Show simple item record

The determination of catechins and phenylpropanoid acids in selected
dc.contributor.advisorMartin, Jan
dc.creatorKřížová, Šárka
dc.date.accessioned2020-09-22T21:12:21Z
dc.date.available2020-09-22T21:12:21Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/67714
dc.description.abstractUniverzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Farmakognozie Kandidát: Mgr. Šárka Křížová Konzultant: PharmDr. Jan Martin, Ph.D. Název rigorózní práce: Stanovení katechinů a fenylpropanových kyselin ve vybraných doplňcích stravy Klíčová slova: doplňky stravy, zelená káva, zelený čaj, guarana, katechiny, fenylpropanové kyseliny. Tato práce byla zaměřena na stanovení katechinů a fenylpropanových kyselin ve vybraných doplňcích stravy. Celkem bylo vybráno 8 doplňků stravy s obsahem zelené kávy, zeleného čaje a guarany, které jsou užívány při redukci tělesné hmotnosti, zrychlení metabolismu a detoxikaci organismu. Z těchto zkoumaných preparátů byly vždy připraveny 2 extrakty, jeden pro stanovení kyseliny gallové a katechinů, druhý pro stanovení fenylpropanových kyselin a flavonoidů. Ke stanovení zmíněných obsahových látek byla použita HPLC analýza. Z výsledků práce vyplývá, že tyto přípravky vyskytující se na území ČR, jsou ve většině případů nižší kvality. Z hlediska legislativy byly splněny veškeré požadavky, ovšem naměřený obsah účinných látek byl u většiny přípravků nižší, nežli udával výrobce.cs_CZ
dc.description.abstractCharles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of: Pharmacognosy Candidate: Mgr. Šárka Křížová Consultant: PharmDr. Jan Martin, Ph.D. Title of Thesis: The determination of catechins and phenylpropanoid acids in selected dietary supplements Key words: dietary supplements, green coffee, green tea, guarana, catechins, phenylpropanoid acids. This work was focused on the determination of catechins and phenylpropanoid acids in selected dietary supplements. We selected 8 dietary supplements containing of green coffee, green tea a and guarana, which are used for the body weight loss, boost metabolism and detoxification. We prepared 2 extracts from these examinated products, one for the determination of gallic acid and catechins, the second one for the determination of phenylpropanoid acids and flavonoids. We used HPLC analysis for the detection of mentioned substances. The results of this work show that these products occuring in the territory of the Czech Republic have lower quality in most cases. Legislative requirements of these products have been met, but the measured content of active substances was lower than the producer declarate.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleStanovení katechinů a fenylpropanových kyselin ve vybraných doplňcích stravycs_CZ
dc.typerigorózní prácecs_CZ
dcterms.created2015
dcterms.dateAccepted2015-04-23
dc.description.departmentKatedra farmakognoziecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Pharmacognosyen_US
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId160559
dc.title.translatedThe determination of catechins and phenylpropanoid acids in selecteden_US
dc.contributor.refereeSpilková, Jiřina
dc.identifier.aleph001993607
thesis.degree.namePharmDr.
thesis.degree.levelrigorózní řízenícs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typerigorózní prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmakognoziecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmacognosyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csProspěl/acs_CZ
thesis.grade.enPassen_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Farmakognozie Kandidát: Mgr. Šárka Křížová Konzultant: PharmDr. Jan Martin, Ph.D. Název rigorózní práce: Stanovení katechinů a fenylpropanových kyselin ve vybraných doplňcích stravy Klíčová slova: doplňky stravy, zelená káva, zelený čaj, guarana, katechiny, fenylpropanové kyseliny. Tato práce byla zaměřena na stanovení katechinů a fenylpropanových kyselin ve vybraných doplňcích stravy. Celkem bylo vybráno 8 doplňků stravy s obsahem zelené kávy, zeleného čaje a guarany, které jsou užívány při redukci tělesné hmotnosti, zrychlení metabolismu a detoxikaci organismu. Z těchto zkoumaných preparátů byly vždy připraveny 2 extrakty, jeden pro stanovení kyseliny gallové a katechinů, druhý pro stanovení fenylpropanových kyselin a flavonoidů. Ke stanovení zmíněných obsahových látek byla použita HPLC analýza. Z výsledků práce vyplývá, že tyto přípravky vyskytující se na území ČR, jsou ve většině případů nižší kvality. Z hlediska legislativy byly splněny veškeré požadavky, ovšem naměřený obsah účinných látek byl u většiny přípravků nižší, nežli udával výrobce.cs_CZ
uk.abstract.enCharles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of: Pharmacognosy Candidate: Mgr. Šárka Křížová Consultant: PharmDr. Jan Martin, Ph.D. Title of Thesis: The determination of catechins and phenylpropanoid acids in selected dietary supplements Key words: dietary supplements, green coffee, green tea, guarana, catechins, phenylpropanoid acids. This work was focused on the determination of catechins and phenylpropanoid acids in selected dietary supplements. We selected 8 dietary supplements containing of green coffee, green tea a and guarana, which are used for the body weight loss, boost metabolism and detoxification. We prepared 2 extracts from these examinated products, one for the determination of gallic acid and catechins, the second one for the determination of phenylpropanoid acids and flavonoids. We used HPLC analysis for the detection of mentioned substances. The results of this work show that these products occuring in the territory of the Czech Republic have lower quality in most cases. Legislative requirements of these products have been met, but the measured content of active substances was lower than the producer declarate.en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmakognoziecs_CZ
thesis.grade.codeP
uk.publication-placeHradec Královécs_CZ
dc.identifier.lisID990019936070106986


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV