Zobrazit minimální záznam

Diffusion of innovations in the social network of Czech foodbloggers
dc.contributor.advisorLupač, Petr
dc.creatorHyclová, Barbora
dc.date.accessioned2017-06-01T18:33:49Z
dc.date.available2017-06-01T18:33:49Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/80111
dc.description.abstractTato práce se zabývá teorií difuze inovace v současných komunikačních podmínkách. První částí práce je teoretický přehled potenciálních změn v šíření inovací v transformované komunikační struktuře, kterou poznamenal příchod internetu a nových sociálních softwarů. V druhé části jsou tyto poznatky aplikovány na analýzu sociální sítě food blogerů v ČR. První výzkumnou otázkou této analýzy je určit, které ze síťových, sociodemografických a postojových charakteristik jednotlivých food blogerů mají vliv na šíření vybrané inovace v blogování, kterou představují vlogy. Druhá výzkumná otázka se zabývá tím, kterému typu difuzního systému tato síť spíše odpovídá. Pro tuto analýzu je využita kombinace kvantitativní metody SNA a kvantitativního dotazníkového šetření. Nejzajímavějším poznatkem této práce je obejvení nepřímé závislosti mezi rostoucím počtem kontaktů v síti a přijetím inovace. Z charakteristik se jako významné pro přijetí inovace projevily počet kontaktů v síti food blogerů a velikost místa bydliště. Z hlediska typu difuzního systému pak tato síť odpovídala decentralizovanému šíření, které však může do budoucna ohrozit vysoká vnímaná technologická náročnost inovace nebo odmítavý postoj významných jedinců v síti.cs_CZ
dc.description.abstractThis thesis deals with the diffusion of innovations theory in current communication conditions. The first part of the thesis discusses the potential of changes in diffusion of innovations theory after transformation of society's communication structure enacted by widespread diffusion of the Internet and various social software. The theoretical framework is then utilized in analysis of the Czech food blogging social network. The first research question of this analysis is to determine, how the network, socio-demographic and attitudinal characteristics of food bloggers influence the diffusion of selected innovation in blogging, which is represented by vlogging. The second research question is concerned with the type of diffusion system this networks corresponds to. The combination of social network analysis and quantitative online survey among food bloggers. One of the most interesting findings is the inverse proportion of mutual degree to the video blogging use. The number of mutual connections in the network (degree) and size of the residential area of a food blogger were found to be the noticable individual characteristics influencing adoption of innovation. In terms of the type of diffusion system the network rather corresponds to decentralized diffusion system, that may, however, be threatened...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Filozofická fakultacs_CZ
dc.subjectDifuzecs_CZ
dc.subjectinovacecs_CZ
dc.subjectdifuznícs_CZ
dc.subjectsystémcs_CZ
dc.subjectinternetcs_CZ
dc.subjectdecentralizacecs_CZ
dc.subjectweb 2.0cs_CZ
dc.subjectsociálnícs_CZ
dc.subjectsíťcs_CZ
dc.subjectblogycs_CZ
dc.subjectDiffusionen_US
dc.subjectinnovationen_US
dc.subjectsystemen_US
dc.subjectinterneten_US
dc.subjectdecentralizationen_US
dc.subjectweb 2.0en_US
dc.subjectsocialen_US
dc.subjectnetworken_US
dc.subjectblogsen_US
dc.titleAnalýza šíření inovací v sociální sítí foodblogerů v ČRcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2016
dcterms.dateAccepted2016-09-06
dc.description.departmentDepartment of Sociologyen_US
dc.description.departmentKatedra sociologiecs_CZ
dc.description.facultyFilozofická fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Artsen_US
dc.identifier.repId164343
dc.title.translatedDiffusion of innovations in the social network of Czech foodbloggersen_US
dc.contributor.refereeDiviák, Tomáš
dc.identifier.aleph002109577
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineSociologiecs_CZ
thesis.degree.disciplineSociologyen_US
thesis.degree.programSociologiecs_CZ
thesis.degree.programSociologyen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFilozofická fakulta::Katedra sociologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Arts::Department of Sociologyen_US
uk.faculty-name.csFilozofická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Artsen_US
uk.faculty-abbr.csFFcs_CZ
uk.degree-discipline.csSociologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enSociologyen_US
uk.degree-program.csSociologiecs_CZ
uk.degree-program.enSociologyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csTato práce se zabývá teorií difuze inovace v současných komunikačních podmínkách. První částí práce je teoretický přehled potenciálních změn v šíření inovací v transformované komunikační struktuře, kterou poznamenal příchod internetu a nových sociálních softwarů. V druhé části jsou tyto poznatky aplikovány na analýzu sociální sítě food blogerů v ČR. První výzkumnou otázkou této analýzy je určit, které ze síťových, sociodemografických a postojových charakteristik jednotlivých food blogerů mají vliv na šíření vybrané inovace v blogování, kterou představují vlogy. Druhá výzkumná otázka se zabývá tím, kterému typu difuzního systému tato síť spíše odpovídá. Pro tuto analýzu je využita kombinace kvantitativní metody SNA a kvantitativního dotazníkového šetření. Nejzajímavějším poznatkem této práce je obejvení nepřímé závislosti mezi rostoucím počtem kontaktů v síti a přijetím inovace. Z charakteristik se jako významné pro přijetí inovace projevily počet kontaktů v síti food blogerů a velikost místa bydliště. Z hlediska typu difuzního systému pak tato síť odpovídala decentralizovanému šíření, které však může do budoucna ohrozit vysoká vnímaná technologická náročnost inovace nebo odmítavý postoj významných jedinců v síti.cs_CZ
uk.abstract.enThis thesis deals with the diffusion of innovations theory in current communication conditions. The first part of the thesis discusses the potential of changes in diffusion of innovations theory after transformation of society's communication structure enacted by widespread diffusion of the Internet and various social software. The theoretical framework is then utilized in analysis of the Czech food blogging social network. The first research question of this analysis is to determine, how the network, socio-demographic and attitudinal characteristics of food bloggers influence the diffusion of selected innovation in blogging, which is represented by vlogging. The second research question is concerned with the type of diffusion system this networks corresponds to. The combination of social network analysis and quantitative online survey among food bloggers. One of the most interesting findings is the inverse proportion of mutual degree to the video blogging use. The number of mutual connections in the network (degree) and size of the residential area of a food blogger were found to be the noticable individual characteristics influencing adoption of innovation. In terms of the type of diffusion system the network rather corresponds to decentralized diffusion system, that may, however, be threatened...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Filozofická fakulta, Katedra sociologiecs_CZ
dc.identifier.lisID990021095770106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV