Stanovení železa v pivu metodou atomové absorpční spektroskopie
Determination of iron in beer using atomic absorption spectroscopy
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/71605Identifiers
Study Information System: 144730
Collections
- Kvalifikační práce [19066]
Author
Advisor
Consultant
Olšovská, Jana
Referee
Frantík, František
Faculty / Institute
Faculty of Science
Discipline
Clinical and Toxicological Analysis
Department
Department of Physical and Macromolecular Chemistry
Date of defense
12. 6. 2014
Publisher
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
AAS,železo, pivoKeywords (English)
AAS, iron, beerObsahem této práce je vývoj a optimalizace metody stanovení obsahu železa v pivu bezplamenovou AAS jako citlivější alternativy k běžně používané plamenové AAS. Zatímco pro vodné roztoky byla vyvinutá metoda plně funkční, u reálných vzorků piva matriční efekty zcela znemožňovaly toto stanovení. Proto byla vyvinuta metoda přípravy vzorku, a to přečištění piva přes kolonku naplněnou adsorbentem Florisilem. Po této úpravě byly rušící látky odstraněny a mez detekce pro tento způsob stanovení byla stanovena šestkrát nižší než pro plamenovou AAS. Vzhledem k tomu, že v reálném vzorku byl naměřen o 30 % nižší obsah železa než pomocí plamenové AAS, je třeba danou metodu dále optimalizovat, což bude předmětem dalších experimentů.
This thesis describes the development and optimisation of a method for determination of iron in beer using electrothermal atomic absorption spectroscopy as a more sensitive option to routinely used flame atomic absorption spectroscopy. While a fully functional method has been developed for aqueous solutions, matrix effects in real beer samples made this determination impossible. Therefore, a method of sample preparation has been developed, beer purifying through column with adsorbent Florisil. After this adjustment the interfering substance was eliminated and the detection limit of ETAAS was six times lower than the detection limit of FAAS. The content of iron in the real beer sample using ETAAS was measured as 30 % lower than using FAAS, it is therefore necessary to optimise this method. This will be the subject of further experiments.