Show simple item record

Teaching consumer literacy for students of second stage of elementary education on the example of dairy products
dc.contributor.advisorMarádová, Eva
dc.creatorJelínková, Věra
dc.date.accessioned2017-06-01T05:32:38Z
dc.date.available2017-06-01T05:32:38Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/76640
dc.description.abstractVe vyspělých zemích nahlíží většina obyvatel na potraviny pouze z pozice spotřebitele. Jen málokdo zná jejich původ, technologii výroby a složení, a může tak kriticky hodnotit, které jsou z hlediska správné výživy přínosné. Proto se tato práce zabývá rozvojem spotřebitelské gramotnosti v oblasti potravin - tzv. potravinové gramotnosti a to již u žáků 2. stupně ZŠ, kde se jí zatím systematicky nevěnuje pozornost. Jako vhodný příklad produktu pro výuku bylo vybráno mléko a mléčné výrobky, které jsou zásadní součástí zdravého stravování převážně dětí. V souladu s cíli práce byl vytvořen strukturovaný souhrn poznatků o těchto potravinách sloužící jako teoretické zázemí pro učitele. Dále bylo provedeno výzkumné šetření mapující znalosti a postoje žáků 2. stupně ZŠ v oblasti mléka a mléčných výrobků. Podle něj většina žáků konzumuje mléko a základní mléčné výrobky (máslo, sýr, jogurt), ale jiné fermentované mléčné výrobky výrazně méně. Většina respondentů považuje mléko a mléčné výrobky za přínosné pro naše zdraví, ale nezná technologii jejich výroby a nezajímá se o jejich původ a složení. Hlavním výstupem této práce jsou v praxi ověřené výukové materiály včetně metodiky jejich použití. Zvolené učební aktivity komplexně rozvíjejí kompetence žáků jako spotřebitelů potravin na základě propojení poznatků z...cs_CZ
dc.description.abstractIn developed countries, the majority of the population perceives food only from the viewpoint of a consumer. Few know its origin, production technology and composition, and they can't critically evaluate, which products are beneficial in terms of proper nutrition. Therefore, this work deals with the development of consumer literacy in the area of food, i.e. food literacy among pupils of second stage of elementary school, where is not systematic given attention to this theme. As an appropriate example for teaching were chosen milk and dairy products, which are an essential part of healthy eating mostly in childhood. In line with the objectives of this work has been created structured summary of the findings of these foods serving as a theoretical background for teachers. It was also done research survey about knowledge and attitudes to milk and dairy products among pupils of second stage of elementary school. It turned out that in the surveyed sample, most of the pupils consume milk and basic dairy products (butter, cheese, yoghurt), but the consumption of other fermented dairy products is considerably lower. Most respondents considered milk and dairy products beneficial to our health, however they were almost unaware of its production technology and were not interested in their origin and...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Pedagogická fakultacs_CZ
dc.subjectPotravinová gramotnostcs_CZ
dc.subjectzákladní školacs_CZ
dc.subjectmlékocs_CZ
dc.subjectvýchova ke zdraví,výukový projektcs_CZ
dc.subjectFood literacy,elementary schoolen_US
dc.subjectmilken_US
dc.subjecthealth education,educational projecten_US
dc.titleVýuka spotřebitelské gramotnosti u žáků druhého stupně základní školy na příkladu mléčných výrobkůcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2016
dcterms.dateAccepted2016-01-18
dc.description.departmentKatedra speciální pedagogikycs_CZ
dc.description.facultyPedagogická fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Educationen_US
dc.identifier.repId119270
dc.title.translatedTeaching consumer literacy for students of second stage of elementary education on the example of dairy productsen_US
dc.contributor.refereeBeneš, Pavel
dc.identifier.aleph002065411
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineUčitelství všeobecně vzdělávacích předmětů pro základní školy a střední školy chemie - výchova ke zdravícs_CZ
thesis.degree.disciplineTraining Teachers of General Subjects at Lower and Higher Secondary Schools Chemistry - Health Educationen_US
thesis.degree.programUčitelství pro střední školycs_CZ
thesis.degree.programTeacher Training for Secondary Schoolsen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPedagogická fakulta::Katedra speciální pedagogikycs_CZ
uk.faculty-name.csPedagogická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Educationen_US
uk.faculty-abbr.csPedFcs_CZ
uk.degree-discipline.csUčitelství všeobecně vzdělávacích předmětů pro základní školy a střední školy chemie - výchova ke zdravícs_CZ
uk.degree-discipline.enTraining Teachers of General Subjects at Lower and Higher Secondary Schools Chemistry - Health Educationen_US
uk.degree-program.csUčitelství pro střední školycs_CZ
uk.degree-program.enTeacher Training for Secondary Schoolsen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csVe vyspělých zemích nahlíží většina obyvatel na potraviny pouze z pozice spotřebitele. Jen málokdo zná jejich původ, technologii výroby a složení, a může tak kriticky hodnotit, které jsou z hlediska správné výživy přínosné. Proto se tato práce zabývá rozvojem spotřebitelské gramotnosti v oblasti potravin - tzv. potravinové gramotnosti a to již u žáků 2. stupně ZŠ, kde se jí zatím systematicky nevěnuje pozornost. Jako vhodný příklad produktu pro výuku bylo vybráno mléko a mléčné výrobky, které jsou zásadní součástí zdravého stravování převážně dětí. V souladu s cíli práce byl vytvořen strukturovaný souhrn poznatků o těchto potravinách sloužící jako teoretické zázemí pro učitele. Dále bylo provedeno výzkumné šetření mapující znalosti a postoje žáků 2. stupně ZŠ v oblasti mléka a mléčných výrobků. Podle něj většina žáků konzumuje mléko a základní mléčné výrobky (máslo, sýr, jogurt), ale jiné fermentované mléčné výrobky výrazně méně. Většina respondentů považuje mléko a mléčné výrobky za přínosné pro naše zdraví, ale nezná technologii jejich výroby a nezajímá se o jejich původ a složení. Hlavním výstupem této práce jsou v praxi ověřené výukové materiály včetně metodiky jejich použití. Zvolené učební aktivity komplexně rozvíjejí kompetence žáků jako spotřebitelů potravin na základě propojení poznatků z...cs_CZ
uk.abstract.enIn developed countries, the majority of the population perceives food only from the viewpoint of a consumer. Few know its origin, production technology and composition, and they can't critically evaluate, which products are beneficial in terms of proper nutrition. Therefore, this work deals with the development of consumer literacy in the area of food, i.e. food literacy among pupils of second stage of elementary school, where is not systematic given attention to this theme. As an appropriate example for teaching were chosen milk and dairy products, which are an essential part of healthy eating mostly in childhood. In line with the objectives of this work has been created structured summary of the findings of these foods serving as a theoretical background for teachers. It was also done research survey about knowledge and attitudes to milk and dairy products among pupils of second stage of elementary school. It turned out that in the surveyed sample, most of the pupils consume milk and basic dairy products (butter, cheese, yoghurt), but the consumption of other fermented dairy products is considerably lower. Most respondents considered milk and dairy products beneficial to our health, however they were almost unaware of its production technology and were not interested in their origin and...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Pedagogická fakulta, Katedra speciální pedagogikycs_CZ


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV