Show simple item record

Effect of early experience on food preferences
dc.contributor.advisorExnerová, Alice
dc.creatorBělová, Magdalena
dc.date.accessioned2017-06-01T00:39:53Z
dc.date.available2017-06-01T00:39:53Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/75195
dc.description.abstractZkušenost ovlivňuje potravní preference, u některých druhů má raná zkušenost větší vliv než jiné faktory. Tento vliv se vyskytuje u různých druhů napříč taxony. Je často vázán na senzitivní periodu, což nasvědčuje tomu, že by se mohlo jednat o potravní imprinting. V některých případech se imprinting špatně odlišuje od neofobie či od asociačního učení. I z těchto důvodů pak mnozí autoři používají termín primacy effect nebo mluví pouze o efektu rané zkušenosti. Imprintované podněty se v jednotlivých experimentech liší, můžou být chuťové, vizuální, olfaktorické a taktilní. Všechny tyto podněty pak mohou mít vliv na pozdější potravní preference. Mezi druhy se liší intenzita a perzistence imprintované preference, srovnání ale komplikuje různá metodika pokusů. Na potravní preference mláďat může mít vliv i sociální přenos, kde jde ale ve většině případů spíše o deaktivaci neofobie. Klíčová slova: raná zkušenost, potravní preference, potravní imprinting, primacy effect, sociální přenos potravních preferencí, sociální učení Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)cs_CZ
dc.description.abstractExperience influence food preferences, in some species early experience influence food preference more than other factors. This influence was found in different species from different taxons. It's linked to a sensitive period which suggest that it might be food imprinting. In some cases it is difficult to distinguish imprinting from neophobia or associative learning. That is one of the reasons why autors often use the term primacy effect or just early experience. In different experiments different stimuli are imprinted. There are taste stimuli, visual stimuli, olfactoric stimuli and tactile stimuli. All of them can influence the later food preferences. Intensity and persistence differs in various species. Diverse metodics complicates comparison of these phenomena. Social transmission also influences food preferences of youngs in some species, but in the most cases it's more about deactivation of neophobia. Key words: early experience, food preferences, food imprinting, primacy effect, social transmission of food preferences, social learning Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectraná zkušenostcs_CZ
dc.subjectpotravní imprintingcs_CZ
dc.subjectkulturní přenos potravních preferencícs_CZ
dc.subjectearly experienceen_US
dc.subjectfood imprintingen_US
dc.subjectimprinting-like behaviouren_US
dc.subjectphase-sensitivity learningen_US
dc.subjectcultural transmission of food preferencesen_US
dc.titleVliv rané zkušenosti na potravní preferencecs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2016
dcterms.dateAccepted2016-09-09
dc.description.departmentDepartment of Zoologyen_US
dc.description.departmentKatedra zoologiecs_CZ
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.identifier.repId172458
dc.title.translatedEffect of early experience on food preferencesen_US
dc.contributor.refereeLandová, Eva
dc.identifier.aleph002104690
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineBiologiecs_CZ
thesis.degree.disciplineBiologyen_US
thesis.degree.programBiologiecs_CZ
thesis.degree.programBiologyen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra zoologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Zoologyen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csBiologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enBiologyen_US
uk.degree-program.csBiologiecs_CZ
uk.degree-program.enBiologyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csZkušenost ovlivňuje potravní preference, u některých druhů má raná zkušenost větší vliv než jiné faktory. Tento vliv se vyskytuje u různých druhů napříč taxony. Je často vázán na senzitivní periodu, což nasvědčuje tomu, že by se mohlo jednat o potravní imprinting. V některých případech se imprinting špatně odlišuje od neofobie či od asociačního učení. I z těchto důvodů pak mnozí autoři používají termín primacy effect nebo mluví pouze o efektu rané zkušenosti. Imprintované podněty se v jednotlivých experimentech liší, můžou být chuťové, vizuální, olfaktorické a taktilní. Všechny tyto podněty pak mohou mít vliv na pozdější potravní preference. Mezi druhy se liší intenzita a perzistence imprintované preference, srovnání ale komplikuje různá metodika pokusů. Na potravní preference mláďat může mít vliv i sociální přenos, kde jde ale ve většině případů spíše o deaktivaci neofobie. Klíčová slova: raná zkušenost, potravní preference, potravní imprinting, primacy effect, sociální přenos potravních preferencí, sociální učení Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)cs_CZ
uk.abstract.enExperience influence food preferences, in some species early experience influence food preference more than other factors. This influence was found in different species from different taxons. It's linked to a sensitive period which suggest that it might be food imprinting. In some cases it is difficult to distinguish imprinting from neophobia or associative learning. That is one of the reasons why autors often use the term primacy effect or just early experience. In different experiments different stimuli are imprinted. There are taste stimuli, visual stimuli, olfactoric stimuli and tactile stimuli. All of them can influence the later food preferences. Intensity and persistence differs in various species. Diverse metodics complicates comparison of these phenomena. Social transmission also influences food preferences of youngs in some species, but in the most cases it's more about deactivation of neophobia. Key words: early experience, food preferences, food imprinting, primacy effect, social transmission of food preferences, social learning Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra zoologiecs_CZ
dc.identifier.lisID990021046900106986


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2025 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV