Show simple item record

A study of a novel dry binder composed of α-lactose monohydrate, microcrystalline cellulose and corn starch
dc.contributor.advisorMužíková, Jitka
dc.creatorSrbová, Alena
dc.date.accessioned2020-09-22T19:05:00Z
dc.date.available2020-09-22T19:05:00Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/75373
dc.description.abstractUniverzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra Farmaceutická technologie Kandidát Mgr. Alena Srbová Konzultant PharmDr. Jitka Mužíková, Ph.D. Název rigorózní práce Studium nového směsného suchého pojiva obsahujícího laktosu, mikrokrystalickou celulosu a kukuřičný škrob Práce se zabývá studiem nového směsného suchého pojiva Combilac® , které je složeno ze 70 % monohydrátu α-laktosy, z 20 % mikrokrystalické celulosy a z 10 % kukuřičného škrobu. Testovány jsou tokové vlastnosti, lisovatelnost, citlivost na přídavek mazadel, pevnost a doba rozpadu tablet. Lisovatelnost je hodnocena pomocí energetického profilu lisovacího procesu a pevnosti tablet. Stejné parametry jsou hodnoceny také u fyzikální směsi, složené z α- laktosy monohydrátu, mikrokrystalické celulosy a kukuřičného škrobu, a výsledky jsou porovnávány. Combilac® i fyzikální směs potřebují přídavek mazadla z důvodu vysokého tření a přilnavosti tabletoviny na stěny matrice. Combilac® vykazuje lepší tokové vlastnosti než fyzikální směs, jeho lisovatelnost je lepší a celková energie lisovacího procesu je vyšší. Tablety vykazují vyšší pevnost v tahu a vyšší citlivost na mazadla. Doba rozpadu tablet obsahujících Combilac® je srovnatelná s dobou rozpadu tablet obsahujících fyzikální směs.cs_CZ
dc.description.abstractCharles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department Pharmaceutical Technology Candidate Mgr. Alena Srbová Consultant PharmDr. Jitka Mužíková, Ph.D. Title of the Thesis A study of a novel dry binder composed of α-lactose monohydrate, microcrystalline cellulose and corn starch This paper deals with a study of the novel dry binder Combilac® , which contains 70 % of α-lactose monohydrate, 20 % of microcrystalline cellulose and 10 % of native starch. These tests include flow properties, compressibility, lubricant sensitivity, tensile strenght and disintegration time of tablets. Compressibility is evaluated by means of the energy profile of compression proces and tablet strenght. The above-mentioned parameters are also evaluated in the physical mixture of α-lactose monohydrate, microcrystalline cellulose and native corn starch and results are compared. Combilac® and physical mixture cannot be compressed without lubricants due to high friction and sticking to the matrix. Combilac® shows much better flowability than the physical mixture of the used dry binders, its compressibility is better and the total energy is higher. Tablets possess a higher tensile strength and higher lubricant sensitivity. Disintegration time of Combilac® tablets is comparable with the disintegration time...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleStudium nového směsného suchého pojiva obsahujícího laktosu, mikrokrystalickou celulosu a kukuřičný škrobcs_CZ
dc.typerigorózní prácecs_CZ
dcterms.created2016
dcterms.dateAccepted2016-10-18
dc.description.departmentKatedra farmaceutické technologiecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Pharmaceutical Technologyen_US
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId180140
dc.title.translatedA study of a novel dry binder composed of α-lactose monohydrate, microcrystalline cellulose and corn starchen_US
dc.contributor.refereeSvačinová, Petra
dc.identifier.aleph002110024
thesis.degree.namePharmDr.
thesis.degree.levelrigorózní řízenícs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typerigorózní prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmaceutical Technologyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csProspěl/acs_CZ
thesis.grade.enPassen_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra Farmaceutická technologie Kandidát Mgr. Alena Srbová Konzultant PharmDr. Jitka Mužíková, Ph.D. Název rigorózní práce Studium nového směsného suchého pojiva obsahujícího laktosu, mikrokrystalickou celulosu a kukuřičný škrob Práce se zabývá studiem nového směsného suchého pojiva Combilac® , které je složeno ze 70 % monohydrátu α-laktosy, z 20 % mikrokrystalické celulosy a z 10 % kukuřičného škrobu. Testovány jsou tokové vlastnosti, lisovatelnost, citlivost na přídavek mazadel, pevnost a doba rozpadu tablet. Lisovatelnost je hodnocena pomocí energetického profilu lisovacího procesu a pevnosti tablet. Stejné parametry jsou hodnoceny také u fyzikální směsi, složené z α- laktosy monohydrátu, mikrokrystalické celulosy a kukuřičného škrobu, a výsledky jsou porovnávány. Combilac® i fyzikální směs potřebují přídavek mazadla z důvodu vysokého tření a přilnavosti tabletoviny na stěny matrice. Combilac® vykazuje lepší tokové vlastnosti než fyzikální směs, jeho lisovatelnost je lepší a celková energie lisovacího procesu je vyšší. Tablety vykazují vyšší pevnost v tahu a vyšší citlivost na mazadla. Doba rozpadu tablet obsahujících Combilac® je srovnatelná s dobou rozpadu tablet obsahujících fyzikální směs.cs_CZ
uk.abstract.enCharles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department Pharmaceutical Technology Candidate Mgr. Alena Srbová Consultant PharmDr. Jitka Mužíková, Ph.D. Title of the Thesis A study of a novel dry binder composed of α-lactose monohydrate, microcrystalline cellulose and corn starch This paper deals with a study of the novel dry binder Combilac® , which contains 70 % of α-lactose monohydrate, 20 % of microcrystalline cellulose and 10 % of native starch. These tests include flow properties, compressibility, lubricant sensitivity, tensile strenght and disintegration time of tablets. Compressibility is evaluated by means of the energy profile of compression proces and tablet strenght. The above-mentioned parameters are also evaluated in the physical mixture of α-lactose monohydrate, microcrystalline cellulose and native corn starch and results are compared. Combilac® and physical mixture cannot be compressed without lubricants due to high friction and sticking to the matrix. Combilac® shows much better flowability than the physical mixture of the used dry binders, its compressibility is better and the total energy is higher. Tablets possess a higher tensile strength and higher lubricant sensitivity. Disintegration time of Combilac® tablets is comparable with the disintegration time...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
thesis.grade.codeP
uk.publication-placeHradec Královécs_CZ


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV