Stravovací návyky a pitný režim dárců krevní plazmy před plazmaferézou
Donor eating habits and drinking schedule before plasmapheresis
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/74315Identifikátory
SIS: 171833
Kolekce
- Kvalifikační práce [4524]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Strejčková, Vanda
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapeut
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Praze
Datum obhajoby
9. 9. 2016
Nakladatel
Univerzita Karlova. 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
Stravovací návyky, pitný režim, krevní plazma, plazmaferézaKlíčová slova (anglicky)
Eating habits, drinking schedule, blood plasma, plasmapheresis(teze): Východisko: Předkládaná studie je sondou do problematiky týkající se stravovacích návyků a pitného režimu dárců krevní plazmy. Cíle: Cílem výzkumu bylo zjistit povědomí dárců krevní plazmy o správné výživě, posoudit jejich stravovací návyky a pitný režim. Zjistit informovanost dárců o plazmaferéze, znalost potravin vhodných k doplnění bílkovin po odběru a železa při nízké hladině hemoglobinu. Porovnat rozdíl ve stravování u mužů a žen. Zmapovat četnost vyřazení dárců z plazmaferézy kvůli nízké hladině hemoglobinu, vysoké hladině leukocytů či chylózní plazmě. V závěru respondenti hodnotí vlastní znalost dané problematiky. Metody: Výzkum probíhal metodou standardizovaného anonymního dotazníku. Při zachování etických zásad byla zpracována souhrnná data 300 respondentů navštěvujících soukromé plazmatické centrum. Průzkum probíhal v rozmezí 14 dnů, od 18. 11. 2015 do 2. 12. 2015, aby nedošlo k situaci, že bude dotazník vyplněn jedním respondentem vícekrát. Dotazníky vyplňovali klienti anonymně při čekání na odběr krevní plazmy či v jeho průběhu na odběrovém sále. Výsledky: Průzkumu se účastnilo 171 (57 %) žen a 129 (43 %) mužů. Nejčastěji se jednalo o mladé klienty ve věku 18 až 25 let. S nízkou hladinou hemoglobinu se již setkalo 23 % respondentů, vysoká hladina leukocytů se objevila u 4 %...
(thesis): Background: This study explores the issue of eating habits and water intake of blood plasma donors. Objectives: The aim of this research was to map the blood plasma donors' awareness of well-balanced diet, evaluate their eating habits and water intake. Inquire donors' knowledge of plasmapheresis, their awareness of food suitable for replenishing proteins after the collection of blood plasma and iron in low levels of haemoglobin. Compare the differences in eating habits between men and women. Map the frequency of rejected plasma donors due to low haemoglobin, high level of leucocytes or chylous plasma. In the conclusion the respondents evaluate their own knowledge of the given problems. Methods: The research was conducted in a method of a standardised anonymous questionnaire. Overall data of 300 respondents attending a private plasma centre were processed while maintaining ethical principles. The research took place in 14 days, from 18th November 2015 until 2nd December 2015, so as to avoid a situation in which one client fills more than one questionnaire. The questionnaires were filled anonymously by clients waiting for their plasma to be taken or during the process in a donation chair. Results: 171 (57 %) of women and 129 (43 %) of men participated in the research. They were mostly young...