Show simple item record

Thermodynamics of adsorption of natural organic matter onto activated carbon
dc.contributor.advisorPivokonský, Martin
dc.creatorHirsch, Karel
dc.date.accessioned2017-06-01T19:14:23Z
dc.date.available2017-06-01T19:14:23Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/80304
dc.description.abstractPřítomnost přírodních organických látek (NOM) ve vodách může výrazně ovlivnit organoleptické vlastnosti vody, inhibovat procesy úpravy pitné vody a v neposlední řadě může být škodlivá pro organismy a lidské zdraví. Při procesech úpravy pitné vody se proto klade důraz na jejich odstranění nejlepší dostupnou technikou. Pro odstranění NOM se v současné době ukazuje jako nejúčinnější metoda adsorpce na aktivním uhlí (AC). Proces adsorpce přírodních organických látek na aktivním uhlí ovlivňuje mnoho faktorů. Významnými faktory, jsou především vlastnosti roztoku jako hodnota pH, iontová síla (IS), chemické složení a teplota roztoku. Vzhledem k různým teplotám vody v závislosti na ročním období, může teplota výrazně ovlivnit proces adsorpce NOM na aktivním uhlí při úpravě pitné vody. Autoři se ve svých pracích věnují především vlivu pH na adsorpci a v literatuře je tak uvedeno jen málo informací o vlivu teploty vody na adsorpci přírodních organických látek. Bakalářská práce se zabývá termodynamikou adsorpce přírodních organických látek na aktivním uhlí. Formou literární rešerše popisuje základní vlastnosti termodynamiky adsorpce a uvádí některé studie, které se vlivem teploty na adsorpci NOM zabývají. Pomocí bakalářské práce dochází k souhrnu informací o dané problematice, které budou využité pro další...cs_CZ
dc.description.abstractThe presence of natural organic matter (NOM) in water resources can significantly affect the organoleptic properties of water, inhibit the processes of drinking water treatment and may be harmful to organisms and to human health. That is why the drinking water treatment process is therefore emphasizes the elimination of natural organic matter by the best available techniques. To remove NOM is currently proving to be the most effective adsorption process on the activited carbon (AC). The process of adsorption of natural substances on activated carbon affects many factors. Important factors affecting adsorption are the solution properties such as pH, ionic strength (IS), chemical composition and temperature of the solution. Due to different water temperatures, depending on the season, the temperature can significantly affect the process of NOM adsorption on activated carbon in drinking water treatment. The authors in their works devoted primarily to the effect of pH on adsorption and in the literature is shown little information on the effect of water temperature on the adsorption of natural organic matter. This thesis deals with thermodynamics of adsorption of natural organic matter to activated carbon. Bachelor's thesis in the form of research describes the basic properties of thermodynamics of...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectadsorpcecs_CZ
dc.subjectaktivní uhlícs_CZ
dc.subjecttermodynamikacs_CZ
dc.subjectpřírodní organické látkycs_CZ
dc.subjectadsorptionen_US
dc.subjectactivated carbonen_US
dc.subjectthermodynamicsen_US
dc.subjectnatural organic matteren_US
dc.titleTermodynamika adsorpce přírodních organických látek na aktivním uhlícs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2016
dcterms.dateAccepted2016-06-14
dc.description.departmentInstitute for Environmental Studiesen_US
dc.description.departmentÚstav pro životní prostředícs_CZ
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.identifier.repId173491
dc.title.translatedThermodynamics of adsorption of natural organic matter onto activated carbonen_US
dc.contributor.refereeČermáková, Lenka
dc.identifier.aleph002092842
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineOchrana životního prostředícs_CZ
thesis.degree.disciplineEnvironmental Protectionen_US
thesis.degree.programEkologie a ochrana prostředícs_CZ
thesis.degree.programEcology and Environmental Protectionen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Ústav pro životní prostředícs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Institute for Environmental Studiesen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csOchrana životního prostředícs_CZ
uk.degree-discipline.enEnvironmental Protectionen_US
uk.degree-program.csEkologie a ochrana prostředícs_CZ
uk.degree-program.enEcology and Environmental Protectionen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csPřítomnost přírodních organických látek (NOM) ve vodách může výrazně ovlivnit organoleptické vlastnosti vody, inhibovat procesy úpravy pitné vody a v neposlední řadě může být škodlivá pro organismy a lidské zdraví. Při procesech úpravy pitné vody se proto klade důraz na jejich odstranění nejlepší dostupnou technikou. Pro odstranění NOM se v současné době ukazuje jako nejúčinnější metoda adsorpce na aktivním uhlí (AC). Proces adsorpce přírodních organických látek na aktivním uhlí ovlivňuje mnoho faktorů. Významnými faktory, jsou především vlastnosti roztoku jako hodnota pH, iontová síla (IS), chemické složení a teplota roztoku. Vzhledem k různým teplotám vody v závislosti na ročním období, může teplota výrazně ovlivnit proces adsorpce NOM na aktivním uhlí při úpravě pitné vody. Autoři se ve svých pracích věnují především vlivu pH na adsorpci a v literatuře je tak uvedeno jen málo informací o vlivu teploty vody na adsorpci přírodních organických látek. Bakalářská práce se zabývá termodynamikou adsorpce přírodních organických látek na aktivním uhlí. Formou literární rešerše popisuje základní vlastnosti termodynamiky adsorpce a uvádí některé studie, které se vlivem teploty na adsorpci NOM zabývají. Pomocí bakalářské práce dochází k souhrnu informací o dané problematice, které budou využité pro další...cs_CZ
uk.abstract.enThe presence of natural organic matter (NOM) in water resources can significantly affect the organoleptic properties of water, inhibit the processes of drinking water treatment and may be harmful to organisms and to human health. That is why the drinking water treatment process is therefore emphasizes the elimination of natural organic matter by the best available techniques. To remove NOM is currently proving to be the most effective adsorption process on the activited carbon (AC). The process of adsorption of natural substances on activated carbon affects many factors. Important factors affecting adsorption are the solution properties such as pH, ionic strength (IS), chemical composition and temperature of the solution. Due to different water temperatures, depending on the season, the temperature can significantly affect the process of NOM adsorption on activated carbon in drinking water treatment. The authors in their works devoted primarily to the effect of pH on adsorption and in the literature is shown little information on the effect of water temperature on the adsorption of natural organic matter. This thesis deals with thermodynamics of adsorption of natural organic matter to activated carbon. Bachelor's thesis in the form of research describes the basic properties of thermodynamics of...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Ústav pro životní prostředícs_CZ


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV