Stanovení katechinů a fenylpropanových kyselin ve vybraných doplňcích stravy
The determination of catechins and phenylpropanoid acids in selected
rigorous thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/67714Identifiers
Study Information System: 160559
Collections
- Kvalifikační práce [6615]
Author
Advisor
Referee
Spilková, Jiřina
Faculty / Institute
Faculty of Pharmacy in Hradec Králové
Discipline
Pharmacy
Department
Department of Pharmacognosy
Date of defense
23. 4. 2015
Publisher
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéLanguage
Czech
Grade
Pass
Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Farmakognozie Kandidát: Mgr. Šárka Křížová Konzultant: PharmDr. Jan Martin, Ph.D. Název rigorózní práce: Stanovení katechinů a fenylpropanových kyselin ve vybraných doplňcích stravy Klíčová slova: doplňky stravy, zelená káva, zelený čaj, guarana, katechiny, fenylpropanové kyseliny. Tato práce byla zaměřena na stanovení katechinů a fenylpropanových kyselin ve vybraných doplňcích stravy. Celkem bylo vybráno 8 doplňků stravy s obsahem zelené kávy, zeleného čaje a guarany, které jsou užívány při redukci tělesné hmotnosti, zrychlení metabolismu a detoxikaci organismu. Z těchto zkoumaných preparátů byly vždy připraveny 2 extrakty, jeden pro stanovení kyseliny gallové a katechinů, druhý pro stanovení fenylpropanových kyselin a flavonoidů. Ke stanovení zmíněných obsahových látek byla použita HPLC analýza. Z výsledků práce vyplývá, že tyto přípravky vyskytující se na území ČR, jsou ve většině případů nižší kvality. Z hlediska legislativy byly splněny veškeré požadavky, ovšem naměřený obsah účinných látek byl u většiny přípravků nižší, nežli udával výrobce.
Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of: Pharmacognosy Candidate: Mgr. Šárka Křížová Consultant: PharmDr. Jan Martin, Ph.D. Title of Thesis: The determination of catechins and phenylpropanoid acids in selected dietary supplements Key words: dietary supplements, green coffee, green tea, guarana, catechins, phenylpropanoid acids. This work was focused on the determination of catechins and phenylpropanoid acids in selected dietary supplements. We selected 8 dietary supplements containing of green coffee, green tea a and guarana, which are used for the body weight loss, boost metabolism and detoxification. We prepared 2 extracts from these examinated products, one for the determination of gallic acid and catechins, the second one for the determination of phenylpropanoid acids and flavonoids. We used HPLC analysis for the detection of mentioned substances. The results of this work show that these products occuring in the territory of the Czech Republic have lower quality in most cases. Legislative requirements of these products have been met, but the measured content of active substances was lower than the producer declarate.