dc.contributor.advisor | Hudeček, Jiří | |
dc.creator | Michalíková, Adéla | |
dc.date.accessioned | 2017-05-27T20:32:02Z | |
dc.date.available | 2017-05-27T20:32:02Z | |
dc.date.issued | 2014 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/72822 | |
dc.description.abstract | Tato bakalářská práce shrnuje informace o rakytníku řešetlákovém (Hippophae rhamnoides), o chemickém složení jednotlivých částí rostliny a z nich získávaných produktů a o zastoupení biologicky aktivních látek v nich. Rakytník je bohatým zdrojem řady antioxidantů, zejména vitamínu C, vitamínu E, flavonoidů a karotenoidů. Rakytníkový olej obsahuje vysoké množství nenasycených mastných kyselin, zejména kyseliny palmitoolejové. Díky svým účinkům na lidské zdraví jsou produkty z rakytníku v poslední době často využívány jako potravní doplňky. Další část práce je zaměřena na přehled o analytických metodách, které se při zjišťování zastoupení bioaktivních látek v rakytníku a v přípravcích z něj používají, zejména s ohledem na rakytníkový olej. Podrobněji jsou popsány publikované analytické postupy, využívající vysokoúčinné kapalinové chromatografie nebo plynové chromatografie nebo kapilární elektroforézy. V experimentální části byly porovnány čtyři vzorky rakytníkového oleje (dva od českých a dva od mongolských výrobců) pomocí absorpční spektrofotometrie a kolorimetrického vyhodnocení metodou CIELab. Vyšší absorpční maxima a tmavší zabarvení bylo pozorováno u olejů mongolských výrobců, vzorky českého původu jsou značně světlejší a jejich absorpční maximum je poněkud posunuto, což by mohlo naznačovat např.... | cs_CZ |
dc.description.abstract | This bachelor thesis summarizes information about sea buckthorn (Hippophae rhamnoides), about chemical composition of different parts and products based on this species, and about their biologically active contents. A special emphasis is given to the oil prepared from sea buckthorn fruits. Sea buckthorn is a rich source of antioxidants such as vitamin C, vitamin E, flavonoids and carotenoids. The oil contains high levels of unsaturated fatty acids, in particular of palmitooleic acid. The beneficial effects on human health make sea buckthorn and products from this plant popular food supplements. The second part of this thesis describes analytical methods used for determination of bioactive compounds in sea buckthorn.The protocols based on high performance liquid chromatography, gas chromatography or capillary electrophoresis are described in more detail. In the experimental part, four samples of sea buckthorn oil (two from Czech and two from Mongolian producers) were compared using absorption spectrophotometry and colorimetric evaluation using the CIELab method. Both samples of Czech origin displayed somewhat shifted absorption maxima and much weaker absorption, their coloration being much weaker. This may suggest some adulteration of these products Keywords: Sea buckthorn, Hippophae rhamnoides,... | en_US |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
dc.subject | Rakytník řešetlákový | cs_CZ |
dc.subject | Hippophae rhamnoides | cs_CZ |
dc.subject | biologicky aktivní látky | cs_CZ |
dc.subject | extrakt | cs_CZ |
dc.subject | olej | cs_CZ |
dc.subject | Sea buckthorn | en_US |
dc.subject | Hippophae rhamnoides | en_US |
dc.subject | biologically active compounds | en_US |
dc.subject | extract | en_US |
dc.subject | oil | en_US |
dc.title | Flavonoidy a další biologicky aktivní látky v rakytníku | cs_CZ |
dc.type | bakalářská práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2014 | |
dcterms.dateAccepted | 2014-09-15 | |
dc.description.department | Department of Biochemistry | en_US |
dc.description.department | Katedra biochemie | cs_CZ |
dc.description.faculty | Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
dc.description.faculty | Faculty of Science | en_US |
dc.identifier.repId | 141361 | |
dc.title.translated | Flavonoids and other biologically active compound in sea buckthorn | en_US |
dc.contributor.referee | Moserová, Michaela | |
dc.identifier.aleph | 001862470 | |
thesis.degree.name | Bc. | |
thesis.degree.level | bakalářské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Klinická a toxikologická analýza | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Clinical and Toxicological Analysis | en_US |
thesis.degree.program | Klinická a toxikologická analýza | cs_CZ |
thesis.degree.program | Clinical and Toxicological Analysis | en_US |
uk.thesis.type | bakalářská práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Přírodovědecká fakulta::Katedra biochemie | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Science::Department of Biochemistry | en_US |
uk.faculty-name.cs | Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Science | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | PřF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Klinická a toxikologická analýza | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Clinical and Toxicological Analysis | en_US |
uk.degree-program.cs | Klinická a toxikologická analýza | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Clinical and Toxicological Analysis | en_US |
thesis.grade.cs | Velmi dobře | cs_CZ |
thesis.grade.en | Very good | en_US |
uk.abstract.cs | Tato bakalářská práce shrnuje informace o rakytníku řešetlákovém (Hippophae rhamnoides), o chemickém složení jednotlivých částí rostliny a z nich získávaných produktů a o zastoupení biologicky aktivních látek v nich. Rakytník je bohatým zdrojem řady antioxidantů, zejména vitamínu C, vitamínu E, flavonoidů a karotenoidů. Rakytníkový olej obsahuje vysoké množství nenasycených mastných kyselin, zejména kyseliny palmitoolejové. Díky svým účinkům na lidské zdraví jsou produkty z rakytníku v poslední době často využívány jako potravní doplňky. Další část práce je zaměřena na přehled o analytických metodách, které se při zjišťování zastoupení bioaktivních látek v rakytníku a v přípravcích z něj používají, zejména s ohledem na rakytníkový olej. Podrobněji jsou popsány publikované analytické postupy, využívající vysokoúčinné kapalinové chromatografie nebo plynové chromatografie nebo kapilární elektroforézy. V experimentální části byly porovnány čtyři vzorky rakytníkového oleje (dva od českých a dva od mongolských výrobců) pomocí absorpční spektrofotometrie a kolorimetrického vyhodnocení metodou CIELab. Vyšší absorpční maxima a tmavší zabarvení bylo pozorováno u olejů mongolských výrobců, vzorky českého původu jsou značně světlejší a jejich absorpční maximum je poněkud posunuto, což by mohlo naznačovat např.... | cs_CZ |
uk.abstract.en | This bachelor thesis summarizes information about sea buckthorn (Hippophae rhamnoides), about chemical composition of different parts and products based on this species, and about their biologically active contents. A special emphasis is given to the oil prepared from sea buckthorn fruits. Sea buckthorn is a rich source of antioxidants such as vitamin C, vitamin E, flavonoids and carotenoids. The oil contains high levels of unsaturated fatty acids, in particular of palmitooleic acid. The beneficial effects on human health make sea buckthorn and products from this plant popular food supplements. The second part of this thesis describes analytical methods used for determination of bioactive compounds in sea buckthorn.The protocols based on high performance liquid chromatography, gas chromatography or capillary electrophoresis are described in more detail. In the experimental part, four samples of sea buckthorn oil (two from Czech and two from Mongolian producers) were compared using absorption spectrophotometry and colorimetric evaluation using the CIELab method. Both samples of Czech origin displayed somewhat shifted absorption maxima and much weaker absorption, their coloration being much weaker. This may suggest some adulteration of these products Keywords: Sea buckthorn, Hippophae rhamnoides,... | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.publication.place | Praha | cs_CZ |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra biochemie | cs_CZ |
dc.identifier.lisID | 990018624700106986 | |