Show simple item record

Attitudes on solving the problems of the overweight and obesity
dc.contributor.advisorTollarová, Blanka
dc.creatorPaterová, Zuzana
dc.date.accessioned2020-08-25T08:03:28Z
dc.date.available2020-08-25T08:03:28Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/70412
dc.description.abstractThis diploma thesis deals with the attitudes of clients nutritional counseling company Diet Plan about overweight and obesity. The aim was to find out what are the reasons for preference nutritional counseling before medical facilities and experience of the medical facility. Furthermore how much weight had an education level of a consultant. As well, what is missing information for respondents needed to successfully reducing diet. The result of qualitative research is that respondents think that there is not enough information leading to successful weight loss. This lack of information means, that respondents are not able to evaluate and correct their own eating mistakes. Despite the fact that the respondents perceive some form of education in issues of healthy lifestyle and losing weight, they still lack concretized recommendations. Respondents have had bad experiences and negative images of medical devices. They argue that doctors create a bad atmosphere, they are rude and not helping to weight loss. Indifference and bad conduct can evoke a sense of stigma. In their opinion, the doctor will also give a general and sometimes outdated advice. Respondents favored the nutritional counseling because they expected individual care and specific instructions leading to weight loss. An important factor in...en_US
dc.description.abstractTato diplomová práce se zabývá postoji klientů výživové poradny Diet Plan k řešení nadváhy a obezity. Cílem práce bylo zjistit, jaké jsou důvody preference výživové poradny před zdravotnickým zařízením a zkušenosti ze zdravotnického zařízení. Dále také jakou váhu při výběru zařízení, kam klient dochází hubnout, mělo vzdělání poradce. Stejně tak jsem se zajímala, jaké chybí respondentům informace potřebné k úspěšné redukční dietě. Výsledem kvalitativního výzkumu je, že respondentky vnímají za nedostatek nedostupnost konkrétních informací vedoucí k úspěšnému hubnutí. Tento nedostatek informací zamezil respondentkám zhodnotit a napravit své vlastní stravovací chyby. I přesto, že respondentky vnímají určitou formu osvěty v problematice zdravého životního stylu a hubnutí, stále postrádají konkretizované doporučení. Respondentky mají špatné zkušenosti a negativní představy o zdravotnickém zařízení. Zastávají názor, že lékaři vytváří špatnou atmosféru, jsou sprostí a s hubnutím nedokážou pomoci. Nezájem a nepříjemné jednání může navodit pocit stigmatu. Podle jejich mínění se od lékaře dočkají obecných a někdy i zastaralých rad. Respondentky výživovou poradnu preferovaly kvůli tomu, že očekávaly poskytnutí individuální péče a konkrétního návodu ke zhubnutí. Důležitý faktor při výběru byl ten, že klientky...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Fakulta humanitních studiícs_CZ
dc.subjectObesityen_US
dc.subjecttreatmenten_US
dc.subjectnutritional therapisten_US
dc.subjectnutrition consultanten_US
dc.subjecthealthy lifestyleen_US
dc.subjectmedical facilitiesen_US
dc.subjectObezitacs_CZ
dc.subjectléčbacs_CZ
dc.subjectnutriční terapeutcs_CZ
dc.subjectvýživový poradcecs_CZ
dc.subjectzdravý životní stylcs_CZ
dc.subjectzdravotnické zařízenícs_CZ
dc.titlePostoje k řešení problematiky nadváhy a obezitycs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2015
dcterms.dateAccepted2015-06-17
dc.description.departmentDepartment of Management and Supervision in Social and Health Care Organisationsen_US
dc.description.departmentKatedra řízení a supervize v soc. a zdrav. organizacíchcs_CZ
dc.description.facultyFakulta humanitních studiícs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Humanitiesen_US
dc.identifier.repId145505
dc.title.translatedAttitudes on solving the problems of the overweight and obesityen_US
dc.contributor.refereeVlasáková Brskovská, Soňa
dc.identifier.aleph002009930
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineManagement and Supervision in Social and Health Care Organizationsen_US
thesis.degree.disciplineŘízení a supervize v sociálních a zdravotnických organizacíchcs_CZ
thesis.degree.programSocial Policy and Social Worken_US
thesis.degree.programSociální politika a sociální prácecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFakulta humanitních studií::Katedra řízení a supervize v soc. a zdrav. organizacíchcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Humanities::Department of Management and Supervision in Social and Health Care Organisationsen_US
uk.faculty-name.csFakulta humanitních studiícs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Humanitiesen_US
uk.faculty-abbr.csFHScs_CZ
uk.degree-discipline.csŘízení a supervize v sociálních a zdravotnických organizacíchcs_CZ
uk.degree-discipline.enManagement and Supervision in Social and Health Care Organizationsen_US
uk.degree-program.csSociální politika a sociální prácecs_CZ
uk.degree-program.enSocial Policy and Social Worken_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csTato diplomová práce se zabývá postoji klientů výživové poradny Diet Plan k řešení nadváhy a obezity. Cílem práce bylo zjistit, jaké jsou důvody preference výživové poradny před zdravotnickým zařízením a zkušenosti ze zdravotnického zařízení. Dále také jakou váhu při výběru zařízení, kam klient dochází hubnout, mělo vzdělání poradce. Stejně tak jsem se zajímala, jaké chybí respondentům informace potřebné k úspěšné redukční dietě. Výsledem kvalitativního výzkumu je, že respondentky vnímají za nedostatek nedostupnost konkrétních informací vedoucí k úspěšnému hubnutí. Tento nedostatek informací zamezil respondentkám zhodnotit a napravit své vlastní stravovací chyby. I přesto, že respondentky vnímají určitou formu osvěty v problematice zdravého životního stylu a hubnutí, stále postrádají konkretizované doporučení. Respondentky mají špatné zkušenosti a negativní představy o zdravotnickém zařízení. Zastávají názor, že lékaři vytváří špatnou atmosféru, jsou sprostí a s hubnutím nedokážou pomoci. Nezájem a nepříjemné jednání může navodit pocit stigmatu. Podle jejich mínění se od lékaře dočkají obecných a někdy i zastaralých rad. Respondentky výživovou poradnu preferovaly kvůli tomu, že očekávaly poskytnutí individuální péče a konkrétního návodu ke zhubnutí. Důležitý faktor při výběru byl ten, že klientky...cs_CZ
uk.abstract.enThis diploma thesis deals with the attitudes of clients nutritional counseling company Diet Plan about overweight and obesity. The aim was to find out what are the reasons for preference nutritional counseling before medical facilities and experience of the medical facility. Furthermore how much weight had an education level of a consultant. As well, what is missing information for respondents needed to successfully reducing diet. The result of qualitative research is that respondents think that there is not enough information leading to successful weight loss. This lack of information means, that respondents are not able to evaluate and correct their own eating mistakes. Despite the fact that the respondents perceive some form of education in issues of healthy lifestyle and losing weight, they still lack concretized recommendations. Respondents have had bad experiences and negative images of medical devices. They argue that doctors create a bad atmosphere, they are rude and not helping to weight loss. Indifference and bad conduct can evoke a sense of stigma. In their opinion, the doctor will also give a general and sometimes outdated advice. Respondents favored the nutritional counseling because they expected individual care and specific instructions leading to weight loss. An important factor in...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Fakulta humanitních studií, Katedra řízení a supervize v soc. a zdrav. organizacíchcs_CZ
thesis.grade.code2
uk.publication-placePrahacs_CZ
dc.identifier.lisID990020099300106986


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2025 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV