.departmentDepartment of Anthropology and Human Geneticsen_US
dc.description.departmentKatedra antropologie a genetiky člověkacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId172470
dc.title.translatedThe use of the stable isotope analysis of carbon and nitrogen in the dietary reconstruction of the Lombard population in relation to the health statusen_US
dc.contributor.refereeBrzobohatá, Hana
dc.identifier.aleph002142403
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineAnthropology and Human Geneticsen_US
thesis.degree.disciplineAntropologie a genetika člověkacs_CZ
thesis.degree.programBiologyen_US
thesis.degree.programBiologiecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra antropologie a genetiky člověkacs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Anthropology and Human Geneticsen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csAntropologie a genetika člověkacs_CZ
uk.degree-discipline.enAnthropology and Human Geneticsen_US
uk.degree-program.csBiologiecs_CZ
uk.degree-program.enBiologyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csDiplomová práce se věnovala rekonstrukci výživy a studiu životních podmínek germánského kmene Langobardů z pohřebiště Kyjov z doby stěhování národů (5. až 6. století). Hlavním cílem byla charakterizace stravy této populační skupiny a její srovnání s výživou jiných skupin z období stěhování národů a raného středověku. Výživu jsme studovali na základě analýzy stabilních izotopů uhlíku (δ13 C) a dusíku (δ15 N), které byly hodnoceny u 60 dospělých jedinců (30 mužů a 30 žen). S ohledem na interpretaci hodnot izotopů byly stabilní izotopy C a N vyhodnoceny i u několika druhů zvířat (N=19). Dalším cíle práce bylo vyhodnocení výskytu vybraných osteologických znaků, které nepřímo vypovídají o zdravotním stavu a kvalitě životních podmínek studované skupiny. Znaky byly hodnoceny ve vztahu k výživě. Výsledky ukázaly, že strava populační skupiny z Kyjova byla založena na C3 rostlinách a živočišných proteinech, podobně jako tomu bylo na dalších lokalitách z doby stěhování národů. V porovnání s velkomoravskými lokalitami se ukázal rozdíl v konzumaci prosa, které bylo na Velké Moravě běžnou součástí jídelníčku, zatímco na lokalitě Kyjov mohlo tvořit pouze malou část stravy. Další rozdíl spočíval ve větším zastoupení živočišných proteinů ve stravě velkomoravských center. U langobardské populace byly zjištěny...cs_CZ
uk.abstract.enThis diploma thesis deals with a reconstruction of the Germanic tribe of the Lombards' diet found at Kyjov burial site dated back to the Migration Period (5th - 6th century A.D.) as well as a research of their living conditions. The principal aim is a description of this population diet and its comparison to the other populations within this period and the Early Middle Ages era. The diet was examined by considering of carbon (δ13 C) and nitrogen (δ15 N) stable isotopes analysis received and evaluated from a group of 60 adult individuals (30 men and 30 females). In regard to the interpretation of the isotopes values, the stable isotopes C and N were present in some animal species (N=19). Apart from the above mentioned, several significant health indicators were chosen for evaluation which indirectly show health condition and quality of living conditions of the examined group. These health indicators were evaluated in relation to the diet. The results of this study indicate that the diet of Lombards' population was based on C3 plants and animal proteins, which is similar to the other localities in the time of the Migration Period. It shows a difference, namely in consumption of millet, providing that the Lombards to the Great Moravian's localities are compared. The millet seemed to be common part of...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra antropologie a genetiky člověkacs_CZ
thesis.grade.code1
dc.contributor.consultantVelemínský, Petr
dc.contributor.consultantŠmerda, Jaromír
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO
dc.identifier.lisID990021424030106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV