Zobrazit minimální záznam

A study of the compressibility and the lubricant sensitivity of two types of pregelatinized corn starch.
dc.contributor.advisorMužíková, Jitka
dc.creatorHadravová, Nikola
dc.date.accessioned2017-06-01T08:34:03Z
dc.date.available2017-06-01T08:34:03Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/77414
dc.description.abstractDiplomová práce se zabývá porovnáním dvou typů částečně předbobtnalého škrobu Starch 1500® a Lycatab® C z hlediska jejich lisovatelnosti a citlivosti těchto látek na přídavek mazadel. Jako mazadla byly použity stearan hořečnatý a stearylfumarát sodný v koncentraci 0,5 a 1 %. Škroby byly testovány také ve směsích se sprejově sušenou laktosou Flowlac® 90 v koncentraci 10, 20 a 30 %. Lisovatelnost byla hodnocena pomocí energetického profilu lisovacího procesu a pevnosti tablet v tahu. Citlivost látek na přítomnost mazadel byla hodnocena pomocí hodnot LSR. Hodnoty celkové energie lisování a energie předlisování byly u tabletovin s látkou Lycatab® C vyšší než u tabletovin se Starch 1500® , přídavek mazadel je snižoval. Tabletoviny s látkou Flowlac® 90 vykazovaly vyšší hodnoty těchto energií pro oba škroby, přídavek mazadel jejich hodnoty snižoval. Vyšší hodnoty energie lisování vykazovaly tabletoviny s látkou Lycatab® C, mazadla je opět snížila. Přídavek Flowlac® 90 neměl vliv na hodnotu energie lisování pro látku Starch 1500® , u látky Lycatab® C došlo ke snížení hodnot. Tabletoviny s látkou Lycatab® C vykazovaly vyšší hodnoty plasticity než s látkou Starch 1500® , vlivem mazadel plasticita lehce klesala. Flowlac® 90 plasticitu tabletovin se Starch 1500® zvýšil, u látky Lycatab® C snížil. Mazadla...cs_CZ
dc.description.abstractThis thesis is comparing two types of partially pregelatinized corn starch, Starch 1500® and Lycatab® C from the standpoint of compressibility and lubricant sensitivity of these substances. Magnesium stearate and sodium stearyl fumarate in 0.5 and 1 % concentration were used as lubricants. Starches were also tested in the mixtures with spray- dried lactose Flowlac® 90 in 10, 20 and 30 % concentration. The compressibility was evaluated by means of energy profile of compression process and determination of tensile strength of tablets. Lubricant sensitivity of substances was evaluated using LSR values. The tableting materials with Lycatab® C exhibited higher values of the total compression and pre-compression energy, than with Starch 1500® tableting materials, lubricants addition decreased these values. The tableting materials with Flowlac® 90 exhibited higher values of these energies for both types of starch and lubricants addition decreased their values. Higher values of compression energy were in tableting materials with Lycatab® C, also decreased by lubricants. Flowlac® 90 addition had no effect in compression energy with Starch 1500® , value decreasing was with Lycatab® C substance. The tableting materials with Lycatab® C had higher value of plasticity than with Starch 1500® , lubricants...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleStudium lisovatelnosti a citlivosti na mazadla dvou typů předbobtnalého kukuřičného škrobu.cs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2016
dcterms.dateAccepted2016-06-01
dc.description.departmentDepartment of Pharmaceutical Technologyen_US
dc.description.departmentKatedra farmaceutické technologiecs_CZ
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.identifier.repId155353
dc.title.translatedA study of the compressibility and the lubricant sensitivity of two types of pregelatinized corn starch.en_US
dc.contributor.refereeSvačinová, Petra
dc.identifier.aleph002090960
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmaceutical Technologyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csDiplomová práce se zabývá porovnáním dvou typů částečně předbobtnalého škrobu Starch 1500® a Lycatab® C z hlediska jejich lisovatelnosti a citlivosti těchto látek na přídavek mazadel. Jako mazadla byly použity stearan hořečnatý a stearylfumarát sodný v koncentraci 0,5 a 1 %. Škroby byly testovány také ve směsích se sprejově sušenou laktosou Flowlac® 90 v koncentraci 10, 20 a 30 %. Lisovatelnost byla hodnocena pomocí energetického profilu lisovacího procesu a pevnosti tablet v tahu. Citlivost látek na přítomnost mazadel byla hodnocena pomocí hodnot LSR. Hodnoty celkové energie lisování a energie předlisování byly u tabletovin s látkou Lycatab® C vyšší než u tabletovin se Starch 1500® , přídavek mazadel je snižoval. Tabletoviny s látkou Flowlac® 90 vykazovaly vyšší hodnoty těchto energií pro oba škroby, přídavek mazadel jejich hodnoty snižoval. Vyšší hodnoty energie lisování vykazovaly tabletoviny s látkou Lycatab® C, mazadla je opět snížila. Přídavek Flowlac® 90 neměl vliv na hodnotu energie lisování pro látku Starch 1500® , u látky Lycatab® C došlo ke snížení hodnot. Tabletoviny s látkou Lycatab® C vykazovaly vyšší hodnoty plasticity než s látkou Starch 1500® , vlivem mazadel plasticita lehce klesala. Flowlac® 90 plasticitu tabletovin se Starch 1500® zvýšil, u látky Lycatab® C snížil. Mazadla...cs_CZ
uk.abstract.enThis thesis is comparing two types of partially pregelatinized corn starch, Starch 1500® and Lycatab® C from the standpoint of compressibility and lubricant sensitivity of these substances. Magnesium stearate and sodium stearyl fumarate in 0.5 and 1 % concentration were used as lubricants. Starches were also tested in the mixtures with spray- dried lactose Flowlac® 90 in 10, 20 and 30 % concentration. The compressibility was evaluated by means of energy profile of compression process and determination of tensile strength of tablets. Lubricant sensitivity of substances was evaluated using LSR values. The tableting materials with Lycatab® C exhibited higher values of the total compression and pre-compression energy, than with Starch 1500® tableting materials, lubricants addition decreased these values. The tableting materials with Flowlac® 90 exhibited higher values of these energies for both types of starch and lubricants addition decreased their values. Higher values of compression energy were in tableting materials with Lycatab® C, also decreased by lubricants. Flowlac® 90 addition had no effect in compression energy with Starch 1500® , value decreasing was with Lycatab® C substance. The tableting materials with Lycatab® C had higher value of plasticity than with Starch 1500® , lubricants...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
dc.identifier.lisID990020909600106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV