Show simple item record

The Food Law in the Czech Republic and in Foreign Countries
dc.creatorSpitzenbergerová, Ivona
dc.date.accessioned2020-02-18T09:59:56Z
dc.date.available2020-02-18T09:59:56Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/67723
dc.description.abstractAnglický abstrakt The Food Law in the Czech Republic and in Foreign Countries The purpose of my thesis is to analyse and characterise the food law in the Czech Republic and in selected foreign countries. The thesis focuses on providing comprehensive view of the general part of food law but also discusses selected aspects of food law and related issues. The reason for my thesis is my long-term interest in the field of human nutrition. Therefore I intended to gain some knowledge of the legal framework of food. My thesis is based on the aproach of analysis and synthesis. I also use the linguistic, logical and historical method in my thesis. The comparative method is used in the two last chapters (Chapter Twelve and Thirteen) which deal with the comparison of food law in the Czech Republic and selected countries. The text of my thesis is divided into chapters, subchapters and parts. The thesis is composed of fourteen chapters (including Preface - Chapter One, Introduction - Chapter Two and Conclusions - Chapter Fourteen). Chapter Three and Four are introductory and define the position of food law in the system of Czech law and also define basic terminology (food, food law) and outline relevant Czech, European and International sources of law. Chapter Five explores the evolution of food legislation in the Czech...en_US
dc.description.abstractČeský abstrakt Cílem mé diplomové práce je analyzovat a charakterizovat potravinové právo v ČR a ve vybraných zemích. Práce se zaměřuje na poskytnutí uceleného pohledu na obecnou část potravinového práva, ale pojednává také o některých vybraných aspektech potravinového práva a o problematice související. Téma "Potravinové právo v ČR a zahraničí" jsem si zvolila proto, že se dlouhodobě zajímám o oblast výživy člověka a chtěla jsem proniknout do právní úpravy této problematiky. Ve své práci vycházím z analytické a syntetické metody a používám také metodu jazykovou, logickou a historickou. Metoda komparativní pak své uplatnění nalézá v posledních dvou částech (část dvanáctá a třináctá), které srovnávají potravinové právo v ČR a ve vybraných zemích. Z hlediska struktury je práce členěna do částí, kapitol a podkapitol. Včetně předmluvy (část první), úvodu (část druhá) a závěrů (část čtrnáctá) je práce rozdělena do čtrnácti částí. Třetí a čtvrtá část vymezují postavení potravinového práva v právním řádu ČR, definují základní pojmy (potraviny, potravinové právo) a poskytují přehled pramenů práva na národní, evropské i mezinárodní úrovni. Pátá část se věnuje vývoji potravinového práva v ČR a EU. Zmínku o historii jsem do práce zařadila pro doplnění souvislostí, které umožní lepší porozumění současné podobě...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Právnická fakultacs_CZ
dc.subjectPotravinové právocs_CZ
dc.subjectbezpečnost potravincs_CZ
dc.subjectFood lawen_US
dc.subjectfood safetyen_US
dc.titlePotravinové právo v České republice a v zahraničícs_CZ
dc.typerigorózní prácecs_CZ
dcterms.created2015
dcterms.dateAccepted2015-06-29
dc.description.departmentKatedra práva životního prostředícs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Environmental Lawen_US
dc.description.facultyFaculty of Lawen_US
dc.description.facultyPrávnická fakultacs_CZ
dc.identifier.repId163780
dc.title.translatedThe Food Law in the Czech Republic and in Foreign Countriesen_US
dc.contributor.refereeDamohorský, Milan
dc.contributor.refereeSnopková, Tereza
dc.identifier.aleph002014366
thesis.degree.nameJUDr.
thesis.degree.levelrigorózní řízenícs_CZ
thesis.degree.disciplineLawen_US
thesis.degree.disciplinePrávocs_CZ
thesis.degree.programLaw and Jurisprudenceen_US
thesis.degree.programPrávo a právní vědacs_CZ
uk.thesis.typerigorózní prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPrávnická fakulta::Katedra práva životního prostředícs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Law::Department of Environmental Lawen_US
uk.faculty-name.csPrávnická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Lawen_US
uk.faculty-abbr.csPFcs_CZ
uk.degree-discipline.csPrávocs_CZ
uk.degree-discipline.enLawen_US
uk.degree-program.csPrávo a právní vědacs_CZ
uk.degree-program.enLaw and Jurisprudenceen_US
thesis.grade.csProspěl/acs_CZ
thesis.grade.enPassen_US
uk.abstract.csČeský abstrakt Cílem mé diplomové práce je analyzovat a charakterizovat potravinové právo v ČR a ve vybraných zemích. Práce se zaměřuje na poskytnutí uceleného pohledu na obecnou část potravinového práva, ale pojednává také o některých vybraných aspektech potravinového práva a o problematice související. Téma "Potravinové právo v ČR a zahraničí" jsem si zvolila proto, že se dlouhodobě zajímám o oblast výživy člověka a chtěla jsem proniknout do právní úpravy této problematiky. Ve své práci vycházím z analytické a syntetické metody a používám také metodu jazykovou, logickou a historickou. Metoda komparativní pak své uplatnění nalézá v posledních dvou částech (část dvanáctá a třináctá), které srovnávají potravinové právo v ČR a ve vybraných zemích. Z hlediska struktury je práce členěna do částí, kapitol a podkapitol. Včetně předmluvy (část první), úvodu (část druhá) a závěrů (část čtrnáctá) je práce rozdělena do čtrnácti částí. Třetí a čtvrtá část vymezují postavení potravinového práva v právním řádu ČR, definují základní pojmy (potraviny, potravinové právo) a poskytují přehled pramenů práva na národní, evropské i mezinárodní úrovni. Pátá část se věnuje vývoji potravinového práva v ČR a EU. Zmínku o historii jsem do práce zařadila pro doplnění souvislostí, které umožní lepší porozumění současné podobě...cs_CZ
uk.abstract.enAnglický abstrakt The Food Law in the Czech Republic and in Foreign Countries The purpose of my thesis is to analyse and characterise the food law in the Czech Republic and in selected foreign countries. The thesis focuses on providing comprehensive view of the general part of food law but also discusses selected aspects of food law and related issues. The reason for my thesis is my long-term interest in the field of human nutrition. Therefore I intended to gain some knowledge of the legal framework of food. My thesis is based on the aproach of analysis and synthesis. I also use the linguistic, logical and historical method in my thesis. The comparative method is used in the two last chapters (Chapter Twelve and Thirteen) which deal with the comparison of food law in the Czech Republic and selected countries. The text of my thesis is divided into chapters, subchapters and parts. The thesis is composed of fourteen chapters (including Preface - Chapter One, Introduction - Chapter Two and Conclusions - Chapter Fourteen). Chapter Three and Four are introductory and define the position of food law in the system of Czech law and also define basic terminology (food, food law) and outline relevant Czech, European and International sources of law. Chapter Five explores the evolution of food legislation in the Czech...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Právnická fakulta, Katedra práva životního prostředícs_CZ
thesis.grade.codeP
uk.publication-placePrahacs_CZ
dc.identifier.lisID990020143660106986


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV