Show simple item record

The Issue of Food in the Work of Kawakami Hiromi
dc.contributor.advisorTirala, Martin
dc.creatorStejskalová, Tereza
dc.date.accessioned2017-05-27T14:29:27Z
dc.date.available2017-05-27T14:29:27Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/70878
dc.description.abstractDiplomová práce se zaměřuje na téma jídla ve vybraných dílech spisovatelky Kawakami Hiromi (nar. 1958). Nejprve se snaží postihnout obecné charakteristické rysy moderní japonské kuchyně úzce související s formováním konceptu národní identity a poskytnout přehled děl moderní a současné japonské literatury, v nichž se objevuje tematika jídla. Poté přistupuje k samotné tvorbě autorky Kawakami Hiromi. Po představení jejích stěžejních děl a typických rysů pro její tvorbu přechází k samotné interpretaci zvolených textů, které autorka vydala v rozmezí let 1998 až 2010. Díla rozebírá především po obsahové stránce a snaží se v nich poukazovat na souvislosti, v jakých se téma či motivy jídla objevují. Dále pak řeší otázku, jakou roli v nich jídlo a jeho pojídání či vaření hraje. Na vybraných přeložených úryvcích se pokouší dokládat určité prvky přítomné v těchto textech, jakými jsou například: jídlo jako prostředek ke sblížení postav, motiv výborného kuchaře - muže, neschopnost vařit vedoucí ke konfliktu aj. Tato díla, v nichž často vystupují osamělé hrdinky toužící po lásce a střetává se v nich reálný svět s nadpřirozeným či tradiční prvky s moderními, následně porovnává. Za účelem poukázání na další možné souvislosti s tématem jídla v tvorbě Kawakami Hiromi práce zmiňuje další její díla. V nich jídlo hraje...cs_CZ
dc.description.abstractThis master's thesis focuses on the issue of food in some selected works by Kawakami Hiromi (born 1958). At first, it attempts to express some characteristic features of modern Japanese cuisine in general, which are closely connected to the creation of the concept of national identity, and to give a summary of works of modern and contemporary Japanese literature in which the topic of food is present. Next, it describes the work of Kawakami Hiromi. After introducing the author's main masterpieces and its typical features, it comes to the interpretation of the selected texts which were published within 1998 and 2010. It interprets the works mainly from the thematic point of view and it attempts to determine connections in which the issue and motifs of food appear. It also studies what role is played by food, eating or cooking in Kawakami's work. In selected translated passages it makes an effort to give evidence of certain elements in her work such as: food as means of befriendment, motif of a skilled male cook, inability to cook, which leads to a conflict in a relationship etc. It compares works in which often appear lonely women protagonists longing for love and in which the real world meets the supernatural or the traditional elements meet the modern ones. In order to point out other connections...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Filozofická fakultacs_CZ
dc.subjectKawakami Hiromics_CZ
dc.subjecttéma jídlacs_CZ
dc.subjectjídlo v japonské literatuřecs_CZ
dc.subjectjídlo jako sbližující prvekcs_CZ
dc.subjectjídlo jako potěšenícs_CZ
dc.subjectmotiv muže kuchařecs_CZ
dc.subjectjídlo jako zdroj konfliktucs_CZ
dc.subjectšpatné kuchařkycs_CZ
dc.subjectosamělé ženycs_CZ
dc.subjectnadpřirozeno a reálnocs_CZ
dc.subjectKawakami Hiromien_US
dc.subjectthe issue of fooden_US
dc.subjectfood in Japanese literatureen_US
dc.subjectfood as means of befriendmenten_US
dc.subjectfood as pleasureen_US
dc.subjectthe motif of a male cooken_US
dc.subjectfood as the cause of conflicten_US
dc.subjectbad female cooksen_US
dc.subjectlonely womenen_US
dc.subjectthe supernatural and the realen_US
dc.titleTéma jídla v tvorbě Kawakami Hiromics_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2014
dcterms.dateAccepted2014-09-17
dc.description.departmentInstitute of East Asian Studiesen_US
dc.description.departmentÚstav Dálného východucs_CZ
dc.description.facultyFilozofická fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Artsen_US
dc.identifier.repId137659
dc.title.translatedThe Issue of Food in the Work of Kawakami Hiromien_US
dc.contributor.refereeWeber, Michael
dc.identifier.aleph001853991
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineJaponská studiacs_CZ
thesis.degree.disciplineJapanese Studiesen_US
thesis.degree.programFilologiecs_CZ
thesis.degree.programPhilologyen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFilozofická fakulta::Ústav Dálného východucs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Arts::Institute of East Asian Studiesen_US
uk.faculty-name.csFilozofická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Artsen_US
uk.faculty-abbr.csFFcs_CZ
uk.degree-discipline.csJaponská studiacs_CZ
uk.degree-discipline.enJapanese Studiesen_US
uk.degree-program.csFilologiecs_CZ
uk.degree-program.enPhilologyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csDiplomová práce se zaměřuje na téma jídla ve vybraných dílech spisovatelky Kawakami Hiromi (nar. 1958). Nejprve se snaží postihnout obecné charakteristické rysy moderní japonské kuchyně úzce související s formováním konceptu národní identity a poskytnout přehled děl moderní a současné japonské literatury, v nichž se objevuje tematika jídla. Poté přistupuje k samotné tvorbě autorky Kawakami Hiromi. Po představení jejích stěžejních děl a typických rysů pro její tvorbu přechází k samotné interpretaci zvolených textů, které autorka vydala v rozmezí let 1998 až 2010. Díla rozebírá především po obsahové stránce a snaží se v nich poukazovat na souvislosti, v jakých se téma či motivy jídla objevují. Dále pak řeší otázku, jakou roli v nich jídlo a jeho pojídání či vaření hraje. Na vybraných přeložených úryvcích se pokouší dokládat určité prvky přítomné v těchto textech, jakými jsou například: jídlo jako prostředek ke sblížení postav, motiv výborného kuchaře - muže, neschopnost vařit vedoucí ke konfliktu aj. Tato díla, v nichž často vystupují osamělé hrdinky toužící po lásce a střetává se v nich reálný svět s nadpřirozeným či tradiční prvky s moderními, následně porovnává. Za účelem poukázání na další možné souvislosti s tématem jídla v tvorbě Kawakami Hiromi práce zmiňuje další její díla. V nich jídlo hraje...cs_CZ
uk.abstract.enThis master's thesis focuses on the issue of food in some selected works by Kawakami Hiromi (born 1958). At first, it attempts to express some characteristic features of modern Japanese cuisine in general, which are closely connected to the creation of the concept of national identity, and to give a summary of works of modern and contemporary Japanese literature in which the topic of food is present. Next, it describes the work of Kawakami Hiromi. After introducing the author's main masterpieces and its typical features, it comes to the interpretation of the selected texts which were published within 1998 and 2010. It interprets the works mainly from the thematic point of view and it attempts to determine connections in which the issue and motifs of food appear. It also studies what role is played by food, eating or cooking in Kawakami's work. In selected translated passages it makes an effort to give evidence of certain elements in her work such as: food as means of befriendment, motif of a skilled male cook, inability to cook, which leads to a conflict in a relationship etc. It compares works in which often appear lonely women protagonists longing for love and in which the real world meets the supernatural or the traditional elements meet the modern ones. In order to point out other connections...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Filozofická fakulta, Ústav Dálného východucs_CZ
dc.identifier.lisID990018539910106986


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV