Show simple item record

The effect of hop on the growth of facultative pathogenic bacteria
dc.contributor.advisorBuchta, Vladimír
dc.creatorVaníček, Jiří
dc.date.accessioned2017-06-01T09:12:43Z
dc.date.available2017-06-01T09:12:43Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/77575
dc.description.abstractUniverzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biologických a lékařských věd Autor: Jiří Vaníček Vedoucí diplomové práce: doc. RNDr. Vladimír Buchta, CSc. Odborný školitel: doc. MUDr. Pavel Čermák, CSc. Název práce: Účinky chmele na růst podmíněně patogenních bakterií Cíl práce: Cílem práce bylo stanovení citlivosti vybraných kmenů anaerobních bakterií (Bacteroides fragilis, Clostridium perfringens, Clostridium difficile) na látky izolované z chmelového extraktu (α-hořké kyseliny, β-hořké kyseliny, xanthohumol). Metoda: Ke stanovení minimální inhibiční koncentrace (MIC) anaerobních kmenů byla použita makrodiluční metoda v Schaedlerově bujonu, do kterého byly přidány izoláty z chmelového extraktu. Minimální baktericidní koncentrace (MBC) byla stanovena na Schaedlerově krevním agaru a na Columbia krevním agaru. Výsledky: Provedený výzkum prokázal inhibiční účinek všech studovaných extraktů proti testovaným kmenům bakterií. Naměřené koncentrace MIC a MBC se pohybovaly v rozmezích: α-hořké kyseliny 1024 -128 mg/l β-hořké kyseliny 527 - 4 mg/l xanthohumol 128 - 8 mg/l Závěr: U všech testovaným kmenů bakterií vykazoval xanthohumol nízké a stabilní hodnoty MIC a MBC. Z hořkých kyselin dosáhly nízkých MIC a MBC pouze β-hořké kyseliny a to pouze u kmenů C. difficile.cs_CZ
dc.description.abstractCharles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Biological and Medical Sciences Author: Jiří Vaníček Supervisor: doc. RNDr. Vladimír Buchta, CSc. Supervisor specialist: doc. MUDr. Pavel Čermák, CSc. Title of Diploma thesis: The effect of hop on the growth of facultative pathogenic bacteria Background: The aim was to determine the sensitivity of selected strains of anaerobic bacteria (Bacteroides fragilis, Clostridium perfringens, Clostridium difficile) to compounds isolated from hop extract (α-bitter acids, β-bitter acids, xanthohumol). Method: To determine the minimum inhibitory concentration (MIC) of anaerobic strains used in the macrodilution method, known as Schaedler Broth, to which were added isolates from hop extract. Minimal bactericidal concentration (MBC) was determined at Schaedler blood agar and Columbia blood agar. Results: The research carried out demonstrated inhibitions within all the selected strains. The measured concentrations of MIC and MBC moved subsequently within the ranges: α-bitter acids 1024 -128 mg/l β-bitter acids 527 - 4 mg/l xanthohumol 128 - 8 mg /l Conclusion: The results obtained showed xanthohumol to be the best. All strains tested showed low and stable xanthohumol MIC and MBC values. From the bitter acids, only beta acids reached...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleÚčinky chmele na růst podmíněně patogenních bakteriícs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2016
dcterms.dateAccepted2016-06-02
dc.description.departmentDepartment of Biological and Medical Sciencesen_US
dc.description.departmentKatedra biologických a lékařských vědcs_CZ
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.identifier.repId159272
dc.title.translatedThe effect of hop on the growth of facultative pathogenic bacteriaen_US
dc.contributor.refereeJílek, Petr
dc.identifier.aleph002091302
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra biologických a lékařských vědcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Biological and Medical Sciencesen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biologických a lékařských věd Autor: Jiří Vaníček Vedoucí diplomové práce: doc. RNDr. Vladimír Buchta, CSc. Odborný školitel: doc. MUDr. Pavel Čermák, CSc. Název práce: Účinky chmele na růst podmíněně patogenních bakterií Cíl práce: Cílem práce bylo stanovení citlivosti vybraných kmenů anaerobních bakterií (Bacteroides fragilis, Clostridium perfringens, Clostridium difficile) na látky izolované z chmelového extraktu (α-hořké kyseliny, β-hořké kyseliny, xanthohumol). Metoda: Ke stanovení minimální inhibiční koncentrace (MIC) anaerobních kmenů byla použita makrodiluční metoda v Schaedlerově bujonu, do kterého byly přidány izoláty z chmelového extraktu. Minimální baktericidní koncentrace (MBC) byla stanovena na Schaedlerově krevním agaru a na Columbia krevním agaru. Výsledky: Provedený výzkum prokázal inhibiční účinek všech studovaných extraktů proti testovaným kmenům bakterií. Naměřené koncentrace MIC a MBC se pohybovaly v rozmezích: α-hořké kyseliny 1024 -128 mg/l β-hořké kyseliny 527 - 4 mg/l xanthohumol 128 - 8 mg/l Závěr: U všech testovaným kmenů bakterií vykazoval xanthohumol nízké a stabilní hodnoty MIC a MBC. Z hořkých kyselin dosáhly nízkých MIC a MBC pouze β-hořké kyseliny a to pouze u kmenů C. difficile.cs_CZ
uk.abstract.enCharles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Biological and Medical Sciences Author: Jiří Vaníček Supervisor: doc. RNDr. Vladimír Buchta, CSc. Supervisor specialist: doc. MUDr. Pavel Čermák, CSc. Title of Diploma thesis: The effect of hop on the growth of facultative pathogenic bacteria Background: The aim was to determine the sensitivity of selected strains of anaerobic bacteria (Bacteroides fragilis, Clostridium perfringens, Clostridium difficile) to compounds isolated from hop extract (α-bitter acids, β-bitter acids, xanthohumol). Method: To determine the minimum inhibitory concentration (MIC) of anaerobic strains used in the macrodilution method, known as Schaedler Broth, to which were added isolates from hop extract. Minimal bactericidal concentration (MBC) was determined at Schaedler blood agar and Columbia blood agar. Results: The research carried out demonstrated inhibitions within all the selected strains. The measured concentrations of MIC and MBC moved subsequently within the ranges: α-bitter acids 1024 -128 mg/l β-bitter acids 527 - 4 mg/l xanthohumol 128 - 8 mg /l Conclusion: The results obtained showed xanthohumol to be the best. All strains tested showed low and stable xanthohumol MIC and MBC values. From the bitter acids, only beta acids reached...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra biologických a lékařských vědcs_CZ
dc.identifier.lisID990020913020106986


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV