Show simple item record

Relatioship between blogsphere and traditional media: the case of food blogs in the Czech republic
dc.contributor.advisorReifová, Irena
dc.creatorHýlová, Kateřina
dc.date.accessioned2017-05-27T11:44:35Z
dc.date.available2017-05-27T11:44:35Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/70028
dc.description.abstractPráce se zabývá studií gastronomické blogosféry v České republice. Jedná se o rychle se vyvíjející trend s dopady na tradiční média i na společnost. Práce zkoumá vzájemné propojení tradičních médií a food blogů. V rámci tradičních médií se práce zaměřuje zejména na média lifestylová a gastronomická. Práce zkoumá konkrétní aspekty, kterými blogosféra obohacuje tradiční média. Práce charakterizuje tradiční profesionální žurnalistiku, zejména v tištěné formě, a dále definuje nová média. Jejich součástí je i blogosféra představující nový typ amatérské žurnalistiky. V rámci blogosféry se veřejnost přesunuje z pasivního publika do aktivního a má možnost samotného vytváření zpravodajství. Pro pochopení prostředí food blogerů a hnutí foodies je využita sociologická analýza společnosti Pierra Bourdieu a z ní plynoucí koncept chuti z luxusu a nutnosti.cs_CZ
dc.description.abstractThesis is focused on a study of gourmet blogosphere in the Czech Republic. Blogosphere and food blogs are becoming a quickly developing trend resulting in influence in traditional media and society in general. Thesis is researching mutual interconnectedness of traditional media and food blogs. In terms of traditional media, focus is put on lifestyle and gourmet-themed media. Thesis is looking at specific aspects which help to enrich the contents of traditional media. It also characterizes traditional professional journalism, especially in its print form and also defines new media. Blogosphere is explained within the sphere of new media representing new type of amateur journalism. Public is slowly transforming from passive audience to an active one within the blogosphere. They have an opportunity to create journalism themselves. To understand the community of food bloggers and foodies, sociology analysis of society by Pierre Bourdieu is taken into account with its concept of taste of luxury and necessity.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Fakulta sociálních vědcs_CZ
dc.titleVztah blogosféry a tradičních médií na příkladu food blogů v České republicecs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2014
dcterms.dateAccepted2014-06-24
dc.description.departmentDepartment of Media Studiesen_US
dc.description.departmentKatedra mediálních studiícs_CZ
dc.description.facultyFakulta sociálních vědcs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Social Sciencesen_US
dc.identifier.repId133814
dc.title.translatedRelatioship between blogsphere and traditional media: the case of food blogs in the Czech republicen_US
dc.contributor.refereeDvořák, Tomáš
dc.identifier.aleph001785814
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineMediální studiacs_CZ
thesis.degree.disciplineMedia Studiesen_US
thesis.degree.programMediální a komunikační studiacs_CZ
thesis.degree.programMedia and Communications Studiesen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFakulta sociálních věd::Katedra mediálních studiícs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Social Sciences::Department of Media Studiesen_US
uk.faculty-name.csFakulta sociálních vědcs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Social Sciencesen_US
uk.faculty-abbr.csFSVcs_CZ
uk.degree-discipline.csMediální studiacs_CZ
uk.degree-discipline.enMedia Studiesen_US
uk.degree-program.csMediální a komunikační studiacs_CZ
uk.degree-program.enMedia and Communications Studiesen_US
thesis.grade.csDobřecs_CZ
thesis.grade.enGooden_US
uk.abstract.csPráce se zabývá studií gastronomické blogosféry v České republice. Jedná se o rychle se vyvíjející trend s dopady na tradiční média i na společnost. Práce zkoumá vzájemné propojení tradičních médií a food blogů. V rámci tradičních médií se práce zaměřuje zejména na média lifestylová a gastronomická. Práce zkoumá konkrétní aspekty, kterými blogosféra obohacuje tradiční média. Práce charakterizuje tradiční profesionální žurnalistiku, zejména v tištěné formě, a dále definuje nová média. Jejich součástí je i blogosféra představující nový typ amatérské žurnalistiky. V rámci blogosféry se veřejnost přesunuje z pasivního publika do aktivního a má možnost samotného vytváření zpravodajství. Pro pochopení prostředí food blogerů a hnutí foodies je využita sociologická analýza společnosti Pierra Bourdieu a z ní plynoucí koncept chuti z luxusu a nutnosti.cs_CZ
uk.abstract.enThesis is focused on a study of gourmet blogosphere in the Czech Republic. Blogosphere and food blogs are becoming a quickly developing trend resulting in influence in traditional media and society in general. Thesis is researching mutual interconnectedness of traditional media and food blogs. In terms of traditional media, focus is put on lifestyle and gourmet-themed media. Thesis is looking at specific aspects which help to enrich the contents of traditional media. It also characterizes traditional professional journalism, especially in its print form and also defines new media. Blogosphere is explained within the sphere of new media representing new type of amateur journalism. Public is slowly transforming from passive audience to an active one within the blogosphere. They have an opportunity to create journalism themselves. To understand the community of food bloggers and foodies, sociology analysis of society by Pierre Bourdieu is taken into account with its concept of taste of luxury and necessity.en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Fakulta sociálních věd, Katedra mediálních studiícs_CZ


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV