Show simple item record

Flavonoids and other biologically active compound in sea buckthorn
dc.contributor.advisorHudeček, Jiří
dc.creatorMichalíková, Adéla
dc.date.accessioned2017-05-27T20:32:02Z
dc.date.available2017-05-27T20:32:02Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/72822
dc.description.abstractTato bakalářská práce shrnuje informace o rakytníku řešetlákovém (Hippophae rhamnoides), o chemickém složení jednotlivých částí rostliny a z nich získávaných produktů a o zastoupení biologicky aktivních látek v nich. Rakytník je bohatým zdrojem řady antioxidantů, zejména vitamínu C, vitamínu E, flavonoidů a karotenoidů. Rakytníkový olej obsahuje vysoké množství nenasycených mastných kyselin, zejména kyseliny palmitoolejové. Díky svým účinkům na lidské zdraví jsou produkty z rakytníku v poslední době často využívány jako potravní doplňky. Další část práce je zaměřena na přehled o analytických metodách, které se při zjišťování zastoupení bioaktivních látek v rakytníku a v přípravcích z něj používají, zejména s ohledem na rakytníkový olej. Podrobněji jsou popsány publikované analytické postupy, využívající vysokoúčinné kapalinové chromatografie nebo plynové chromatografie nebo kapilární elektroforézy. V experimentální části byly porovnány čtyři vzorky rakytníkového oleje (dva od českých a dva od mongolských výrobců) pomocí absorpční spektrofotometrie a kolorimetrického vyhodnocení metodou CIELab. Vyšší absorpční maxima a tmavší zabarvení bylo pozorováno u olejů mongolských výrobců, vzorky českého původu jsou značně světlejší a jejich absorpční maximum je poněkud posunuto, což by mohlo naznačovat např....cs_CZ
dc.description.abstractThis bachelor thesis summarizes information about sea buckthorn (Hippophae rhamnoides), about chemical composition of different parts and products based on this species, and about their biologically active contents. A special emphasis is given to the oil prepared from sea buckthorn fruits. Sea buckthorn is a rich source of antioxidants such as vitamin C, vitamin E, flavonoids and carotenoids. The oil contains high levels of unsaturated fatty acids, in particular of palmitooleic acid. The beneficial effects on human health make sea buckthorn and products from this plant popular food supplements. The second part of this thesis describes analytical methods used for determination of bioactive compounds in sea buckthorn.The protocols based on high performance liquid chromatography, gas chromatography or capillary electrophoresis are described in more detail. In the experimental part, four samples of sea buckthorn oil (two from Czech and two from Mongolian producers) were compared using absorption spectrophotometry and colorimetric evaluation using the CIELab method. Both samples of Czech origin displayed somewhat shifted absorption maxima and much weaker absorption, their coloration being much weaker. This may suggest some adulteration of these products Keywords: Sea buckthorn, Hippophae rhamnoides,...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectRakytník řešetlákovýcs_CZ
dc.subjectHippophae rhamnoidescs_CZ
dc.subjectbiologicky aktivní látkycs_CZ
dc.subjectextraktcs_CZ
dc.subjectolejcs_CZ
dc.subjectSea buckthornen_US
dc.subjectHippophae rhamnoidesen_US
dc.subjectbiologically active compoundsen_US
dc.subjectextracten_US
dc.subjectoilen_US
dc.titleFlavonoidy a další biologicky aktivní látky v rakytníkucs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2014
dcterms.dateAccepted2014-09-15
dc.description.departmentDepartment of Biochemistryen_US
dc.description.departmentKatedra biochemiecs_CZ
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.identifier.repId141361
dc.title.translatedFlavonoids and other biologically active compound in sea buckthornen_US
dc.contributor.refereeMoserová, Michaela
dc.identifier.aleph001862470
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
thesis.degree.disciplineClinical and Toxicological Analysisen_US
thesis.degree.programKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
thesis.degree.programClinical and Toxicological Analysisen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra biochemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Biochemistryen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
uk.degree-discipline.enClinical and Toxicological Analysisen_US
uk.degree-program.csKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
uk.degree-program.enClinical and Toxicological Analysisen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csTato bakalářská práce shrnuje informace o rakytníku řešetlákovém (Hippophae rhamnoides), o chemickém složení jednotlivých částí rostliny a z nich získávaných produktů a o zastoupení biologicky aktivních látek v nich. Rakytník je bohatým zdrojem řady antioxidantů, zejména vitamínu C, vitamínu E, flavonoidů a karotenoidů. Rakytníkový olej obsahuje vysoké množství nenasycených mastných kyselin, zejména kyseliny palmitoolejové. Díky svým účinkům na lidské zdraví jsou produkty z rakytníku v poslední době často využívány jako potravní doplňky. Další část práce je zaměřena na přehled o analytických metodách, které se při zjišťování zastoupení bioaktivních látek v rakytníku a v přípravcích z něj používají, zejména s ohledem na rakytníkový olej. Podrobněji jsou popsány publikované analytické postupy, využívající vysokoúčinné kapalinové chromatografie nebo plynové chromatografie nebo kapilární elektroforézy. V experimentální části byly porovnány čtyři vzorky rakytníkového oleje (dva od českých a dva od mongolských výrobců) pomocí absorpční spektrofotometrie a kolorimetrického vyhodnocení metodou CIELab. Vyšší absorpční maxima a tmavší zabarvení bylo pozorováno u olejů mongolských výrobců, vzorky českého původu jsou značně světlejší a jejich absorpční maximum je poněkud posunuto, což by mohlo naznačovat např....cs_CZ
uk.abstract.enThis bachelor thesis summarizes information about sea buckthorn (Hippophae rhamnoides), about chemical composition of different parts and products based on this species, and about their biologically active contents. A special emphasis is given to the oil prepared from sea buckthorn fruits. Sea buckthorn is a rich source of antioxidants such as vitamin C, vitamin E, flavonoids and carotenoids. The oil contains high levels of unsaturated fatty acids, in particular of palmitooleic acid. The beneficial effects on human health make sea buckthorn and products from this plant popular food supplements. The second part of this thesis describes analytical methods used for determination of bioactive compounds in sea buckthorn.The protocols based on high performance liquid chromatography, gas chromatography or capillary electrophoresis are described in more detail. In the experimental part, four samples of sea buckthorn oil (two from Czech and two from Mongolian producers) were compared using absorption spectrophotometry and colorimetric evaluation using the CIELab method. Both samples of Czech origin displayed somewhat shifted absorption maxima and much weaker absorption, their coloration being much weaker. This may suggest some adulteration of these products Keywords: Sea buckthorn, Hippophae rhamnoides,...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra biochemiecs_CZ
dc.identifier.lisID990018624700106986


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV