Show simple item record

"Domesticating" the Scientific-Technological Revolution in Czechoslovakia: Inovation in the Czech Kitchen and Alimentation in the 1950s and 1960s
dc.contributor.advisorPullmann, Michal
dc.creatorTomsová, Julie
dc.date.accessioned2017-05-27T18:37:05Z
dc.date.available2017-05-27T18:37:05Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/72225
dc.description.abstractCílem předkládané diplomové práce je analýza "zdomácnění" vědecko-technické revoluce a nejvýznamnější proměny alimentárního, tj. potravinového (respektive majícího vztah k výživě), chování české společnosti v 50. a 60. letech 20. století. Zmíněný proces je v této diplomové práci interpretován v kontextu změn režimu a ideologických vzorců v polovině 50. let, které měly napomoci překonat potíže stalinského utopismu - zvýšený důraz na kvalitu životního stylu, rozvoj bytové výstavby, architektury a designu, modernizace vybavení kuchyně a proměna představ o žádoucích životních standardech a jejich významu pro legitimizaci post-stalinského uspořádání. Podrobněji se v kontextu "zdomácnění" vědecko-technické revoluce věnuji tématům jako racionalizace a mechanizace práce v domácnosti, důraz na hygienu a výživu, na kvalitu uchovávání a přípravy potravin, na proměnu složení potravin, "objev" vitaminů, enzymů a minerálů atd., náběhy na konzumní způsob života, rozvoj nauk o vedení domácnosti, obraz ženy a její postavení v rámci domácnosti a další témata. Předložená práce zkoumá nejen strukturální změny, k nimž docházelo, ale zejména jejich ideologické aspekty - především místa, kde příslib kvalitnějšího života mohl (či nesl intenci) zesilovat působení nových ideologických vzorců. Tato studie dále analyzuje vztah...cs_CZ
dc.description.abstractThe aim of the thesis is the analysis of "domestication" of the scientific-technical revolution and the most important alimentary behavior of Czech society in the 1950' and 1960' of the 20th century. In the thesis is this process interpreted in the context of the change of the regime and of the ideological patterns in the mid- 1950', which should help to overcome the difficulties of the Stalinist utopianism - increased emphasis on quality of lifestyle, housing development, architecture and design, modernization of kitchen equipment and the transformation of ideas about desirable social standards and their importance to legitimize post-Stalinist organization. More specifically, in the context of "domestication" of the scientific-technical revolution, I deal with topics such as the rationalization and mechanization of houseworks, emphasis on hygiene and nutrition, quality of food storage and preparation, the transformation of food composition, the "discovery" of vitamins and enzymes, minerals and etc., haunches on consumerism, developing doctrines of household management, image of woman and her place in the household and other topics. The present work examines not only the structural changes that have occurred, but their ideological aspects - especially the place where the promise of a better life...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Filozofická fakultacs_CZ
dc.subjectČeskoslovensko - 50. léta - 60. léta - dvacáté století - sociální a kulturní dějiny - stravování - výživa - domácnost - kuchyně - vědecko-technická revoluce - Sovětský svaz - Spojené státy americké - studená válka - socialismus - legitimizacecs_CZ
dc.subjectCzechoslovakia - Fifties - Sixties - Twentieth century - Social and cultural history - alimentation - nutrition - household - kitchen - Scientific-technological revolution - Soviet Union - United States of America - Cold War - socialism - legitimizationen_US
dc.title"Zdomácnění" vědecko-technické revoluce v Československu: inovace v české kuchyni a výživě 50. a 60. let 20. stoletícs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2014
dcterms.dateAccepted2014-09-15
dc.description.departmentInstitute of Economic and Social Historyen_US
dc.description.departmentÚstav hospodářských a sociálních dějincs_CZ
dc.description.facultyFilozofická fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Artsen_US
dc.identifier.repId87319
dc.title.translated"Domesticating" the Scientific-Technological Revolution in Czechoslovakia: Inovation in the Czech Kitchen and Alimentation in the 1950s and 1960sen_US
dc.contributor.refereeFranc, Martin
dc.identifier.aleph001853241
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineHistoriecs_CZ
thesis.degree.disciplineHistoryen_US
thesis.degree.programHistorické vědycs_CZ
thesis.degree.programHistoryen_US
uk.faculty-name.csFilozofická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Artsen_US
uk.faculty-abbr.csFFcs_CZ
uk.degree-discipline.csHistoriecs_CZ
uk.degree-discipline.enHistoryen_US
uk.degree-program.csHistorické vědycs_CZ
uk.degree-program.enHistoryen_US
thesis.grade.csDobřecs_CZ
thesis.grade.enGooden_US
uk.abstract.csCílem předkládané diplomové práce je analýza "zdomácnění" vědecko-technické revoluce a nejvýznamnější proměny alimentárního, tj. potravinového (respektive majícího vztah k výživě), chování české společnosti v 50. a 60. letech 20. století. Zmíněný proces je v této diplomové práci interpretován v kontextu změn režimu a ideologických vzorců v polovině 50. let, které měly napomoci překonat potíže stalinského utopismu - zvýšený důraz na kvalitu životního stylu, rozvoj bytové výstavby, architektury a designu, modernizace vybavení kuchyně a proměna představ o žádoucích životních standardech a jejich významu pro legitimizaci post-stalinského uspořádání. Podrobněji se v kontextu "zdomácnění" vědecko-technické revoluce věnuji tématům jako racionalizace a mechanizace práce v domácnosti, důraz na hygienu a výživu, na kvalitu uchovávání a přípravy potravin, na proměnu složení potravin, "objev" vitaminů, enzymů a minerálů atd., náběhy na konzumní způsob života, rozvoj nauk o vedení domácnosti, obraz ženy a její postavení v rámci domácnosti a další témata. Předložená práce zkoumá nejen strukturální změny, k nimž docházelo, ale zejména jejich ideologické aspekty - především místa, kde příslib kvalitnějšího života mohl (či nesl intenci) zesilovat působení nových ideologických vzorců. Tato studie dále analyzuje vztah...cs_CZ
uk.abstract.enThe aim of the thesis is the analysis of "domestication" of the scientific-technical revolution and the most important alimentary behavior of Czech society in the 1950' and 1960' of the 20th century. In the thesis is this process interpreted in the context of the change of the regime and of the ideological patterns in the mid- 1950', which should help to overcome the difficulties of the Stalinist utopianism - increased emphasis on quality of lifestyle, housing development, architecture and design, modernization of kitchen equipment and the transformation of ideas about desirable social standards and their importance to legitimize post-Stalinist organization. More specifically, in the context of "domestication" of the scientific-technical revolution, I deal with topics such as the rationalization and mechanization of houseworks, emphasis on hygiene and nutrition, quality of food storage and preparation, the transformation of food composition, the "discovery" of vitamins and enzymes, minerals and etc., haunches on consumerism, developing doctrines of household management, image of woman and her place in the household and other topics. The present work examines not only the structural changes that have occurred, but their ideological aspects - especially the place where the promise of a better life...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Filozofická fakulta, Ústav hospodářských a sociálních dějincs_CZ


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV