Show simple item record

Curative and Pernicious Aspects of Food in Traditional Korea
dc.contributor.advisorLöwensteinová, Miriam
dc.creatorSmetanová, Elizabeth
dc.date.accessioned2021-03-26T18:22:53Z
dc.date.available2021-03-26T18:22:53Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/78601
dc.description.abstractTato bakalářská práce se zabývá vývojem lékařství na Korejském poloostrově od starověku do moderní doby a jeho spojitostí s léčebnými a zhoubnými aspekty stravy. Na teoretickou část navazuje část praktická zabývající se konkrétními rostlinami a pokrmy spojenými s léčebnými praktikami. Další část se zabývá mužskou potencí a těhotenstvím, kde strava hraje opět důležitou roli. Okrajově je zde zmíněna také léčba otrav a různé nákazy způsobené špatně upravenou stravou. Předposlední úsek je věnovaný fermentaci a fermentovaným produktům. Poslední tematický okruh se týká knižních zdrojů a přísloví, které autenticky zachycují dobu a roli stravy ve společnosti.cs_CZ
dc.description.abstractThis Bachelor thesis deals with the advancement of the medical tradition on the Korean peninsula from ancient times to the present with regard to the curative and negative aspects of nutrition. The theoretical part is followed by examples of specific plants and foods used for healing purposes. The next part is about male fertility and pregnancy where again nutrition plays an important part. Mentioned are also cures related to poisoning and various types of illnesses brought upon by wrongly prepared food. The section about fermentation and fermented produce is then followed by a final thematic circle of book references and proverbs that authentically reflect the times and the role of food within society.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Filozofická fakultacs_CZ
dc.subjectKorean peninsulaen_US
dc.subjectmedicineen_US
dc.subjectfooden_US
dc.subjectplantsen_US
dc.subjectpregnancyen_US
dc.subjectfermentationen_US
dc.subjectproverbsen_US
dc.subjectKorejský poloostrovcs_CZ
dc.subjectlékařstvícs_CZ
dc.subjectstravacs_CZ
dc.subjectrostlinycs_CZ
dc.subjecttěhotenstvícs_CZ
dc.subjectfermentacecs_CZ
dc.subjectpříslovícs_CZ
dc.titleLéčebné a zhoubné aspekty jídla v tradiční Korejics_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2016
dcterms.dateAccepted2016-09-09
dc.description.departmentKatedra sinologiecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Sinologyen_US
dc.description.facultyFilozofická fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Artsen_US
dc.identifier.repId164677
dc.title.translatedCurative and Pernicious Aspects of Food in Traditional Koreaen_US
dc.contributor.refereeZemánek, Marek
dc.identifier.aleph002110028
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineKorean Studiesen_US
thesis.degree.disciplineKoreanistikacs_CZ
thesis.degree.programFilologiecs_CZ
thesis.degree.programPhilologyen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFilozofická fakulta::Katedra sinologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Arts::Department of Sinologyen_US
uk.faculty-name.csFilozofická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Artsen_US
uk.faculty-abbr.csFFcs_CZ
uk.degree-discipline.csKoreanistikacs_CZ
uk.degree-discipline.enKorean Studiesen_US
uk.degree-program.csFilologiecs_CZ
uk.degree-program.enPhilologyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csTato bakalářská práce se zabývá vývojem lékařství na Korejském poloostrově od starověku do moderní doby a jeho spojitostí s léčebnými a zhoubnými aspekty stravy. Na teoretickou část navazuje část praktická zabývající se konkrétními rostlinami a pokrmy spojenými s léčebnými praktikami. Další část se zabývá mužskou potencí a těhotenstvím, kde strava hraje opět důležitou roli. Okrajově je zde zmíněna také léčba otrav a různé nákazy způsobené špatně upravenou stravou. Předposlední úsek je věnovaný fermentaci a fermentovaným produktům. Poslední tematický okruh se týká knižních zdrojů a přísloví, které autenticky zachycují dobu a roli stravy ve společnosti.cs_CZ
uk.abstract.enThis Bachelor thesis deals with the advancement of the medical tradition on the Korean peninsula from ancient times to the present with regard to the curative and negative aspects of nutrition. The theoretical part is followed by examples of specific plants and foods used for healing purposes. The next part is about male fertility and pregnancy where again nutrition plays an important part. Mentioned are also cures related to poisoning and various types of illnesses brought upon by wrongly prepared food. The section about fermentation and fermented produce is then followed by a final thematic circle of book references and proverbs that authentically reflect the times and the role of food within society.en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Filozofická fakulta, Katedra sinologiecs_CZ
thesis.grade.code1
dc.contributor.consultantGlomb, Vladimír
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO
dc.identifier.lisID990021100280106986


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV