Zobrazit minimální záznam

Stanovení obsahu amygdalinu v tržních peckovinách a jeho biologická aktivita v buněčných kulturách karcinomu
dc.contributor.advisorJahodář, Luděk
dc.creatorJanatová, Marie
dc.date.accessioned2017-05-27T06:38:18Z
dc.date.available2017-05-27T06:38:18Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/68425
dc.description.abstractJanatová, M.: Stanovení obsahu amygdalinu v tržních peckovinách a jeho biologická aktivita v buněčných kulturách karcinomu. Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra Farmaceutické botaniky a ekologie, Hradec Králové, 2015, 74 s. Peckovice podtřídy Amygdaleae čeledi Rosaceae jsou známy pro své antioxidační účinky, výživové látky a vitaminy. Jejich semena jsou ale hlavně spojována s obsahem kyanogenního glykosidu amygdalinu a jeho potenciálnímu inhibičnímu efektu na rakovinné buňky. Cílem této práce byla kvantitativní analýza obsahu amygdalinu v extraktech semen tržních peckovin (meruněk, mandlí, švestek, třešní, višní, broskví) a jednoho výživového doplňku B17 APRICARC®. Extrakce byla provedena metanolem v Soxhletově extraktoru a analyzována pomocí TLC a reverzní HPLC s UV detekcí o vlnové délce 214 - 215 nm. Nejvyšší koncentrace amygdalinu byla naměřena ve zralých semenech meruněk se střední hodnotou 79,59 mg/g semen. Nedetekovatelné množství se ukázalo u všech sladkých mandlí a meruněk přivezených z Pákistánu. Enzymatická hydrolýza a degradace amygdalinu β-gluko- sidázou byla provedena in vitro a analyzována reverzní vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií (rp-HPLC). Dále byly provedeny biologické testy účinku amygdalinu a enzymu β-glukosidázy z mandlí na...cs_CZ
dc.description.abstractJanatová, M.: Determination of amygdalin content in trade stone fruits and its biological activity in cultured cancer cells. Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové, Department of Pharmaceutical Botany and Ecology, Hradec Králové 2015, pp.74 Stone fruits from tribe Amygdaleae of Rosaceae family are known for their antioxidant activity and amount of nutrients and vitamins. Their seeds are connected with content of cyanogenic glycoside amygdalin and their possible effect on inhibition of cancer cells growing. The aim of study is to quantitatively analyze amount of amygdalin in extracts of trade stone fruit seeds (apricots, almonds, plums, cherries, sour cherries, peaches) and one dietary supplement B17 APRICARC®. Kernels were extracted in methanol by Soxhlet extractor and subsequently analyzed by TLC and by reverse phase HPLC with UV detection on 214-215 nm wavelength. The highest concentration of amygdalin was found in apricot seeds during their ripeness with the median value 79.59 mg/g of seeds. On the other hand, in sweet almonds and apricots from Pakistan was not detected any amount. The enzymatic hydrolysis by β-glucosidase and degradation of amygdalin was studied in vitro and analyzed by reverse- phase High performance liquid chromatography (rp-HPLC). Anticancer...en_US
dc.languageEnglishcs_CZ
dc.language.isoen_US
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.subjectAmygdalincs_CZ
dc.subjectkyanogenní glykozidycs_CZ
dc.subjectlaetrilcs_CZ
dc.titleDetermination of Amygdalin content in trade stone fruits and its biological activity in cultured cancer cellsen_US
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2015
dcterms.dateAccepted2015-06-02
dc.description.departmentDepartment of Pharmaceutical Botany and Ecologyen_US
dc.description.departmentKatedra farmaceutické botaniky a ekologiecs_CZ
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.identifier.repId127787
dc.title.translatedStanovení obsahu amygdalinu v tržních peckovinách a jeho biologická aktivita v buněčných kulturách karcinomucs_CZ
dc.contributor.refereeHronek, Miloslav
dc.identifier.aleph002003695
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmaceutické botaniky a ekologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmaceutical Botany and Ecologyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csJanatová, M.: Stanovení obsahu amygdalinu v tržních peckovinách a jeho biologická aktivita v buněčných kulturách karcinomu. Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra Farmaceutické botaniky a ekologie, Hradec Králové, 2015, 74 s. Peckovice podtřídy Amygdaleae čeledi Rosaceae jsou známy pro své antioxidační účinky, výživové látky a vitaminy. Jejich semena jsou ale hlavně spojována s obsahem kyanogenního glykosidu amygdalinu a jeho potenciálnímu inhibičnímu efektu na rakovinné buňky. Cílem této práce byla kvantitativní analýza obsahu amygdalinu v extraktech semen tržních peckovin (meruněk, mandlí, švestek, třešní, višní, broskví) a jednoho výživového doplňku B17 APRICARC®. Extrakce byla provedena metanolem v Soxhletově extraktoru a analyzována pomocí TLC a reverzní HPLC s UV detekcí o vlnové délce 214 - 215 nm. Nejvyšší koncentrace amygdalinu byla naměřena ve zralých semenech meruněk se střední hodnotou 79,59 mg/g semen. Nedetekovatelné množství se ukázalo u všech sladkých mandlí a meruněk přivezených z Pákistánu. Enzymatická hydrolýza a degradace amygdalinu β-gluko- sidázou byla provedena in vitro a analyzována reverzní vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií (rp-HPLC). Dále byly provedeny biologické testy účinku amygdalinu a enzymu β-glukosidázy z mandlí na...cs_CZ
uk.abstract.enJanatová, M.: Determination of amygdalin content in trade stone fruits and its biological activity in cultured cancer cells. Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové, Department of Pharmaceutical Botany and Ecology, Hradec Králové 2015, pp.74 Stone fruits from tribe Amygdaleae of Rosaceae family are known for their antioxidant activity and amount of nutrients and vitamins. Their seeds are connected with content of cyanogenic glycoside amygdalin and their possible effect on inhibition of cancer cells growing. The aim of study is to quantitatively analyze amount of amygdalin in extracts of trade stone fruit seeds (apricots, almonds, plums, cherries, sour cherries, peaches) and one dietary supplement B17 APRICARC®. Kernels were extracted in methanol by Soxhlet extractor and subsequently analyzed by TLC and by reverse phase HPLC with UV detection on 214-215 nm wavelength. The highest concentration of amygdalin was found in apricot seeds during their ripeness with the median value 79.59 mg/g of seeds. On the other hand, in sweet almonds and apricots from Pakistan was not detected any amount. The enzymatic hydrolysis by β-glucosidase and degradation of amygdalin was studied in vitro and analyzed by reverse- phase High performance liquid chromatography (rp-HPLC). Anticancer...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické botaniky a ekologiecs_CZ
dc.identifier.lisID990020036950106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV