Show simple item record

Campylobacter jejuni
dc.contributor.advisorVoxová, Barbora
dc.creatorTurková, Monika
dc.date.accessioned2017-05-27T19:13:34Z
dc.date.available2017-05-27T19:13:34Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/72413
dc.description.abstractTato diplomová práce se zabývá problematikou onemocnění způsobené Campylobacter jejuni. Tato gramnegativní bakterie vyžaduje ke svému růstu speciální podmínky a od své první izolace, která se podařila až v roce 1973 s rozvojem vhodných selektivních médií, je považována jako agens způsobující kampylobakteriózu, což je závažná alimentární infekce člověka připomínající salmonelózu. I přes své náročné růstové podmínky se tato bakterie stala velmi úspěšnou, především díky své nízké infekční dávce a snadnému přenosu z potravin, zejména drůbeže. Kampylobakterióza se tak stala problémem nejen u nás v České republice, ale i v ostatních státech světa. Diplomová práce tak pojednává nejen o všeobecných vlastnostech rodu Campylobacter, způsobech přenosu, patogenezi a patogenitě, ale i o projevech onemocnění, léčbě CJ a jeho stále se zvyšující antimikrobiální rezistencí. V diplomové práci jsou dále vyhodnocena data o pacientech, která jsem získala z ústavu klinické mikrobiologie Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Je zde uveden i vývoj počtu nakažených lidí v Královéhradeckém kraji (2003-2013) a také porovnány záznamy záchytu CJ i v České republice se situací v okolních státech (2005-2012).cs_CZ
dc.description.abstractThe subject of this thesis is the illness caused by Campylobacter jejuni. This Gram-negative species of bacteria, which requires specific conditions for its growth, was not successfully isolated until 1973, when usable selective growth media were developed. Since its discovery, it is considered the cause of campylobacteriosis, which is a severe human gastroenteritis resembling salmonellosis. Despite its selective growth conditions, this species of bacteria became highly successful, in particular as a result of its low needed infectious dose and easy transfer from food, especially poultry. Campylobacteriosis therefore became a problem not just in the Czech Republic, but throughout the world. This thesis discusses not only the common properties of the Campylobacter genus, its infectious career paths, pathogenesis and pathogenicity, but also symptoms of campylobacteriosis, its treatment, and the ever increasing resistance of this species to antibiotics. I further analyzed 2003 to 2013 patient data obtained from the Center for Clinical Microbiology at the Hradec Králové University Hospital. Finally, development of the number of infections in the Hradec Králové district is compared with the overall Czech Republic records, as well as with those of the neighboring countries (2005-2012).en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleCampylobacter jejunics_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2014
dcterms.dateAccepted2014-06-05
dc.description.departmentDepartment of Biological and Medical Sciencesen_US
dc.description.departmentKatedra biologických a lékařských vědcs_CZ
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.identifier.repId118420
dc.title.translatedCampylobacter jejunien_US
dc.contributor.refereeVejsová, Marcela
dc.identifier.aleph001781371
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineOdborný pracovník v laboratorních metodáchcs_CZ
thesis.degree.disciplineSpecialist in Laboratory Methodsen_US
thesis.degree.programZdravotnická bioanalytikacs_CZ
thesis.degree.programHealthcare bioanalyticsen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra biologických a lékařských vědcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Biological and Medical Sciencesen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csOdborný pracovník v laboratorních metodáchcs_CZ
uk.degree-discipline.enSpecialist in Laboratory Methodsen_US
uk.degree-program.csZdravotnická bioanalytikacs_CZ
uk.degree-program.enHealthcare bioanalyticsen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csTato diplomová práce se zabývá problematikou onemocnění způsobené Campylobacter jejuni. Tato gramnegativní bakterie vyžaduje ke svému růstu speciální podmínky a od své první izolace, která se podařila až v roce 1973 s rozvojem vhodných selektivních médií, je považována jako agens způsobující kampylobakteriózu, což je závažná alimentární infekce člověka připomínající salmonelózu. I přes své náročné růstové podmínky se tato bakterie stala velmi úspěšnou, především díky své nízké infekční dávce a snadnému přenosu z potravin, zejména drůbeže. Kampylobakterióza se tak stala problémem nejen u nás v České republice, ale i v ostatních státech světa. Diplomová práce tak pojednává nejen o všeobecných vlastnostech rodu Campylobacter, způsobech přenosu, patogenezi a patogenitě, ale i o projevech onemocnění, léčbě CJ a jeho stále se zvyšující antimikrobiální rezistencí. V diplomové práci jsou dále vyhodnocena data o pacientech, která jsem získala z ústavu klinické mikrobiologie Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Je zde uveden i vývoj počtu nakažených lidí v Královéhradeckém kraji (2003-2013) a také porovnány záznamy záchytu CJ i v České republice se situací v okolních státech (2005-2012).cs_CZ
uk.abstract.enThe subject of this thesis is the illness caused by Campylobacter jejuni. This Gram-negative species of bacteria, which requires specific conditions for its growth, was not successfully isolated until 1973, when usable selective growth media were developed. Since its discovery, it is considered the cause of campylobacteriosis, which is a severe human gastroenteritis resembling salmonellosis. Despite its selective growth conditions, this species of bacteria became highly successful, in particular as a result of its low needed infectious dose and easy transfer from food, especially poultry. Campylobacteriosis therefore became a problem not just in the Czech Republic, but throughout the world. This thesis discusses not only the common properties of the Campylobacter genus, its infectious career paths, pathogenesis and pathogenicity, but also symptoms of campylobacteriosis, its treatment, and the ever increasing resistance of this species to antibiotics. I further analyzed 2003 to 2013 patient data obtained from the Center for Clinical Microbiology at the Hradec Králové University Hospital. Finally, development of the number of infections in the Hradec Králové district is compared with the overall Czech Republic records, as well as with those of the neighboring countries (2005-2012).en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra biologických a lékařských vědcs_CZ
dc.identifier.lisID990017813710106986


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV