Show simple item record

Copper reducing effects of quercetin metabolites
dc.contributor.advisorKarlíčková, Jana
dc.creatorMísař, Jakub
dc.date.accessioned2017-06-01T13:18:02Z
dc.date.available2017-06-01T13:18:02Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/78718
dc.description.abstractUniverzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmaceutické botaniky a ekologie Kandidát: Jakub Mísař Školitel: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Název diplomové práce: Měď redukující účinky metabolitů kvercetinu Měď je esenciálním stopovým prvkem zejména díky své schopnosti jednoduše přecházet mezi svými dvěma redoxními formami: oxidovanou formou (Cu2+ ) a redukovanou formou (Cu+ ). Flavonoidy jsou běžnou složkou lidské stravy a mohou mít pozitivní vliv na lidské zdraví. Během procesu trávení jsou flavonoidy přeměňovány na malé fenolové kyseliny pomocí specifických bakterií v tlustém střevě. Ačkoliv byly vlastnosti flavonoidů doposud rozsáhle studovány, to samé se už nedá říci o jejich metabolitech - fenolových kyselinách. V této in vitro studii jsme analyzovali měď redukující účinky při čtyřech (pato)fyziologicky relevantních hodnotách pH u osmi fenolových kyselin, které jsou známy jako metabolity běžně užívaného flavonoidu kvercetinu. Pro měření redukčních účinků byla použita jednoduchá spektrofotometrická metoda, založená na indikátoru disodné soli kyseliny bathocuproindisulfonové. Stupeň redukce mědi se lišil u jednotlivých testovaných sloučenin. Nejaktivnější byly všechny o- dihydroxysloučeniny, které dosahovali 100% redukce iontů už při nízkém koncentračním poměru k iontům...cs_CZ
dc.description.abstractCharles University Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Pharmaceutical Botany and Ecology Candidate: Jakub Mísař Supervisor: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Title of Thesis: Copper reducing effects of quercetin metabolites Copper is an essential trace element in particular due to its ability to easily convert between both redox forms: oxidized (Cu2+ ) and reduced (Cu+ ). Flavonoids are common components of the human diet and they can have positive influence on human health. They are converted into small phenolic acids during digestion by specific bacteria in the colon. Although effects of flavonoids have been extensively studied, the same is not true for their metabolites- phenolic acids. In this in vitro study, eight phenolic acids, which are known metabolites of commonly used flavonoid quercetin, were analyzed for their copper reducing activity at four (patho)physiologically relevant pHs. Simple spectrophotometric method based on an indicator bathocuproinedisulfonic acid disodium salt was used for the assessment reduction of copper ions. The degree of cupric reduction differed among tested compounds. All o- dihydroxycompounds were the most active and achieved 100% of cupric ion reduction in low compound to copper ratio. In conclusion, based on this study, it appears that...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.subjectmetabolity kvercetinucs_CZ
dc.subjectredukující aktivitacs_CZ
dc.subjectměďcs_CZ
dc.subjectbathocuproincs_CZ
dc.subjectantioxidantycs_CZ
dc.subjectquercetin metabolitesen_US
dc.subjectreducing activityen_US
dc.subjectcopperen_US
dc.subjectbathocuproinen_US
dc.subjectantioxidantsen_US
dc.titleMěď redukující účinky metabolitů kvercetinucs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2016
dcterms.dateAccepted2016-06-02
dc.description.departmentDepartment of Pharmaceutical Botany and Ecologyen_US
dc.description.departmentKatedra farmaceutické botaniky a ekologiecs_CZ
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.identifier.repId155444
dc.title.translatedCopper reducing effects of quercetin metabolitesen_US
dc.contributor.refereeŘíha, Michal
dc.identifier.aleph002091263
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmaceutické botaniky a ekologie Kandidát: Jakub Mísař Školitel: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Název diplomové práce: Měď redukující účinky metabolitů kvercetinu Měď je esenciálním stopovým prvkem zejména díky své schopnosti jednoduše přecházet mezi svými dvěma redoxními formami: oxidovanou formou (Cu2+ ) a redukovanou formou (Cu+ ). Flavonoidy jsou běžnou složkou lidské stravy a mohou mít pozitivní vliv na lidské zdraví. Během procesu trávení jsou flavonoidy přeměňovány na malé fenolové kyseliny pomocí specifických bakterií v tlustém střevě. Ačkoliv byly vlastnosti flavonoidů doposud rozsáhle studovány, to samé se už nedá říci o jejich metabolitech - fenolových kyselinách. V této in vitro studii jsme analyzovali měď redukující účinky při čtyřech (pato)fyziologicky relevantních hodnotách pH u osmi fenolových kyselin, které jsou známy jako metabolity běžně užívaného flavonoidu kvercetinu. Pro měření redukčních účinků byla použita jednoduchá spektrofotometrická metoda, založená na indikátoru disodné soli kyseliny bathocuproindisulfonové. Stupeň redukce mědi se lišil u jednotlivých testovaných sloučenin. Nejaktivnější byly všechny o- dihydroxysloučeniny, které dosahovali 100% redukce iontů už při nízkém koncentračním poměru k iontům...cs_CZ
uk.abstract.enCharles University Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Pharmaceutical Botany and Ecology Candidate: Jakub Mísař Supervisor: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Title of Thesis: Copper reducing effects of quercetin metabolites Copper is an essential trace element in particular due to its ability to easily convert between both redox forms: oxidized (Cu2+ ) and reduced (Cu+ ). Flavonoids are common components of the human diet and they can have positive influence on human health. They are converted into small phenolic acids during digestion by specific bacteria in the colon. Although effects of flavonoids have been extensively studied, the same is not true for their metabolites- phenolic acids. In this in vitro study, eight phenolic acids, which are known metabolites of commonly used flavonoid quercetin, were analyzed for their copper reducing activity at four (patho)physiologically relevant pHs. Simple spectrophotometric method based on an indicator bathocuproinedisulfonic acid disodium salt was used for the assessment reduction of copper ions. The degree of cupric reduction differed among tested compounds. All o- dihydroxycompounds were the most active and achieved 100% of cupric ion reduction in low compound to copper ratio. In conclusion, based on this study, it appears that...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické botaniky a ekologiecs_CZ


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV