Zobrazit minimální záznam

Preparation and use of acid proteases for digestion in H/D exchange.
dc.contributor.advisorMan, Petr
dc.creatorKukla, Jan
dc.date.accessioned2017-05-27T05:52:09Z
dc.date.available2017-05-27T05:52:09Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/68204
dc.description.abstract- 4 - Abstrakt Vodík/deuteriová výměna ve spojení s hmotnostní spektrometrií (HX-MS) využívá spontánní výměny amidických vodíků proteinové páteře za atomy deuteria z roztoku k získání informace o změnách v proteinové struktuře. Pro lokalizaci těchto změn na konkrétní oblasti proteinu je nejčastěji využívána enzymatická digesce zkoumaných proteinů aspartátovými proteasami. Schopnost proteas produkovat malé překrývající se peptidy, které dostatečně pokrývají celou proteinovou sekvenci, je zásadní pro lokalizaci konkrétních oblastí, které nás v proteinu zajímají. V této práci byly připraveny rekombinantní proteasy nepenthesin I (z Nepenthes gracilis) a rhizopuspepsin (z Rrizopus chinensis) a byly srovnány s komerčně dostupnými proteasami prasečím pepsinem A a aspergillopepsinem (z Aspergillus saitoi). Porovnání bylo provedeno aktivitními testy, kdy byl zkoumán vliv pH, teploty a denaturačních a redukčních činidel na stabilitu a ktivitu proteas v roztoku. Všechny čtyři proteasy byly imobilizovány na polymerní nosič POROS a jejich aktivita v online HX-MS uspořádání byla testována štěpením myoglobinu jako modelového substrátu.cs_CZ
dc.description.abstract- 5 - Abstract Hydrogen/deuterium exchange coupled to mass spectrometry (HX-MS) utilizes the spontaneous exchange of protein backbone amide hydrogens for deuterium atoms from solution to gain information about changes in protein structure. To localize these changes to specific areas of the protein, enzymatic digestion by aspartate proteases is used. The proteases' ability to produce small overlapping peptides and to provide full sequence coverage of the studied protein is essential for pinpointing the protein regions of interest. In this study recombinant proteases nepenthesin I (Nepenthes gracilis) and rhizopuspepsin (Rhizopus chinensis) were prepared and compared to commercially available proteases porcine pepsin A and aspergillopepsin (Aspergillus saitoi). The comparison was performed using various activity assays, where the effects of pH, temperature and denaturing and reducing agents on the activity of the proteases were studied. All four proteases were also immobilized on a polymeric resin POROS and their activity in an online HX-MS digestion setup was tested using myoglobin as a model substrate.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectrhizopuspepsincs_CZ
dc.subjectnepenthesincs_CZ
dc.subjectrekombinantní expresecs_CZ
dc.subjectpurifikace a imobilizace proteinůcs_CZ
dc.subjecthmotnostní spektrometriecs_CZ
dc.subjectvodíkcs_CZ
dc.subjectdeuteriová výměnacs_CZ
dc.subjectrhizopuspepsinen_US
dc.subjectnepethesinen_US
dc.subjectrecombinant expressionen_US
dc.subjectprotein purification and immobilizationen_US
dc.subjectmass spectrometryen_US
dc.subjecthydrogenen_US
dc.subjectdeuterium exchangeen_US
dc.titlePříprava a využití kyselých proteáz pro štěpení proteinů v experimentech H/D výměny.cs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2014
dcterms.dateAccepted2014-05-26
dc.description.departmentDepartment of Biochemistryen_US
dc.description.departmentKatedra biochemiecs_CZ
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.identifier.repId115976
dc.title.translatedPreparation and use of acid proteases for digestion in H/D exchange.en_US
dc.contributor.refereePompach, Petr
dc.identifier.aleph001781994
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineBiochemiecs_CZ
thesis.degree.disciplineBiochemistryen_US
thesis.degree.programBiochemiecs_CZ
thesis.degree.programBiochemistryen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra biochemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Biochemistryen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csBiochemiecs_CZ
uk.degree-discipline.enBiochemistryen_US
uk.degree-program.csBiochemiecs_CZ
uk.degree-program.enBiochemistryen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.cs- 4 - Abstrakt Vodík/deuteriová výměna ve spojení s hmotnostní spektrometrií (HX-MS) využívá spontánní výměny amidických vodíků proteinové páteře za atomy deuteria z roztoku k získání informace o změnách v proteinové struktuře. Pro lokalizaci těchto změn na konkrétní oblasti proteinu je nejčastěji využívána enzymatická digesce zkoumaných proteinů aspartátovými proteasami. Schopnost proteas produkovat malé překrývající se peptidy, které dostatečně pokrývají celou proteinovou sekvenci, je zásadní pro lokalizaci konkrétních oblastí, které nás v proteinu zajímají. V této práci byly připraveny rekombinantní proteasy nepenthesin I (z Nepenthes gracilis) a rhizopuspepsin (z Rrizopus chinensis) a byly srovnány s komerčně dostupnými proteasami prasečím pepsinem A a aspergillopepsinem (z Aspergillus saitoi). Porovnání bylo provedeno aktivitními testy, kdy byl zkoumán vliv pH, teploty a denaturačních a redukčních činidel na stabilitu a ktivitu proteas v roztoku. Všechny čtyři proteasy byly imobilizovány na polymerní nosič POROS a jejich aktivita v online HX-MS uspořádání byla testována štěpením myoglobinu jako modelového substrátu.cs_CZ
uk.abstract.en- 5 - Abstract Hydrogen/deuterium exchange coupled to mass spectrometry (HX-MS) utilizes the spontaneous exchange of protein backbone amide hydrogens for deuterium atoms from solution to gain information about changes in protein structure. To localize these changes to specific areas of the protein, enzymatic digestion by aspartate proteases is used. The proteases' ability to produce small overlapping peptides and to provide full sequence coverage of the studied protein is essential for pinpointing the protein regions of interest. In this study recombinant proteases nepenthesin I (Nepenthes gracilis) and rhizopuspepsin (Rhizopus chinensis) were prepared and compared to commercially available proteases porcine pepsin A and aspergillopepsin (Aspergillus saitoi). The comparison was performed using various activity assays, where the effects of pH, temperature and denaturing and reducing agents on the activity of the proteases were studied. All four proteases were also immobilized on a polymeric resin POROS and their activity in an online HX-MS digestion setup was tested using myoglobin as a model substrate.en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra biochemiecs_CZ
dc.identifier.lisID990017819940106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV