Zobrazit minimální záznam

Eating Habits of High School Students
dc.contributor.advisorBunc, Václav
dc.creatorChudárková, Pavlína
dc.date.accessioned2017-05-27T13:31:20Z
dc.date.available2017-05-27T13:31:20Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/70564
dc.description.abstractCíle: Cílem diplomové práce bylo zmapovat stravovací návyky studentů vybraného pražského gymnázia s ohledem sociální aspekty jídla a na příčiny vzniku nadváhy a obezity. Metody: Kvalitativní výzkum posloužil jako výchozí metoda zjištění cílů diplomové práce. Na základě literární rešerše byla vytvořena anketa, ve které respondenti subjektivně hodnotili soubor otázek týkajících se stravování a jídelním zvykům. Výsledky: Podle zjištění má zásadní vliv na stravování a stravovací návyky středoškoláků rodina nebo obecně domácnost, ve které studenti žijí. Trend vaření v domácnostech hraje významnou roli, i když statistiky mluví o rozmachu stravování v restauracích a rychlých občerstveních. Bez ohledu na příjem domácností, studenti nikterak často restaurace ani rychlá občerstvení nevyhledávají a nejčastěji se opravdu stravují doma (snídaně, večeře) a ve škole (oběd). Co se týká konzumace jídla samotného, respondenti tomuto procesu podle výzkumu nevěnují z drtivé většiny žádnou pozornost. A i když výsledky výzkumu ukázaly, že si studenti z velké většiny myslí, že se stravují zdravě, necelá polovina pak se svojí hmotností nebyla spokojena. Příjem domácností tedy nemá zásadní vliv na způsob stolování vybraných středoškoláků. Stravování a skladba jídla pak vychází převážně z domácích návyků. Jeden z důvodů,...cs_CZ
dc.description.abstract(in English) Aims: The aim of the diploma thesis was to monitor the eating habits of students from chosen high school which is located in Prague. These habits were taken into consideration with regards to social aspects of food and the causes of overweight and obesity. Methods: Qualitative research was used as the default method to determine the objective of the thesis. Based on literature review the survey was created. The respondents subjectively evaluated a set of questions relating to food and eating habits. Results: According to the findings, a major impact on eating habits of high school students has a family in general or household, in which students live. Cooking trend at home plays an important role, even when talking about boom in eating at restaurants and fast foods. Regardless of household income, students are used to really eat most often at home (breakfast and dinner) and at school (lunch). As for eating habits, respondents, from the vast majority, do not pay any attention to this process. And even if the results of the research showed that a large majority of students think they eat healthily, then less than half of them is not satisfied with own weight. Household income therefore has no significant effect on the eating habits in selected high school students. According to the...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Fakulta tělesné výchovy a sportucs_CZ
dc.subjectStravovánícs_CZ
dc.subjectjídlocs_CZ
dc.subjectstolovánícs_CZ
dc.subjectzvykycs_CZ
dc.subjectnadváhacs_CZ
dc.subjectobezitacs_CZ
dc.subjectživotní stylcs_CZ
dc.subjectsociální kontextcs_CZ
dc.subjectstředoškolácics_CZ
dc.subjectdomácnostcs_CZ
dc.subjectEatingen_US
dc.subjectfooden_US
dc.subjectdiningen_US
dc.subjecthabitsen_US
dc.subjectoverweighten_US
dc.subjectobesityen_US
dc.subjectlife styleen_US
dc.subjectsocial contexten_US
dc.subjecthigh school studentsen_US
dc.subjecthouseholden_US
dc.titleStravovací návyky středoškolákůcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2014
dcterms.dateAccepted2014-09-18
dc.description.departmentLaboratoř sportovní motorikycs_CZ
dc.description.facultyFakulta tělesné výchovy a sportucs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Physical Education and Sporten_US
dc.identifier.repId141654
dc.title.translatedEating Habits of High School Studentsen_US
dc.contributor.refereePanáčková, Michaela
dc.identifier.aleph001854386
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineTělesná výchova a sportcs_CZ
thesis.degree.disciplinePhysical Education and Sporten_US
thesis.degree.programTělesná výchova a sportcs_CZ
thesis.degree.programPhysical Education and Sporten_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFakulta tělesné výchovy a sportu::Laboratoř sportovní motorikycs_CZ
uk.faculty-name.csFakulta tělesné výchovy a sportucs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Physical Education and Sporten_US
uk.faculty-abbr.csFTVScs_CZ
uk.degree-discipline.csTělesná výchova a sportcs_CZ
uk.degree-discipline.enPhysical Education and Sporten_US
uk.degree-program.csTělesná výchova a sportcs_CZ
uk.degree-program.enPhysical Education and Sporten_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csCíle: Cílem diplomové práce bylo zmapovat stravovací návyky studentů vybraného pražského gymnázia s ohledem sociální aspekty jídla a na příčiny vzniku nadváhy a obezity. Metody: Kvalitativní výzkum posloužil jako výchozí metoda zjištění cílů diplomové práce. Na základě literární rešerše byla vytvořena anketa, ve které respondenti subjektivně hodnotili soubor otázek týkajících se stravování a jídelním zvykům. Výsledky: Podle zjištění má zásadní vliv na stravování a stravovací návyky středoškoláků rodina nebo obecně domácnost, ve které studenti žijí. Trend vaření v domácnostech hraje významnou roli, i když statistiky mluví o rozmachu stravování v restauracích a rychlých občerstveních. Bez ohledu na příjem domácností, studenti nikterak často restaurace ani rychlá občerstvení nevyhledávají a nejčastěji se opravdu stravují doma (snídaně, večeře) a ve škole (oběd). Co se týká konzumace jídla samotného, respondenti tomuto procesu podle výzkumu nevěnují z drtivé většiny žádnou pozornost. A i když výsledky výzkumu ukázaly, že si studenti z velké většiny myslí, že se stravují zdravě, necelá polovina pak se svojí hmotností nebyla spokojena. Příjem domácností tedy nemá zásadní vliv na způsob stolování vybraných středoškoláků. Stravování a skladba jídla pak vychází převážně z domácích návyků. Jeden z důvodů,...cs_CZ
uk.abstract.en(in English) Aims: The aim of the diploma thesis was to monitor the eating habits of students from chosen high school which is located in Prague. These habits were taken into consideration with regards to social aspects of food and the causes of overweight and obesity. Methods: Qualitative research was used as the default method to determine the objective of the thesis. Based on literature review the survey was created. The respondents subjectively evaluated a set of questions relating to food and eating habits. Results: According to the findings, a major impact on eating habits of high school students has a family in general or household, in which students live. Cooking trend at home plays an important role, even when talking about boom in eating at restaurants and fast foods. Regardless of household income, students are used to really eat most often at home (breakfast and dinner) and at school (lunch). As for eating habits, respondents, from the vast majority, do not pay any attention to this process. And even if the results of the research showed that a large majority of students think they eat healthily, then less than half of them is not satisfied with own weight. Household income therefore has no significant effect on the eating habits in selected high school students. According to the...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Laboratoř sportovní motorikycs_CZ
dc.identifier.lisID990018543860106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV