Zobrazit minimální záznam

The effect of green tea polyphenols on antioxidant enzymes in mice in vivo
dc.contributor.advisorSvobodová, Hana
dc.creatorKvita, Vojtěch
dc.date.accessioned2021-05-20T13:49:38Z
dc.date.available2021-05-20T13:49:38Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/67695
dc.description.abstractUniverzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biochemických věd Kandidát: Vojtěch Kvita Školitel: PharmDr. Hana Bártíková, Ph.D. Název diplomové práce: Účinek polyfenolů ze zeleného čaje na antioxidační enzymy u myší in vivo Antioxidační enzym patří mezi látky s prokázanými účinky na lidský organismus. Jejich hlavní funkce spočívá v ochraně buněk před oxidačním stresem. Abychom tento proces podpořili, přijímáme látky zvané antioxidanty a to buď v normální stravě, nebo ve formě potravních doplňků. V současné době je na trhu bezpočet firem nabízejících tyto preparáty, u kterých slibují například snížení hmotnosti nebo ochranu před rakovinou. Zelený čaj obsahuje spoustu přírodních látek, jako jsou polyfenolové sloučeniny mezi něž patří i katechiny, které mají studiemi prokázané vlastnosti na náš organismus, avšak jak konkrétně působí na vybrané antioxidační enzymy je stále předmětem zkoumání. Cílem mé práce bylo zjištění vlivu polyfenolů ze zeleného čaje na antioxidační enzymy u myší. Zkoumali jsme 8 skupin (4 normální, 4 obézní) přičemž dvě skupiny byly ponechány, jako kontrolní tzn. bez podávání Polyphenonu. Vždy třem skupinám byla podávána strava obohacená o Polyphenon a to v různé délce (28 dní, 3 dny) a v různých koncentracích (0,1%, 0,01%). Aktivitu jsme zkoumali v...cs_CZ
dc.description.abstractCharles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Biochemical Sciences Candidate: Vojtěch Kvita Supervisor: PharmDr. Hana Bártíková, Ph.D. Title of diploma thesis: The effect of green tea polyphenols on antioxidant enzymes in mice in vivo Antioxidant enzymes belong to compounds with proven effects on human organism. Their main purpose is to defend cells against oxidative stress. In order to support this process, we are taking substances called antioxidants either in regular diet or as dietary supplements. Recently there are a lot of companies on the market, offering the supplement, promising wight loss or defence against cancer. Green tea contains many natural substances, such as polyphenolic compounds which include catechins, which have proven effects on our bodies, but the specific way they act on selected antioxidant enzymes is still matter of study. The aim of this work was to determine the effect of green tea polyphenols on antioxidant enzymes in mice. We studied 8 groups (4 normal, obese 4) wherein the two groups were left as a control which means without administration of Polyphenon. Three groups were given a Polyphenon enriched diet and for various period of time (28 days, 3 days) and at different concentrations (0.1%, 0.01%). Activity was studied in liver...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleÚčinek polyfenolů ze zeleného čaje na antioxidační enzymy u myší in vivocs_CZ
dc.typerigorózní prácecs_CZ
dcterms.created2015
dcterms.dateAccepted2015-02-10
dc.description.departmentKatedra biochemických vědcs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Biochemical Sciencesen_US
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId161558
dc.title.translatedThe effect of green tea polyphenols on antioxidant enzymes in mice in vivoen_US
dc.contributor.refereeMatoušková, Petra
dc.identifier.aleph001950247
thesis.degree.namePharmDr.
thesis.degree.levelrigorózní řízenícs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typerigorózní prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra biochemických vědcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Biochemical Sciencesen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csUznánocs_CZ
thesis.grade.enRecognizeden_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biochemických věd Kandidát: Vojtěch Kvita Školitel: PharmDr. Hana Bártíková, Ph.D. Název diplomové práce: Účinek polyfenolů ze zeleného čaje na antioxidační enzymy u myší in vivo Antioxidační enzym patří mezi látky s prokázanými účinky na lidský organismus. Jejich hlavní funkce spočívá v ochraně buněk před oxidačním stresem. Abychom tento proces podpořili, přijímáme látky zvané antioxidanty a to buď v normální stravě, nebo ve formě potravních doplňků. V současné době je na trhu bezpočet firem nabízejících tyto preparáty, u kterých slibují například snížení hmotnosti nebo ochranu před rakovinou. Zelený čaj obsahuje spoustu přírodních látek, jako jsou polyfenolové sloučeniny mezi něž patří i katechiny, které mají studiemi prokázané vlastnosti na náš organismus, avšak jak konkrétně působí na vybrané antioxidační enzymy je stále předmětem zkoumání. Cílem mé práce bylo zjištění vlivu polyfenolů ze zeleného čaje na antioxidační enzymy u myší. Zkoumali jsme 8 skupin (4 normální, 4 obézní) přičemž dvě skupiny byly ponechány, jako kontrolní tzn. bez podávání Polyphenonu. Vždy třem skupinám byla podávána strava obohacená o Polyphenon a to v různé délce (28 dní, 3 dny) a v různých koncentracích (0,1%, 0,01%). Aktivitu jsme zkoumali v...cs_CZ
uk.abstract.enCharles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Biochemical Sciences Candidate: Vojtěch Kvita Supervisor: PharmDr. Hana Bártíková, Ph.D. Title of diploma thesis: The effect of green tea polyphenols on antioxidant enzymes in mice in vivo Antioxidant enzymes belong to compounds with proven effects on human organism. Their main purpose is to defend cells against oxidative stress. In order to support this process, we are taking substances called antioxidants either in regular diet or as dietary supplements. Recently there are a lot of companies on the market, offering the supplement, promising wight loss or defence against cancer. Green tea contains many natural substances, such as polyphenolic compounds which include catechins, which have proven effects on our bodies, but the specific way they act on selected antioxidant enzymes is still matter of study. The aim of this work was to determine the effect of green tea polyphenols on antioxidant enzymes in mice. We studied 8 groups (4 normal, obese 4) wherein the two groups were left as a control which means without administration of Polyphenon. Three groups were given a Polyphenon enriched diet and for various period of time (28 days, 3 days) and at different concentrations (0.1%, 0.01%). Activity was studied in liver...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra biochemických vědcs_CZ
thesis.grade.codeU
uk.publication-placeHradec Královécs_CZ
uk.thesis.defenceStatusU
dc.identifier.lisID990019502470106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV