Farmakologicky aktivní účinné látky chmele
Pharmacologically active compounds in hops
bakalářská práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/71961Identifikátory
SIS: 143284
Kolekce
- Kvalifikační práce [20205]
Autor
Vedoucí práce
Konzultant práce
Lipavská, Helena
Oponent práce
Mašková, Petra
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Molekulární biologie a biochemie organismů
Katedra / ústav / klinika
Katedra experimentální biologie rostlin
Datum obhajoby
4. 6. 2015
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
chmel, Humulus lupulus, xanthohumol, 8-prenylnaringenin, α-hořké kyseliny, β-hořké kyseliny, humulon, lupulonKlíčová slova (anglicky)
hop, Humulus lupulus, xanthohumol, 8-prenylnaringenine, α-bitter acids, β-bitter acids, humulone, lupuloneChmel otáčivý (Humulus lupulus) se využívá mimo pivovarnictví i ve fytofarmakologii a fytoterapii. Mezi látky, které se za účelem léčby izolují nebo i chemicky vyrábějí, patří xanthohumol, 8-prenylnaringenin a α a β-hořké kyseliny. Mnoho pozornosti se věnuje jejich účinkům na lidský organismus - v dnešní době hlavně protirakovinným účinkům -, ale málo se toho ví o jejich významu pro produkující rostlinu. Většina sekundárních metabolitů rostlin je produkována za účelem ochrany rostliny samé proti patogenům a herbivorům, tyto vybrané sekundární metabolity chmele nejsou výjimkou. Cílem této práce bylo shrnout publikované údaje o biologickém významu vybraných chmelových sekundárních metabolitů a jejich účincích na nerostlinné organismy, především člověka.
The hop plant (Humulus lupulus) is used not only in brewing but also in phytopharmacology and phytotherapy. Among the isolated or chemically produced substances used for healing are xanthohumol, 8-prenylnaringenine and α and β-bitter acids. Nowadays, a lot of attention is paid to their effect on humans - especially to their anticancer activity. But there is a lack of information about the importance of these substances for the hop plant itself. Most of the plant secondary metabolites originally serve for protection of the plant against pathogens and herbivores. The selected metabolites are not an exception. The purpose of this work was to summarize the published data about the biological importance of selected hop secondary metabolites and the effects they have on other organisms than plants, with an emphasis on humans.