Zobrazit minimální záznam

Study of thermal and photodegradation of beer and other fermented beverages
dc.contributor.advisorGabriel, Petr
dc.creatorŠkoda, Jakub
dc.date.accessioned2021-03-25T23:52:19Z
dc.date.available2021-03-25T23:52:19Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/72127
dc.description.abstractV rámci práce byly studovány optické změny piv a modelových roztoků během jejich světelné degradace. Optické změny - změny absorbance - byly měřeny na prototypu přístroje COLORTURB a byly korelovány se senzorickými změnami intenzity letinkové příchuti vzorků zjišťovanými degustačním panelem Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského a s obsahem riboflavinu ve vzorku. Byla nalezena korelace mezi intenzitou letinkové příchuti, poklesem absorbance na vlnové délce 450 nm a poklesem obsahu riboflavinu. U světelně poškozených piv i u modelových vzorků riboflavinu, cysteinu a hořkých látek - isohumulonů - byl objeven částečný návrat hodnot absorbance na této vlnové délce, zapříčiněný přeměnou fotoproduktů riboflavinu. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)cs_CZ
dc.description.abstractIn this thesis the optical changes of beers and model beer solutions during their photodegradation were studied. The optical changes - change of absorbance - were measured on the prototype of apparatus COLORTURB and were correlated with sensory tested intensity of the lightstruck flavour of beer and with riboflavin content in samples. High correlation between the lightstruck flavour intensity, the loss of absorbance at the wavelength of 450 nm and the riboflavin content loss was found. The partial recovery of the absorbance for both beers and model beer solutions was found and was attributed to the riboflavin photoproducts transformation. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Matematicko-fyzikální fakultacs_CZ
dc.subjectoptical spectroscopyen_US
dc.subjectbeeren_US
dc.subjectphotodegradationen_US
dc.subjectlightstruck flavouren_US
dc.subjectOptická spektroskopiecs_CZ
dc.subjectpivocs_CZ
dc.subjectfotodegradacecs_CZ
dc.subjectletinková příchuťcs_CZ
dc.titleStudium tepelné a světelné degradace piva a dalších fermentovaných nápojůcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2014
dcterms.dateAccepted2014-09-16
dc.description.departmentKatedra chemické fyziky a optikycs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Chemical Physics and Opticsen_US
dc.description.facultyMatematicko-fyzikální fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Mathematics and Physicsen_US
dc.identifier.repId116603
dc.title.translatedStudy of thermal and photodegradation of beer and other fermented beveragesen_US
dc.contributor.refereeSigler, Karel
dc.identifier.aleph001853595
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineBiophysics and Chemical Physicsen_US
thesis.degree.disciplineBiofyzika a chemická fyzikacs_CZ
thesis.degree.programFyzikacs_CZ
thesis.degree.programPhysicsen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csMatematicko-fyzikální fakulta::Katedra chemické fyziky a optikycs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Mathematics and Physics::Department of Chemical Physics and Opticsen_US
uk.faculty-name.csMatematicko-fyzikální fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Mathematics and Physicsen_US
uk.faculty-abbr.csMFFcs_CZ
uk.degree-discipline.csBiofyzika a chemická fyzikacs_CZ
uk.degree-discipline.enBiophysics and Chemical Physicsen_US
uk.degree-program.csFyzikacs_CZ
uk.degree-program.enPhysicsen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csV rámci práce byly studovány optické změny piv a modelových roztoků během jejich světelné degradace. Optické změny - změny absorbance - byly měřeny na prototypu přístroje COLORTURB a byly korelovány se senzorickými změnami intenzity letinkové příchuti vzorků zjišťovanými degustačním panelem Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského a s obsahem riboflavinu ve vzorku. Byla nalezena korelace mezi intenzitou letinkové příchuti, poklesem absorbance na vlnové délce 450 nm a poklesem obsahu riboflavinu. U světelně poškozených piv i u modelových vzorků riboflavinu, cysteinu a hořkých látek - isohumulonů - byl objeven částečný návrat hodnot absorbance na této vlnové délce, zapříčiněný přeměnou fotoproduktů riboflavinu. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)cs_CZ
uk.abstract.enIn this thesis the optical changes of beers and model beer solutions during their photodegradation were studied. The optical changes - change of absorbance - were measured on the prototype of apparatus COLORTURB and were correlated with sensory tested intensity of the lightstruck flavour of beer and with riboflavin content in samples. High correlation between the lightstruck flavour intensity, the loss of absorbance at the wavelength of 450 nm and the riboflavin content loss was found. The partial recovery of the absorbance for both beers and model beer solutions was found and was attributed to the riboflavin photoproducts transformation. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Matematicko-fyzikální fakulta, Katedra chemické fyziky a optikycs_CZ
thesis.grade.code1
dc.contributor.consultantŠavel, Jan
dc.contributor.consultantDienstbier, Miroslav
dc.contributor.consultantDědic, Roman
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO
dc.identifier.lisID990018535950106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV