Show simple item record

Biochemical and molecular basis of specific properties of non-conventional osmotolerant yeast
dc.creatorDušková, Michala
dc.date.accessioned2021-05-20T14:55:10Z
dc.date.available2021-05-20T14:55:10Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/79190
dc.description.abstractJednobuněčné organismy jako například kvasinky jsou neustále vystavovány měnícímu se okolnímu prostředí, zvláště pak změnám koncentrace osmoticky aktivních látek. Kvasinkové druhy schopné čelit těmto měnícím se podmínkám lépe, jsou považovány za osmotolerantní (Zygosaccharomyces rouxii, Pichia sorbitophila, Debaryomyces hansenii, apod.). Osmotolerance kvasinek závisí na řadě fyziologických parametrů, ale nejdůležitější vlastností je účinný metabolismus tzv. vnitřních osmolytů. Tuto úlohu zastupuje ve většině kvasinkových druhů malá molekula glycerolu. Při hypoosmotickém stresu se kvasinky zásob glycerolu zbavují, při adaptaci na vysoký osmotický tlak (hyperosmotický stres) naopak glycerol syntetizují a akumulují. Modelová Saccharomyces cerevisiae má dva transportní systémy pro glycerol, kanál ScFps1 sloužící především pro vypouštění glycerolu v případě hypoosmotických podmínek a současně také přenašeč ScStl1 akumulující glycerol v průběhu hyperosmotického stresu. V rámci této práce byly nejprve detailně studovány fyziologické vlastnosti tří výše zmíněných nekonvenčních osmotolerantních druhů. Bylo zjištěno, že i přestože se tyto druhy příliš neliší od modelové S. cerevisiae v základních morfologických vlastnostech, jejich rozdílnost spočívá především ve schopnosti přežívat vysychání, vyrovnávat se...cs_CZ
dc.description.abstractUnicellular organisms such as yeasts are permanently exposed to environmental changes, especially to changes of the concentration of osmotically active substances. Yeast species, which are able to cope with these changes properly, are called osmotolerant (Zygosaccharomyces rouxii, Pichia sorbitophila, Debaryomyces hansenii, etc.). The osmotolerance of yeasts depends on many physiological parameters but the most important is the efficient metabolism of internal osmolytes. This role is played by the small molecule of glycerol in most yeast species. Yeasts have to release the surplus of glycerol during the hypoosmotic shock. On the other hand, the hyperosmotic conditions require synthesis and accumulation of this small compound in a high quantity. The model yeast Saccharomyces cerevisiae has two systems transporting glycerol. First of them is the ScFps1 channel which is important mainly for releasing of glycerol during hypoosmotic shock. The second transporter, called ScStl1, is employed in accumulation of glycerol in case of hyperosmotic conditions. Detailed study of physiological properties of the three above mentioned species was performed within this work. Although they do not differ in basic morphological parameters from S. cerevisiae, their difference lies in the ability to survive desiccation,...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.titleBiochemická a molekulární podstata specifických vlastností nekonvenčních osmotolerantních kvasinekcs_CZ
dc.typerigorózní prácecs_CZ
dcterms.created2016
dcterms.dateAccepted2016-05-25
dc.description.departmentKatedra biochemiecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Biochemistryen_US
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId178465
dc.title.translatedBiochemical and molecular basis of specific properties of non-conventional osmotolerant yeasten_US
dc.identifier.aleph002089833
thesis.degree.nameRNDr.
thesis.degree.levelrigorózní řízenícs_CZ
thesis.degree.disciplineBiochemistryen_US
thesis.degree.disciplineBiochemiecs_CZ
thesis.degree.programBiochemistryen_US
thesis.degree.programBiochemiecs_CZ
uk.thesis.typerigorózní prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra biochemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Biochemistryen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csBiochemiecs_CZ
uk.degree-discipline.enBiochemistryen_US
uk.degree-program.csBiochemiecs_CZ
uk.degree-program.enBiochemistryen_US
thesis.grade.csUznánocs_CZ
thesis.grade.enRecognizeden_US
uk.abstract.csJednobuněčné organismy jako například kvasinky jsou neustále vystavovány měnícímu se okolnímu prostředí, zvláště pak změnám koncentrace osmoticky aktivních látek. Kvasinkové druhy schopné čelit těmto měnícím se podmínkám lépe, jsou považovány za osmotolerantní (Zygosaccharomyces rouxii, Pichia sorbitophila, Debaryomyces hansenii, apod.). Osmotolerance kvasinek závisí na řadě fyziologických parametrů, ale nejdůležitější vlastností je účinný metabolismus tzv. vnitřních osmolytů. Tuto úlohu zastupuje ve většině kvasinkových druhů malá molekula glycerolu. Při hypoosmotickém stresu se kvasinky zásob glycerolu zbavují, při adaptaci na vysoký osmotický tlak (hyperosmotický stres) naopak glycerol syntetizují a akumulují. Modelová Saccharomyces cerevisiae má dva transportní systémy pro glycerol, kanál ScFps1 sloužící především pro vypouštění glycerolu v případě hypoosmotických podmínek a současně také přenašeč ScStl1 akumulující glycerol v průběhu hyperosmotického stresu. V rámci této práce byly nejprve detailně studovány fyziologické vlastnosti tří výše zmíněných nekonvenčních osmotolerantních druhů. Bylo zjištěno, že i přestože se tyto druhy příliš neliší od modelové S. cerevisiae v základních morfologických vlastnostech, jejich rozdílnost spočívá především ve schopnosti přežívat vysychání, vyrovnávat se...cs_CZ
uk.abstract.enUnicellular organisms such as yeasts are permanently exposed to environmental changes, especially to changes of the concentration of osmotically active substances. Yeast species, which are able to cope with these changes properly, are called osmotolerant (Zygosaccharomyces rouxii, Pichia sorbitophila, Debaryomyces hansenii, etc.). The osmotolerance of yeasts depends on many physiological parameters but the most important is the efficient metabolism of internal osmolytes. This role is played by the small molecule of glycerol in most yeast species. Yeasts have to release the surplus of glycerol during the hypoosmotic shock. On the other hand, the hyperosmotic conditions require synthesis and accumulation of this small compound in a high quantity. The model yeast Saccharomyces cerevisiae has two systems transporting glycerol. First of them is the ScFps1 channel which is important mainly for releasing of glycerol during hypoosmotic shock. The second transporter, called ScStl1, is employed in accumulation of glycerol in case of hyperosmotic conditions. Detailed study of physiological properties of the three above mentioned species was performed within this work. Although they do not differ in basic morphological parameters from S. cerevisiae, their difference lies in the ability to survive desiccation,...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra biochemiecs_CZ
thesis.grade.codeU
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusU
dc.identifier.lisID990020898330106986


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV