Show simple item record

Green chromatography method development for red dyes determination in soft drinks
dc.contributor.advisorRamos, María Carolina Fernández
dc.creatorBoháčová, Tereza
dc.date.accessioned2021-03-26T12:55:08Z
dc.date.available2021-03-26T12:55:08Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/68236
dc.description.abstractUniverzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát: Tereza Boháčová Školitel: Doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D., Dr. Maria Carolina Fernandez Ramos Název diplomové práce: Vývoj metody zelené chromatografie pro stanovení červených barviv v nápojích. V této práci byla vyvinuta HPLC metoda zelené chromatografie pro stanovení ve vodě rozpustných červených barviv Carmoisinu E 122, Amaranthu E 123, Ponceau 4R E 124, Erythrosinu E 127, Red 2G E 128, Allura Red AC E 129. Tato metoda byla aplikována na stanovení obsahu Amaranthu E 123 a Ponceau 4R E 124 v nápojích Sirup černý rybíz (Neli, a.s.), energetický nápoj Kamikaze (Power Life Energy), perlivé víno Bestivo&spritzzante (neuvedeno), Sirup malina light (VESETA spol. s.r.o.), pivo Skalák Malina (Pivovar Malý Rohozec). Pro analýzu byla použita kolona Chromolith Performance CN 100 x 4.6 mm a mobilní fáze voda/ 1% kyselina octová s přídavkem amoniaku na úpravu pH 7,0. Úspěšná a časově přijatelná separace všech analytů byla získána použitím gradientové eluce do 7 min. Analýza probíhala při teplotě 45řC a průtoku 2 ml/min. Vlnová délka byla zvolena 510nm pro všechny analyzované látky a pro detekci byl zvolen DAD detektor. Klíčová slova: HPLC, zelená chromatografie, Carmoisin E 122, Amaranth E 123, Ponceau 4R...cs_CZ
dc.description.abstractCharles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Analytical Chemistry Candidate: Tereza Boháčová Supervisor: Doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D., Dr. Maria Carolina Fernandez Ramos Title of diploma thesis: Development of green chromatography method for red dyes determination in soft drinks Green chromatography HPLC method was used and validated for the simultaneous determination of water-soluble red dyes - Carmoisine E 122, Amaranth E 123, Ponceau 4R E 124, Erythrosine E 127, Red 2G E 128, Allura Red AC E 129. The method was applied for direct determination of Amaranth E 123 and Ponceau 4R E 124 in drinks Syrup black currant (Neli, a.s.), energy drink Kamikaze (Power Life Energy), sparkling wine Bestivo & spritzzante (not shown), Syrup Raspberry light (VESETA spol. s.r.o), and beer Skalák Malina (Pivovar Malý Rohozec). Analytical column Chromolith Performance CN 100 x 4.6 mm was used and the mobile phase contained water / 1% (v/v) acetic acid buffer with addition of amonia for pH adjustment to value 7.0. Successful separation was obtained for all the compounds using an optimized gradient elution within 7 min. Method development was performed at a temperature of 45řC and flow rate 2ml/min. The diode-array detector (DAD) was used to monitor the colorants at the...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleVývoj metody zelené chromatografie pro stanovení červených barviv v nápojíchcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2014
dcterms.dateAccepted2014-06-03
dc.description.departmentKatedra analytické chemiecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Analytical Chemistryen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.identifier.repId137490
dc.title.translatedGreen chromatography method development for red dyes determination in soft drinksen_US
dc.contributor.refereeNováková, Lucie
dc.identifier.aleph001780484
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra analytické chemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Analytical Chemistryen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát: Tereza Boháčová Školitel: Doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D., Dr. Maria Carolina Fernandez Ramos Název diplomové práce: Vývoj metody zelené chromatografie pro stanovení červených barviv v nápojích. V této práci byla vyvinuta HPLC metoda zelené chromatografie pro stanovení ve vodě rozpustných červených barviv Carmoisinu E 122, Amaranthu E 123, Ponceau 4R E 124, Erythrosinu E 127, Red 2G E 128, Allura Red AC E 129. Tato metoda byla aplikována na stanovení obsahu Amaranthu E 123 a Ponceau 4R E 124 v nápojích Sirup černý rybíz (Neli, a.s.), energetický nápoj Kamikaze (Power Life Energy), perlivé víno Bestivo&spritzzante (neuvedeno), Sirup malina light (VESETA spol. s.r.o.), pivo Skalák Malina (Pivovar Malý Rohozec). Pro analýzu byla použita kolona Chromolith Performance CN 100 x 4.6 mm a mobilní fáze voda/ 1% kyselina octová s přídavkem amoniaku na úpravu pH 7,0. Úspěšná a časově přijatelná separace všech analytů byla získána použitím gradientové eluce do 7 min. Analýza probíhala při teplotě 45řC a průtoku 2 ml/min. Vlnová délka byla zvolena 510nm pro všechny analyzované látky a pro detekci byl zvolen DAD detektor. Klíčová slova: HPLC, zelená chromatografie, Carmoisin E 122, Amaranth E 123, Ponceau 4R...cs_CZ
uk.abstract.enCharles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Analytical Chemistry Candidate: Tereza Boháčová Supervisor: Doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D., Dr. Maria Carolina Fernandez Ramos Title of diploma thesis: Development of green chromatography method for red dyes determination in soft drinks Green chromatography HPLC method was used and validated for the simultaneous determination of water-soluble red dyes - Carmoisine E 122, Amaranth E 123, Ponceau 4R E 124, Erythrosine E 127, Red 2G E 128, Allura Red AC E 129. The method was applied for direct determination of Amaranth E 123 and Ponceau 4R E 124 in drinks Syrup black currant (Neli, a.s.), energy drink Kamikaze (Power Life Energy), sparkling wine Bestivo & spritzzante (not shown), Syrup Raspberry light (VESETA spol. s.r.o), and beer Skalák Malina (Pivovar Malý Rohozec). Analytical column Chromolith Performance CN 100 x 4.6 mm was used and the mobile phase contained water / 1% (v/v) acetic acid buffer with addition of amonia for pH adjustment to value 7.0. Successful separation was obtained for all the compounds using an optimized gradient elution within 7 min. Method development was performed at a temperature of 45řC and flow rate 2ml/min. The diode-array detector (DAD) was used to monitor the colorants at the...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra analytické chemiecs_CZ
thesis.grade.code1
dc.contributor.consultantŠatínský, Dalibor
uk.publication-placeHradec Královécs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO
dc.identifier.lisID990017804840106986


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2025 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV