Zobrazit minimální záznam

Quality control of herbal drug Sambuci fructus fom cultivated plants.
dc.contributor.advisorSpilková, Jiřina
dc.creatorStudená, Hana
dc.date.accessioned2021-03-26T10:32:50Z
dc.date.available2021-03-26T10:32:50Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/67506
dc.description.abstractUniverzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmakognosie Kandidát: Bc. Hana Studená Školitel: Doc. RNDr. Jiřina Spilková, CSc. Konzultant: RNDr. Anna Polášková Název diplomové práce: Kontrola kvality drogy Sambuci fructus z pěstovaných rostlin Hlavním cílem práce bylo ověření kvality plodů bezu černého v odrůdách Sambo, Sambu, Samdal, Samyl a bezu planém dle vybraných zkoušek dle ČL 2009 a ČFK 1. Byla stanovena ztráta sušením, celkový popel, popel nerozpustný v kyselině chlorovodíkové. Další náplní této práce bylo porovnat vybrané odrůdy bezu černého z hlediska obsahu anthokyanů v různých částech plodů. Byla použita nová modifikace spektrofotometrického stanovení pH-diferenční metodou, u které byla ověřena linearita a přesnost stanovení. Dále byla sledována stabilita vzorků za daných podmínek. Byl pozorován úbytek obsahu anthokyanů, který byl menší než 10 %. Nejvyšší obsah anthokyanů byl stanoven u kultivaru Samyl, Samdal, nejnižší u odrůdy Sambu a bezu planého. Ačkoliv se zastoupení anthokyanů v jednotlivých částech plodu lišilo, u všech plodů byl obsah anthokyanů v exokarpu vždy vyšší než dužnině. Tento fakt je potřeba brát v úvahu při zpracování plodů pro farmaceutické a potravinářské účely. Klíčová slova: Sambucus nigra, Sambuci fructus, anthokyanycs_CZ
dc.description.abstractCharles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Pharmacognosy Candidate: Bc. Hana Studená Supervisor: Doc. RNDr. Jiřina Spilková, CSc. Consultant: RNDr. Anna Polášková Title of diploma thesis: Quality control of herbal drug Sambuci fructus from cultivated plants The main aim of this thesis was to verify the quality of elderberry fruits of the cultivars Sambo, Sambu, Samdal, Samyl and of the wild elderberry according to tests specified in the Czech Pharmacopoeia 2009 and the Czech Pharmaceutical Codex 1. Loss on drying, total ash, ash insoluble in hydrochloric acid were determined. Another aim of this thesis was to compare certain cultivars of elderberry according to the content of anthocyanins in different parts of the fruits. A new modification of the spectrophotometric analysis using the pH-differential method was applied and its linearity and accuracy verified. Further, stability of the samples under given conditions was studied. A loss of anthocyanins content was observed, which was lower than 10 percent. The highest amount of anthocyanins was found in the cultivars Samyl and Samdal, the lowest amount in Sambu and wild elderberry. Although the determined quantities of anthocyanins differed in various parts of the fruit, the amount of anthocyanins in exocarp was...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.subjectSambuci flosen_US
dc.subjectquality controlen_US
dc.subjectpharmacopoeiaen_US
dc.subjectpharmacognosyen_US
dc.subjectSambuci fructuscs_CZ
dc.subjectkontrola kvalitycs_CZ
dc.subjectlékopiscs_CZ
dc.subjectfarmakognosiecs_CZ
dc.titleKontrola kvality drogy Sambuci fructus z pěstovaných rostlin.cs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2014
dcterms.dateAccepted2014-06-03
dc.description.departmentKatedra farmakognoziecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Pharmacognosyen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.identifier.repId130991
dc.title.translatedQuality control of herbal drug Sambuci fructus fom cultivated plants.en_US
dc.contributor.refereeKašparová, Marie
dc.identifier.aleph001780506
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineSpecialist in Laboratory Methodsen_US
thesis.degree.disciplineOdborný pracovník v laboratorních metodáchcs_CZ
thesis.degree.programZdravotnická bioanalytikacs_CZ
thesis.degree.programHealthcare bioanalyticsen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmakognoziecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmacognosyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csOdborný pracovník v laboratorních metodáchcs_CZ
uk.degree-discipline.enSpecialist in Laboratory Methodsen_US
uk.degree-program.csZdravotnická bioanalytikacs_CZ
uk.degree-program.enHealthcare bioanalyticsen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmakognosie Kandidát: Bc. Hana Studená Školitel: Doc. RNDr. Jiřina Spilková, CSc. Konzultant: RNDr. Anna Polášková Název diplomové práce: Kontrola kvality drogy Sambuci fructus z pěstovaných rostlin Hlavním cílem práce bylo ověření kvality plodů bezu černého v odrůdách Sambo, Sambu, Samdal, Samyl a bezu planém dle vybraných zkoušek dle ČL 2009 a ČFK 1. Byla stanovena ztráta sušením, celkový popel, popel nerozpustný v kyselině chlorovodíkové. Další náplní této práce bylo porovnat vybrané odrůdy bezu černého z hlediska obsahu anthokyanů v různých částech plodů. Byla použita nová modifikace spektrofotometrického stanovení pH-diferenční metodou, u které byla ověřena linearita a přesnost stanovení. Dále byla sledována stabilita vzorků za daných podmínek. Byl pozorován úbytek obsahu anthokyanů, který byl menší než 10 %. Nejvyšší obsah anthokyanů byl stanoven u kultivaru Samyl, Samdal, nejnižší u odrůdy Sambu a bezu planého. Ačkoliv se zastoupení anthokyanů v jednotlivých částech plodu lišilo, u všech plodů byl obsah anthokyanů v exokarpu vždy vyšší než dužnině. Tento fakt je potřeba brát v úvahu při zpracování plodů pro farmaceutické a potravinářské účely. Klíčová slova: Sambucus nigra, Sambuci fructus, anthokyanycs_CZ
uk.abstract.enCharles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Pharmacognosy Candidate: Bc. Hana Studená Supervisor: Doc. RNDr. Jiřina Spilková, CSc. Consultant: RNDr. Anna Polášková Title of diploma thesis: Quality control of herbal drug Sambuci fructus from cultivated plants The main aim of this thesis was to verify the quality of elderberry fruits of the cultivars Sambo, Sambu, Samdal, Samyl and of the wild elderberry according to tests specified in the Czech Pharmacopoeia 2009 and the Czech Pharmaceutical Codex 1. Loss on drying, total ash, ash insoluble in hydrochloric acid were determined. Another aim of this thesis was to compare certain cultivars of elderberry according to the content of anthocyanins in different parts of the fruits. A new modification of the spectrophotometric analysis using the pH-differential method was applied and its linearity and accuracy verified. Further, stability of the samples under given conditions was studied. A loss of anthocyanins content was observed, which was lower than 10 percent. The highest amount of anthocyanins was found in the cultivars Samyl and Samdal, the lowest amount in Sambu and wild elderberry. Although the determined quantities of anthocyanins differed in various parts of the fruit, the amount of anthocyanins in exocarp was...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmakognoziecs_CZ
thesis.grade.code1
dc.contributor.consultantPolášková, Anna
uk.publication-placeHradec Královécs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO
dc.identifier.lisID990017805060106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV