Show simple item record

Copper reducing effects of flavones
dc.contributor.advisorKarlíčková, Jana
dc.creatorJeřábková, Markéta
dc.date.accessioned2017-05-27T07:29:21Z
dc.date.available2017-05-27T07:29:21Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/68661
dc.description.abstractUniverzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmaceutické botaniky a ekologie Kandidát: Mgr. Markéta Jeřábková Konzultant: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Název rigorózní práce: Měď redukující účinky flavonů Volné radikály jsou přítomny běžně v našem organismu, ale při jejich nahromadění můžou být příčinou vzniku mnoha onemocnění. Měď je důležitý stopový prvek nezbytný pro mnoho biologických pochodů, ale na druhé straně měď může katalyzovat reakce, při níž vznikají škodlivé radikály. Flavonoidy jsou rostlinné polyfenoly s mnoha biologickými účinky. Nejvýznamějším účinkem je antioxidační aktivita, která nás chrání před volnými radikály. Flavonoidy také mohou mít i prooxidační účinek. Tato rigorózní práce byla zaměřena na zjištění redukční aktivity u flavonů (mosloflavon, luteolin, apigenin, chrysin, diosmin, 5-hydroxyflavon, baikalin, baikalein, negletein, apigenin-7-glukosid) při různých pH. Redukční aktivita u hodnocených flavonů byla zjišťována metodikou spektrofotometrické analýzy s využitím selektivního indikátoru měďných iontů v podobě disodné soli bathocuproindisulfonové kyseliny při různých pH. Redukční aktivita závisí na struktuře flavonu a pH prostředí. Z vymezení vztahu mezi strukturou flavonu a redukčním potenciálem vyplývá vliv hydroxylových skupin zejména...cs_CZ
dc.description.abstractCharles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradci Králové Department of Pharmaceutical botanic and ecology Candidate: Mgr. Markéta Jeřábková Consultant: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Title of Thesis: Copper reducing effects of flavones Free radicals are commonly present in our organism, however, in case of their accumulation it could cause many diseases. Copper is an important trace element which is essential for many biological processes. On the other hand, copper can catalyze processes which produce damaging radicals. Flavonoids are polyphenolic compounds with many biological effects. The most important is antioxidant activity which protects us from free radicals. Flavonids can also have a prooxidant effect. This thesis was focused on a detection of the reducing activity of flavones (mosloflavone, luteolin, apigenin, crysin, diosmin, 5-hydroxyflavone, baicalin, baicalein, negletein, apigenin-7-glucoside) at different pH. A reducing activity of surveyed flavones was taken by the methodics of spectrophotometric analysis with the use of a selective indicator of cuprous ionts formed in bathocuproinedisulfonic acid disodium salt at different pH. A reducing activity depends on the structure of flavones and pH environment. From the definition of the relation between the structure of a flavone...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleMěď redukující účinky flavonůcs_CZ
dc.typerigorózní prácecs_CZ
dcterms.created2015
dcterms.dateAccepted2015-03-25
dc.description.departmentDepartment of Pharmaceutical Botany and Ecologyen_US
dc.description.departmentKatedra farmaceutické botaniky a ekologiecs_CZ
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.identifier.repId157952
dc.title.translatedCopper reducing effects of flavonesen_US
dc.contributor.refereeFilipský, Tomáš
dc.identifier.aleph001989507
thesis.degree.namePharmDr.
thesis.degree.levelrigorózní řízenícs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csProspělcs_CZ
thesis.grade.enPassen_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmaceutické botaniky a ekologie Kandidát: Mgr. Markéta Jeřábková Konzultant: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Název rigorózní práce: Měď redukující účinky flavonů Volné radikály jsou přítomny běžně v našem organismu, ale při jejich nahromadění můžou být příčinou vzniku mnoha onemocnění. Měď je důležitý stopový prvek nezbytný pro mnoho biologických pochodů, ale na druhé straně měď může katalyzovat reakce, při níž vznikají škodlivé radikály. Flavonoidy jsou rostlinné polyfenoly s mnoha biologickými účinky. Nejvýznamějším účinkem je antioxidační aktivita, která nás chrání před volnými radikály. Flavonoidy také mohou mít i prooxidační účinek. Tato rigorózní práce byla zaměřena na zjištění redukční aktivity u flavonů (mosloflavon, luteolin, apigenin, chrysin, diosmin, 5-hydroxyflavon, baikalin, baikalein, negletein, apigenin-7-glukosid) při různých pH. Redukční aktivita u hodnocených flavonů byla zjišťována metodikou spektrofotometrické analýzy s využitím selektivního indikátoru měďných iontů v podobě disodné soli bathocuproindisulfonové kyseliny při různých pH. Redukční aktivita závisí na struktuře flavonu a pH prostředí. Z vymezení vztahu mezi strukturou flavonu a redukčním potenciálem vyplývá vliv hydroxylových skupin zejména...cs_CZ
uk.abstract.enCharles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradci Králové Department of Pharmaceutical botanic and ecology Candidate: Mgr. Markéta Jeřábková Consultant: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Title of Thesis: Copper reducing effects of flavones Free radicals are commonly present in our organism, however, in case of their accumulation it could cause many diseases. Copper is an important trace element which is essential for many biological processes. On the other hand, copper can catalyze processes which produce damaging radicals. Flavonoids are polyphenolic compounds with many biological effects. The most important is antioxidant activity which protects us from free radicals. Flavonids can also have a prooxidant effect. This thesis was focused on a detection of the reducing activity of flavones (mosloflavone, luteolin, apigenin, crysin, diosmin, 5-hydroxyflavone, baicalin, baicalein, negletein, apigenin-7-glucoside) at different pH. A reducing activity of surveyed flavones was taken by the methodics of spectrophotometric analysis with the use of a selective indicator of cuprous ionts formed in bathocuproinedisulfonic acid disodium salt at different pH. A reducing activity depends on the structure of flavones and pH environment. From the definition of the relation between the structure of a flavone...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické botaniky a ekologiecs_CZ


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV