dc.contributor.advisor | Buchta, Vladimír | |
dc.creator | Vaníček, Jiří | |
dc.date.accessioned | 2017-06-01T09:12:43Z | |
dc.date.available | 2017-06-01T09:12:43Z | |
dc.date.issued | 2016 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/77575 | |
dc.description.abstract | Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biologických a lékařských věd Autor: Jiří Vaníček Vedoucí diplomové práce: doc. RNDr. Vladimír Buchta, CSc. Odborný školitel: doc. MUDr. Pavel Čermák, CSc. Název práce: Účinky chmele na růst podmíněně patogenních bakterií Cíl práce: Cílem práce bylo stanovení citlivosti vybraných kmenů anaerobních bakterií (Bacteroides fragilis, Clostridium perfringens, Clostridium difficile) na látky izolované z chmelového extraktu (α-hořké kyseliny, β-hořké kyseliny, xanthohumol). Metoda: Ke stanovení minimální inhibiční koncentrace (MIC) anaerobních kmenů byla použita makrodiluční metoda v Schaedlerově bujonu, do kterého byly přidány izoláty z chmelového extraktu. Minimální baktericidní koncentrace (MBC) byla stanovena na Schaedlerově krevním agaru a na Columbia krevním agaru. Výsledky: Provedený výzkum prokázal inhibiční účinek všech studovaných extraktů proti testovaným kmenům bakterií. Naměřené koncentrace MIC a MBC se pohybovaly v rozmezích: α-hořké kyseliny 1024 -128 mg/l β-hořké kyseliny 527 - 4 mg/l xanthohumol 128 - 8 mg/l Závěr: U všech testovaným kmenů bakterií vykazoval xanthohumol nízké a stabilní hodnoty MIC a MBC. Z hořkých kyselin dosáhly nízkých MIC a MBC pouze β-hořké kyseliny a to pouze u kmenů C. difficile. | cs_CZ |
dc.description.abstract | Charles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Biological and Medical Sciences Author: Jiří Vaníček Supervisor: doc. RNDr. Vladimír Buchta, CSc. Supervisor specialist: doc. MUDr. Pavel Čermák, CSc. Title of Diploma thesis: The effect of hop on the growth of facultative pathogenic bacteria Background: The aim was to determine the sensitivity of selected strains of anaerobic bacteria (Bacteroides fragilis, Clostridium perfringens, Clostridium difficile) to compounds isolated from hop extract (α-bitter acids, β-bitter acids, xanthohumol). Method: To determine the minimum inhibitory concentration (MIC) of anaerobic strains used in the macrodilution method, known as Schaedler Broth, to which were added isolates from hop extract. Minimal bactericidal concentration (MBC) was determined at Schaedler blood agar and Columbia blood agar. Results: The research carried out demonstrated inhibitions within all the selected strains. The measured concentrations of MIC and MBC moved subsequently within the ranges: α-bitter acids 1024 -128 mg/l β-bitter acids 527 - 4 mg/l xanthohumol 128 - 8 mg /l Conclusion: The results obtained showed xanthohumol to be the best. All strains tested showed low and stable xanthohumol MIC and MBC values. From the bitter acids, only beta acids reached... | en_US |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
dc.title | Účinky chmele na růst podmíněně patogenních bakterií | cs_CZ |
dc.type | diplomová práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2016 | |
dcterms.dateAccepted | 2016-06-02 | |
dc.description.department | Department of Biological and Medical Sciences | en_US |
dc.description.department | Katedra biologických a lékařských věd | cs_CZ |
dc.description.faculty | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
dc.description.faculty | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové | en_US |
dc.identifier.repId | 159272 | |
dc.title.translated | The effect of hop on the growth of facultative pathogenic bacteria | en_US |
dc.contributor.referee | Jílek, Petr | |
dc.identifier.aleph | 002091302 | |
thesis.degree.name | Mgr. | |
thesis.degree.level | magisterské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Farmacie | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Pharmacy | en_US |
thesis.degree.program | Farmacie | cs_CZ |
thesis.degree.program | Pharmacy | en_US |
uk.thesis.type | diplomová práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra biologických a lékařských věd | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Biological and Medical Sciences | en_US |
uk.faculty-name.cs | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | FaF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Farmacie | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Pharmacy | en_US |
uk.degree-program.cs | Farmacie | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Pharmacy | en_US |
thesis.grade.cs | Výborně | cs_CZ |
thesis.grade.en | Excellent | en_US |
uk.abstract.cs | Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biologických a lékařských věd Autor: Jiří Vaníček Vedoucí diplomové práce: doc. RNDr. Vladimír Buchta, CSc. Odborný školitel: doc. MUDr. Pavel Čermák, CSc. Název práce: Účinky chmele na růst podmíněně patogenních bakterií Cíl práce: Cílem práce bylo stanovení citlivosti vybraných kmenů anaerobních bakterií (Bacteroides fragilis, Clostridium perfringens, Clostridium difficile) na látky izolované z chmelového extraktu (α-hořké kyseliny, β-hořké kyseliny, xanthohumol). Metoda: Ke stanovení minimální inhibiční koncentrace (MIC) anaerobních kmenů byla použita makrodiluční metoda v Schaedlerově bujonu, do kterého byly přidány izoláty z chmelového extraktu. Minimální baktericidní koncentrace (MBC) byla stanovena na Schaedlerově krevním agaru a na Columbia krevním agaru. Výsledky: Provedený výzkum prokázal inhibiční účinek všech studovaných extraktů proti testovaným kmenům bakterií. Naměřené koncentrace MIC a MBC se pohybovaly v rozmezích: α-hořké kyseliny 1024 -128 mg/l β-hořké kyseliny 527 - 4 mg/l xanthohumol 128 - 8 mg/l Závěr: U všech testovaným kmenů bakterií vykazoval xanthohumol nízké a stabilní hodnoty MIC a MBC. Z hořkých kyselin dosáhly nízkých MIC a MBC pouze β-hořké kyseliny a to pouze u kmenů C. difficile. | cs_CZ |
uk.abstract.en | Charles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Biological and Medical Sciences Author: Jiří Vaníček Supervisor: doc. RNDr. Vladimír Buchta, CSc. Supervisor specialist: doc. MUDr. Pavel Čermák, CSc. Title of Diploma thesis: The effect of hop on the growth of facultative pathogenic bacteria Background: The aim was to determine the sensitivity of selected strains of anaerobic bacteria (Bacteroides fragilis, Clostridium perfringens, Clostridium difficile) to compounds isolated from hop extract (α-bitter acids, β-bitter acids, xanthohumol). Method: To determine the minimum inhibitory concentration (MIC) of anaerobic strains used in the macrodilution method, known as Schaedler Broth, to which were added isolates from hop extract. Minimal bactericidal concentration (MBC) was determined at Schaedler blood agar and Columbia blood agar. Results: The research carried out demonstrated inhibitions within all the selected strains. The measured concentrations of MIC and MBC moved subsequently within the ranges: α-bitter acids 1024 -128 mg/l β-bitter acids 527 - 4 mg/l xanthohumol 128 - 8 mg /l Conclusion: The results obtained showed xanthohumol to be the best. All strains tested showed low and stable xanthohumol MIC and MBC values. From the bitter acids, only beta acids reached... | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.publication.place | Hradec Králové | cs_CZ |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra biologických a lékařských věd | cs_CZ |
dc.identifier.lisID | 990020913020106986 | |