Show simple item record

Electrochemical oxidation mechanism of flavonoid compounds
dc.creatorRamešová, Šárka
dc.date.accessioned2017-06-01T06:04:41Z
dc.date.available2017-06-01T06:04:41Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/76685
dc.description.abstractMgr. Šárka Ramešová Název: Mechanismus elektrochemické oxidace flavonoidních sloučenin Školitel: Mgr. Romana Sokolová, Dr. Studijní program: Chemie Studijní obor: Fyzikální chemie SOUHRN V této dizertační práci byla studována oxidace rhamnazinu (3,5-dihydroxy-2-(4-hydroxy-3- methoxyfenyl)-7-methoxychromen-4-on), fisetinu (2-(3,4-dihydroxyfenyl)-3,7- dihydroxychromen-4-on) a rhamnetinu (2-(3,4-dihydroxyfenyl)-3,5-dihydroxy-7- methoxychromen-4-on). Tyto intenzivně barevné flavonoidní sloučeniny patří do skupiny látek, které jsou hojně zastoupené v přírodě. Jsou to důležité bioaktivní sloučeniny s antioxidačními, antiagregačními, protizánětlivými, protinádorovými a antivirovými účinky. Flavonoidy byly studovány pomocí elektrochemických metod a UV/Vis spektroskopie ve vodném pufrovaném i nepufrovaném prostředí. Dále byly zkoumány produkty oxidace a následně byl navržen oxidační mechanismus. Oxidační mechanismus je spojený s přenosem elektronů a s následnou chemickou reakcí. Stabilita látek je významně ovlivněna přítomností vzdušného kyslíku. Distribuce oxidačních produktů jednotlivých látek byla sledována pomocí HPLC-MS/MS a HPLC-DAD. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)cs_CZ
dc.description.abstractM.Sc. Šárka Ramešová Title: Electrochemical oxidation mechanism of flavonoid compounds Supervisor: M.Sc. Romana Sokolová, Dr. Study programme: Chemistry Subprogramme: Physical Chemistry SUMMARY The oxidation of rhamnazin (3,5-dihydroxy-2-(4-hydroxy-3-methoxyphenyl)-7- methoxychromen-4-one), fisetin (2-(3,4-dihydroxyfenyl)-3,7-dihydroxychromen-4-one) and rhamnetin (2-(3,4-dihydroxyfenyl)-3,5-dihydroxy-7-methoxychromen-4-one) has been studied. These intensively coloured flavonoid compounds belong to group of natural occuring compounds. Rhamnazin, fisetin and rhamnetin are important bioactive compounds with antioxidative, anti-carcinogenic, antiviral, anti-allergic and anti-inflammatory properties. Flavonoids have been studied using electrochemical methods and UV/Vis spectroscopy in aqueous, buffered or unbuffered solution. This thesis is focused on the determination of oxidation mechanism of the flavonol structure. The oxidation mechanism involves electron transfer coupled with chemical reaction. Stability of these compounds significantly depends on the presence of the oxygen. The distribution of oxidation products of these compounds was monitored by HPLC-MS/MS and HPLC-DAD. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.titleMechanismus elektrochemické oxidace flavonoidních sloučenincs_CZ
dc.typerigorózní prácecs_CZ
dcterms.created2016
dcterms.dateAccepted2016-03-03
dc.description.departmentDepartment of Physical and Macromolecular Chemistryen_US
dc.description.departmentKatedra fyzikální a makromol. chemiecs_CZ
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.identifier.repId175455
dc.title.translatedElectrochemical oxidation mechanism of flavonoid compoundsen_US
dc.identifier.aleph002076539
thesis.degree.nameRNDr.
thesis.degree.levelrigorózní řízenícs_CZ
thesis.degree.disciplineFyzikální chemiecs_CZ
thesis.degree.disciplinePhysical Chemistryen_US
thesis.degree.programChemiecs_CZ
thesis.degree.programChemistryen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFyzikální chemiecs_CZ
uk.degree-discipline.enPhysical Chemistryen_US
uk.degree-program.csChemiecs_CZ
uk.degree-program.enChemistryen_US
thesis.grade.csProspělcs_CZ
thesis.grade.enPassen_US
uk.abstract.csMgr. Šárka Ramešová Název: Mechanismus elektrochemické oxidace flavonoidních sloučenin Školitel: Mgr. Romana Sokolová, Dr. Studijní program: Chemie Studijní obor: Fyzikální chemie SOUHRN V této dizertační práci byla studována oxidace rhamnazinu (3,5-dihydroxy-2-(4-hydroxy-3- methoxyfenyl)-7-methoxychromen-4-on), fisetinu (2-(3,4-dihydroxyfenyl)-3,7- dihydroxychromen-4-on) a rhamnetinu (2-(3,4-dihydroxyfenyl)-3,5-dihydroxy-7- methoxychromen-4-on). Tyto intenzivně barevné flavonoidní sloučeniny patří do skupiny látek, které jsou hojně zastoupené v přírodě. Jsou to důležité bioaktivní sloučeniny s antioxidačními, antiagregačními, protizánětlivými, protinádorovými a antivirovými účinky. Flavonoidy byly studovány pomocí elektrochemických metod a UV/Vis spektroskopie ve vodném pufrovaném i nepufrovaném prostředí. Dále byly zkoumány produkty oxidace a následně byl navržen oxidační mechanismus. Oxidační mechanismus je spojený s přenosem elektronů a s následnou chemickou reakcí. Stabilita látek je významně ovlivněna přítomností vzdušného kyslíku. Distribuce oxidačních produktů jednotlivých látek byla sledována pomocí HPLC-MS/MS a HPLC-DAD. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)cs_CZ
uk.abstract.enM.Sc. Šárka Ramešová Title: Electrochemical oxidation mechanism of flavonoid compounds Supervisor: M.Sc. Romana Sokolová, Dr. Study programme: Chemistry Subprogramme: Physical Chemistry SUMMARY The oxidation of rhamnazin (3,5-dihydroxy-2-(4-hydroxy-3-methoxyphenyl)-7- methoxychromen-4-one), fisetin (2-(3,4-dihydroxyfenyl)-3,7-dihydroxychromen-4-one) and rhamnetin (2-(3,4-dihydroxyfenyl)-3,5-dihydroxy-7-methoxychromen-4-one) has been studied. These intensively coloured flavonoid compounds belong to group of natural occuring compounds. Rhamnazin, fisetin and rhamnetin are important bioactive compounds with antioxidative, anti-carcinogenic, antiviral, anti-allergic and anti-inflammatory properties. Flavonoids have been studied using electrochemical methods and UV/Vis spectroscopy in aqueous, buffered or unbuffered solution. This thesis is focused on the determination of oxidation mechanism of the flavonol structure. The oxidation mechanism involves electron transfer coupled with chemical reaction. Stability of these compounds significantly depends on the presence of the oxygen. The distribution of oxidation products of these compounds was monitored by HPLC-MS/MS and HPLC-DAD. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)en_US
uk.file-availabilityP
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra fyzikální a makromol. chemiecs_CZ


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha; email: dspace (at) is.cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV