Show simple item record

Olomouc cheese - production, business, consumption, 1938-1960
dc.contributor.advisorKubů, Eduard
dc.creatorSedláček, Petr
dc.date.accessioned2017-05-27T18:25:21Z
dc.date.available2017-05-27T18:25:21Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/72160
dc.description.abstractDiplomová práce se věnuje problematice produkce, podnikání a konzumu olomouckých tvarůžků v období let 1938-1960 na území českých zemí, resp. Československa. Shrnuje vývoj tohoto oboru do roku 1938 a všímá si jak ho ovlivnily důsledky mnichovské změny hranic. Práce sleduje druhy státních zásahů do výroby tvarůžků ve válečných a poválečných letech. Také sleduje proces socializace a následného znárodnění soukromých podniků v 50. letech. Práce přibližuje obraz podnikání ve výrobě tvarůžků a přináší bližší studii tří typických podnikatelů v závislosti na rozsahu jejich produkce. Dále se práce zabývá tvarůžkářstvím jako specifickým odvětvím mléčného průmyslu. Sleduje počet, formu, velikost, regionální rozmístění a strojní vybavení podniků působících v tomto oboru. Poté se věnuje velikosti produkce tvarůžků, jejímu vztahu k celkové produkci sýrů, k typu závodů a regionu. Zabývá se počtem a strukturou pracovníků v tvarůžkářských podnicích a jejich postavením. Věnuje se také exportu tvarůžků. Poslední kapitola je věnována místu tvarůžků v konzumních zvyklostech obyvatelstva a jeho sociální podmíněností.cs_CZ
dc.description.abstractThe diploma thesis deals with topic of production, enterprise and consumption of "Olomoucké tvarůžky" (Olomouc cottage cheese) in a 1938-1960 period on the ground of bohemian lands, or Czechoslovakia respectively. It summarizes development of this branch up to the year 1938 and observes how it was affected by the consequences of the Munich Treaty. The thesis puts closer look at the types of state interventions in production of Olomouc cottage cheese in war and postwar time. It also observes process of socialization and subsequent nationalization of private businesses in 1950s. Then it focuses on major aspects of business in this branch and brings more detailed study of three typical entrepreneurs according to the scale of their involvement. The thesis furthermore characterizes production of Olomouc cottage cheese as an individual branch of dairy industry. It surveys number, form, regional dislocation and machinery of businesses. Then it considers amount of production of Olomouc cottage cheese, its relation to total cheese production, to type of plant and region. It deals with number, structure and position of employees in Olomouc cottage cheese businesses. It also concerns export of Olomouc cottage cheese. Last chapter inquires position of Olomouc cottage cheese in consumption habits of population...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Filozofická fakultacs_CZ
dc.subjectOlomoucké tvarůžkycs_CZ
dc.subjecthistorie podnikánícs_CZ
dc.subjectřízené hospodářstvícs_CZ
dc.subjectznárodněnícs_CZ
dc.subjectcentrálně plánovaná ekonomikacs_CZ
dc.subjectkonzumcs_CZ
dc.subjectOlomouc cheeseen_US
dc.subjectbusiness historyen_US
dc.subjectregulated economyen_US
dc.subjectnationalizationen_US
dc.subjectcentral planned economyen_US
dc.subjectconsumptionen_US
dc.titleOlomoucké tvarůžky - produkce, podnikání, konzum, 1938-1960cs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2014
dcterms.dateAccepted2014-09-11
dc.description.departmentInstitute of Economic and Social Historyen_US
dc.description.departmentÚstav hospodářských a sociálních dějincs_CZ
dc.description.facultyFilozofická fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Artsen_US
dc.identifier.repId129779
dc.title.translatedOlomouc cheese - production, business, consumption, 1938-1960en_US
dc.contributor.refereeJakubec, Ivan
dc.identifier.aleph001852523
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineHistoriecs_CZ
thesis.degree.disciplineHistoryen_US
thesis.degree.programHistorické vědycs_CZ
thesis.degree.programHistoryen_US
uk.faculty-name.csFilozofická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Artsen_US
uk.faculty-abbr.csFFcs_CZ
uk.degree-discipline.csHistoriecs_CZ
uk.degree-discipline.enHistoryen_US
uk.degree-program.csHistorické vědycs_CZ
uk.degree-program.enHistoryen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csDiplomová práce se věnuje problematice produkce, podnikání a konzumu olomouckých tvarůžků v období let 1938-1960 na území českých zemí, resp. Československa. Shrnuje vývoj tohoto oboru do roku 1938 a všímá si jak ho ovlivnily důsledky mnichovské změny hranic. Práce sleduje druhy státních zásahů do výroby tvarůžků ve válečných a poválečných letech. Také sleduje proces socializace a následného znárodnění soukromých podniků v 50. letech. Práce přibližuje obraz podnikání ve výrobě tvarůžků a přináší bližší studii tří typických podnikatelů v závislosti na rozsahu jejich produkce. Dále se práce zabývá tvarůžkářstvím jako specifickým odvětvím mléčného průmyslu. Sleduje počet, formu, velikost, regionální rozmístění a strojní vybavení podniků působících v tomto oboru. Poté se věnuje velikosti produkce tvarůžků, jejímu vztahu k celkové produkci sýrů, k typu závodů a regionu. Zabývá se počtem a strukturou pracovníků v tvarůžkářských podnicích a jejich postavením. Věnuje se také exportu tvarůžků. Poslední kapitola je věnována místu tvarůžků v konzumních zvyklostech obyvatelstva a jeho sociální podmíněností.cs_CZ
uk.abstract.enThe diploma thesis deals with topic of production, enterprise and consumption of "Olomoucké tvarůžky" (Olomouc cottage cheese) in a 1938-1960 period on the ground of bohemian lands, or Czechoslovakia respectively. It summarizes development of this branch up to the year 1938 and observes how it was affected by the consequences of the Munich Treaty. The thesis puts closer look at the types of state interventions in production of Olomouc cottage cheese in war and postwar time. It also observes process of socialization and subsequent nationalization of private businesses in 1950s. Then it focuses on major aspects of business in this branch and brings more detailed study of three typical entrepreneurs according to the scale of their involvement. The thesis furthermore characterizes production of Olomouc cottage cheese as an individual branch of dairy industry. It surveys number, form, regional dislocation and machinery of businesses. Then it considers amount of production of Olomouc cottage cheese, its relation to total cheese production, to type of plant and region. It deals with number, structure and position of employees in Olomouc cottage cheese businesses. It also concerns export of Olomouc cottage cheese. Last chapter inquires position of Olomouc cottage cheese in consumption habits of population...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Filozofická fakulta, Ústav hospodářských a sociálních dějincs_CZ


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV