Zobrazit minimální záznam

The evaluation of viscoelastic properties of two types of pregelatinized corn starch using stress relaxation test
dc.contributor.advisorSvačinová, Petra
dc.creatorHájková, Jana
dc.date.accessioned2017-06-22T08:36:06Z
dc.date.available2017-06-22T08:36:06Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/85241
dc.description.abstractUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Farmaceutická technologie Školitel: PharmDr. Petra Svačinová, Ph.D. Posluchač: Jana Hájková Název diplomové práce: Hodnocení viskoelastických vlastností dvou typů předbobtnalého kukuřičného škrobu s využitím testu stresové relaxace Tato práce se zabývá studiem viskoelastických vlastností dvou částečně předbobtnalých škrobů Starch 1500® a Lycatab® C a hodnocením pevnosti tablet. V teoretické části je zpracována charakteristika použitých škrobů, kluzných látek a jejich vliv na lisování škrobů. Dále je popsán proces lisování a jeho hodnocení s využitím testu stresové relaxace. Experimentální část je zaměřena na lisování tablet a hodnocení jejich viskoelastických vlastností a pevnosti. Pro hodnocení viskoelasticity byl použit test stresové relaxace. Tablety byly lisovány silou 13, 15 a 17 kN. Jako kluzné látky byly použity stearan hořečnatý a stearylfumarát sodný v koncentraci 0,5 % a 1 %. U paramaterů elasticity A1-3 a plasticity P1-3 se sledovaly rozdíly mezi oběma typy částečně předbobtnalých kukuřičných škrobů, vliv kluzných látek a vliv různých lisovacích sil. Lycatab® C a jeho směsi dosahovaly ve všech třech fázích lisovacího procesu vyšších hodnot parametrů parametrů Ai a Pi než Starch 1500® a jeho směsi. Rozdíly v hodnotách...cs_CZ
dc.description.abstractCharles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of: Pharmaceutical technology Consultant: PharmDr. Petra Svačinová, Ph.D. Student: Jana Hájková Title of Thesis: The evaluation of viscoelastic properties of two types of pregelatinized corn starch using stress relaxation test This thesis deals with viscoelastic properties of two partially pregelatinized starches (Starch 1500® and Lycatab® C) and with the evaluation of the tensile strength of tablets. In the theoretical part are described characterisations of used starches, lubricants and their effect on compression of starches. There is also described compression process and its evaluation with stress relaxation test. Experimental part of this thesis is focused on tablet compression and evaluation of their viscoelastic properties and tensile strength of tablets. For evaluation of viscoelasticity was used stress relaxation test. Tablets were compressed at compression forces of 13, 15 and 17 kN. Magnesium stearate and stearylfumarate in 0,5 % and 1,0 % concentrations were used as lubricants. The differences in parameters of elasticity (A1-3) and plasticity (P1-3) between both types of partially pregelatinized maize starches, effect of lubricants and different compression forces were observed. In all three phases of compression...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleHodnocení viskoelastických vlastností dvou typů předbobtnalého kukuřičného škrobu s využitím testu stresové relaxacecs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2017
dcterms.dateAccepted2017-06-01
dc.description.departmentDepartment of Pharmaceutical Technologyen_US
dc.description.departmentKatedra farmaceutické technologiecs_CZ
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.identifier.repId168725
dc.title.translatedThe evaluation of viscoelastic properties of two types of pregelatinized corn starch using stress relaxation testen_US
dc.contributor.refereeMužíková, Jitka
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmaceutical Technologyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Farmaceutická technologie Školitel: PharmDr. Petra Svačinová, Ph.D. Posluchač: Jana Hájková Název diplomové práce: Hodnocení viskoelastických vlastností dvou typů předbobtnalého kukuřičného škrobu s využitím testu stresové relaxace Tato práce se zabývá studiem viskoelastických vlastností dvou částečně předbobtnalých škrobů Starch 1500® a Lycatab® C a hodnocením pevnosti tablet. V teoretické části je zpracována charakteristika použitých škrobů, kluzných látek a jejich vliv na lisování škrobů. Dále je popsán proces lisování a jeho hodnocení s využitím testu stresové relaxace. Experimentální část je zaměřena na lisování tablet a hodnocení jejich viskoelastických vlastností a pevnosti. Pro hodnocení viskoelasticity byl použit test stresové relaxace. Tablety byly lisovány silou 13, 15 a 17 kN. Jako kluzné látky byly použity stearan hořečnatý a stearylfumarát sodný v koncentraci 0,5 % a 1 %. U paramaterů elasticity A1-3 a plasticity P1-3 se sledovaly rozdíly mezi oběma typy částečně předbobtnalých kukuřičných škrobů, vliv kluzných látek a vliv různých lisovacích sil. Lycatab® C a jeho směsi dosahovaly ve všech třech fázích lisovacího procesu vyšších hodnot parametrů parametrů Ai a Pi než Starch 1500® a jeho směsi. Rozdíly v hodnotách...cs_CZ
uk.abstract.enCharles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of: Pharmaceutical technology Consultant: PharmDr. Petra Svačinová, Ph.D. Student: Jana Hájková Title of Thesis: The evaluation of viscoelastic properties of two types of pregelatinized corn starch using stress relaxation test This thesis deals with viscoelastic properties of two partially pregelatinized starches (Starch 1500® and Lycatab® C) and with the evaluation of the tensile strength of tablets. In the theoretical part are described characterisations of used starches, lubricants and their effect on compression of starches. There is also described compression process and its evaluation with stress relaxation test. Experimental part of this thesis is focused on tablet compression and evaluation of their viscoelastic properties and tensile strength of tablets. For evaluation of viscoelasticity was used stress relaxation test. Tablets were compressed at compression forces of 13, 15 and 17 kN. Magnesium stearate and stearylfumarate in 0,5 % and 1,0 % concentrations were used as lubricants. The differences in parameters of elasticity (A1-3) and plasticity (P1-3) between both types of partially pregelatinized maize starches, effect of lubricants and different compression forces were observed. In all three phases of compression...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické technologiecs_CZ


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV