Zobrazit minimální záznam

Sustainable organisational structure of a social enterprise - draft
dc.contributor.advisorHoleyšovský, Jan
dc.creatorSocha, Jan
dc.date.accessioned2020-08-25T10:08:43Z
dc.date.available2020-08-25T10:08:43Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/70377
dc.description.abstractSocial entrepreneurship is an innovative solution to increasing social problems related to unemployment and its inseparable social impact, such as social exclusion of persons that are disadvantaged in terms of labour market access. In spite of the fact that the law of the Czech Republic lacks a legal framework of social entrepreneurship (the term of social enterprise as such is not legally based nor defined), there are many local activists who make effort to change this state of inequality, using social enterprises as a means of generating new workplaces for people handicapped in terms of entering an open labour market. The main practical goal of the thesis I hereby present is to help those social entrepreneurs with creating more sustainable organisation structure of their businesses. The first part of my thesis is dedicated to explaining basic concepts and charting a theoretical framework of the research. In the second part I focus on the results of empirical research regarding social enterprise operation. The results may serve as practical advice on organisation structure optimisation in the field of gastronomy. Keywords Social enterprise, subjects of national economy, social economy, persons disadvantaged in terms of labour market access, organisation structure.en_US
dc.description.abstractSociální podnikání je inovativním pojetím řešení narůstajících sociálních problémů společnosti, které se týkají problematiky nezaměstnanosti a z ní vyplývající zvyšující se míry exkluze osob znevýhodněných na trhu práce. Absence legislativního rámce sociálního podnikání v našich podmínkách determinuje aktivitu lidí, kteří vyvíjejí snahu tuto skutečnost zvrátit. Prostřednictvím sociálních podniků vytvářejí pracovní místa pro osoby, které mají přístup na otevřený trh práce znesnadněn. Diplomová práce je koncipována prakticky tak, aby mohla být těmto podnikatelům nápomocna v oblasti tvorby organizační struktury sociálního podniku, která je pro jeho fungování významná. V první části je vysvětleno obecné vymezení teoretického rámce této problematiky. Ve druhé jsou prostřednictvím empirického výzkumu nastíněny zkušenosti s provozem zavedených sociálních podniků, vedoucí k doporučením pro optimální organizační strukturu sociálního podniku podnikajícího v oblasti gastronomie. Klíčová slova Sociální podnik, subjekty národního hospodářství, sociální ekonomika, osoby znevýhodněné na trhu práce, organizační struktura.cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Fakulta humanitních studiícs_CZ
dc.subjectSocial enterpriseen_US
dc.subjectsubjects of national economyen_US
dc.subjectpersons disadvantaged in terms of labour market accessen_US
dc.subjectorganisation structureen_US
dc.subjectSociální podnikcs_CZ
dc.subjectsubjekty národního hospodářstvícs_CZ
dc.subjectsociální ekonomikacs_CZ
dc.subjectosoby znevýhodněné na trhu prácecs_CZ
dc.subjectorganizační strukturacs_CZ
dc.titleNávrh optimální organizační struktury sociálního podnikucs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2015
dcterms.dateAccepted2015-06-17
dc.description.departmentKatedra řízení a supervize v soc. a zdrav. organizacíchcs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Management and Supervision in Social and Health Care Organisationsen_US
dc.description.facultyFaculty of Humanitiesen_US
dc.description.facultyFakulta humanitních studiícs_CZ
dc.identifier.repId120282
dc.title.translatedSustainable organisational structure of a social enterprise - draften_US
dc.contributor.refereeVrzáček, Petr
dc.identifier.aleph002009929
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineŘízení a supervize v sociálních a zdravotnických organizacíchcs_CZ
thesis.degree.disciplineManagement and Supervision in Social and Health Care Organizationsen_US
thesis.degree.programSocial Policy and Social Worken_US
thesis.degree.programSociální politika a sociální prácecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFakulta humanitních studií::Katedra řízení a supervize v soc. a zdrav. organizacíchcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Humanities::Department of Management and Supervision in Social and Health Care Organisationsen_US
uk.faculty-name.csFakulta humanitních studiícs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Humanitiesen_US
uk.faculty-abbr.csFHScs_CZ
uk.degree-discipline.csŘízení a supervize v sociálních a zdravotnických organizacíchcs_CZ
uk.degree-discipline.enManagement and Supervision in Social and Health Care Organizationsen_US
uk.degree-program.csSociální politika a sociální prácecs_CZ
uk.degree-program.enSocial Policy and Social Worken_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csSociální podnikání je inovativním pojetím řešení narůstajících sociálních problémů společnosti, které se týkají problematiky nezaměstnanosti a z ní vyplývající zvyšující se míry exkluze osob znevýhodněných na trhu práce. Absence legislativního rámce sociálního podnikání v našich podmínkách determinuje aktivitu lidí, kteří vyvíjejí snahu tuto skutečnost zvrátit. Prostřednictvím sociálních podniků vytvářejí pracovní místa pro osoby, které mají přístup na otevřený trh práce znesnadněn. Diplomová práce je koncipována prakticky tak, aby mohla být těmto podnikatelům nápomocna v oblasti tvorby organizační struktury sociálního podniku, která je pro jeho fungování významná. V první části je vysvětleno obecné vymezení teoretického rámce této problematiky. Ve druhé jsou prostřednictvím empirického výzkumu nastíněny zkušenosti s provozem zavedených sociálních podniků, vedoucí k doporučením pro optimální organizační strukturu sociálního podniku podnikajícího v oblasti gastronomie. Klíčová slova Sociální podnik, subjekty národního hospodářství, sociální ekonomika, osoby znevýhodněné na trhu práce, organizační struktura.cs_CZ
uk.abstract.enSocial entrepreneurship is an innovative solution to increasing social problems related to unemployment and its inseparable social impact, such as social exclusion of persons that are disadvantaged in terms of labour market access. In spite of the fact that the law of the Czech Republic lacks a legal framework of social entrepreneurship (the term of social enterprise as such is not legally based nor defined), there are many local activists who make effort to change this state of inequality, using social enterprises as a means of generating new workplaces for people handicapped in terms of entering an open labour market. The main practical goal of the thesis I hereby present is to help those social entrepreneurs with creating more sustainable organisation structure of their businesses. The first part of my thesis is dedicated to explaining basic concepts and charting a theoretical framework of the research. In the second part I focus on the results of empirical research regarding social enterprise operation. The results may serve as practical advice on organisation structure optimisation in the field of gastronomy. Keywords Social enterprise, subjects of national economy, social economy, persons disadvantaged in terms of labour market access, organisation structure.en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Fakulta humanitních studií, Katedra řízení a supervize v soc. a zdrav. organizacíchcs_CZ
thesis.grade.code2
uk.publication-placePrahacs_CZ
dc.identifier.lisID990020099290106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV