dc.contributor.advisor | Sobotníková, Jana | |
dc.creator | Jandovská, Vladimíra | |
dc.date.accessioned | 2021-03-26T16:44:58Z | |
dc.date.available | 2021-03-26T16:44:58Z | |
dc.date.issued | 2016 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/74688 | |
dc.description.abstract | Obsahem této práce je vývoj a optimalizace metody pro identifikaci polyfenolických látek pocházejících ze chmelu (Humulus lupulus L.) s potencionální antimikrobiální aktivitou. V rámci extrakce látek ze chmelu byly sušené chmelové hlávky aplikovány do růstového media, odkud látky difundovaly do agaru a po naočkování bakteriálním kmenem Streptococcus aureus vytvořily inhibiční zónu. Pro extrakci látek z agaru byla optimalizována metoda kombinující extrakci acetonem s vysolením metodou QuEChERS. Měření probíhalo s použitím LC/HR-MS s hybridním analyzátorem kvadrupól-orbitální pastí. MS metoda byla vyvinuta jako screening s následnou fragmentací látky na základě seznamu hmot. Látky extrahované z inhibiční zóny byly následně identifikovány buď proti databázi, anebo byla jejich struktura objasněna pomocí fragmentačních spekter. | cs_CZ |
dc.description.abstract | This thesis describes development and optimalization of method for identification of polyphenols compounds present in hops (Humulus lupulus L.) that have potential antimicrobial activity. Within extraction of compounds from hop, minced hop cones were applied in a growth medium, where compounds diffused into the medium and created an inhibition zone after inoculated with Streptococcus aureus. The method combining extraction with acetone a salting out using QuEChERS principles was optimized for extraction of compounds from solid growth medium. The analysis was carried out using LC/HR-MS with a quadrupole-orbitrap hybrid mass analyzer. The MS method was developed as a screening method with a subsequent fragmentation of compound of interest on the base of inclusion mass list. The compounds extracted from inhibition zone were identified either by searching against a database or their structures have been elucidated on the basis of their fragmentation spectra. | en_US |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
dc.subject | HPLC | en_US |
dc.subject | MS | en_US |
dc.subject | hops | en_US |
dc.subject | biologically active compounds | en_US |
dc.subject | HPLC | cs_CZ |
dc.subject | MS | cs_CZ |
dc.subject | chmel | cs_CZ |
dc.subject | biologicky aktivní látky | cs_CZ |
dc.title | Stanovení biologicky aktivních látek ve chmelu metodou LC/HR-MS | cs_CZ |
dc.type | diplomová práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2016 | |
dcterms.dateAccepted | 2016-09-05 | |
dc.description.department | Katedra analytické chemie | cs_CZ |
dc.description.department | Department of Analytical Chemistry | en_US |
dc.description.faculty | Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
dc.description.faculty | Faculty of Science | en_US |
dc.identifier.repId | 156923 | |
dc.title.translated | Determination of biologically active compounds in hops by LC/HR-MS method | en_US |
dc.contributor.referee | Spáčil, Zdeněk | |
dc.identifier.aleph | 002103175 | |
thesis.degree.name | Mgr. | |
thesis.degree.level | navazující magisterské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Analytical Chemistry | en_US |
thesis.degree.discipline | Analytická chemie | cs_CZ |
thesis.degree.program | Chemie | cs_CZ |
thesis.degree.program | Chemistry | en_US |
uk.thesis.type | diplomová práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Přírodovědecká fakulta::Katedra analytické chemie | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Science::Department of Analytical Chemistry | en_US |
uk.faculty-name.cs | Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Science | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | PřF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Analytická chemie | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Analytical Chemistry | en_US |
uk.degree-program.cs | Chemie | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Chemistry | en_US |
thesis.grade.cs | Velmi dobře | cs_CZ |
thesis.grade.en | Very good | en_US |
uk.abstract.cs | Obsahem této práce je vývoj a optimalizace metody pro identifikaci polyfenolických látek pocházejících ze chmelu (Humulus lupulus L.) s potencionální antimikrobiální aktivitou. V rámci extrakce látek ze chmelu byly sušené chmelové hlávky aplikovány do růstového media, odkud látky difundovaly do agaru a po naočkování bakteriálním kmenem Streptococcus aureus vytvořily inhibiční zónu. Pro extrakci látek z agaru byla optimalizována metoda kombinující extrakci acetonem s vysolením metodou QuEChERS. Měření probíhalo s použitím LC/HR-MS s hybridním analyzátorem kvadrupól-orbitální pastí. MS metoda byla vyvinuta jako screening s následnou fragmentací látky na základě seznamu hmot. Látky extrahované z inhibiční zóny byly následně identifikovány buď proti databázi, anebo byla jejich struktura objasněna pomocí fragmentačních spekter. | cs_CZ |
uk.abstract.en | This thesis describes development and optimalization of method for identification of polyphenols compounds present in hops (Humulus lupulus L.) that have potential antimicrobial activity. Within extraction of compounds from hop, minced hop cones were applied in a growth medium, where compounds diffused into the medium and created an inhibition zone after inoculated with Streptococcus aureus. The method combining extraction with acetone a salting out using QuEChERS principles was optimized for extraction of compounds from solid growth medium. The analysis was carried out using LC/HR-MS with a quadrupole-orbitrap hybrid mass analyzer. The MS method was developed as a screening method with a subsequent fragmentation of compound of interest on the base of inclusion mass list. The compounds extracted from inhibition zone were identified either by searching against a database or their structures have been elucidated on the basis of their fragmentation spectra. | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra analytické chemie | cs_CZ |
thesis.grade.code | 2 | |
dc.contributor.consultant | Olšovská, Jana | |
uk.publication-place | Praha | cs_CZ |
uk.thesis.defenceStatus | O | |
dc.identifier.lisID | 990021031750106986 | |