Show simple item record

Life style in Czechoslovakia (1918 - 1938) described in gastronomy sections in newspapers and journals of that time
dc.contributor.advisorKöpplová, Barbara
dc.creatorZábrodská, Kristina
dc.date.accessioned2020-02-14T14:37:08Z
dc.date.available2020-02-14T14:37:08Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/66465
dc.description.abstractThe popularity of the First Czechoslovak Republic in today's press is evident. The rebirth of Czech cuisine is apparent in an inland gastronomy in the last five or seven years. Both chefs and food writers refer to the First Czechoslovak Republic gastronomy more and more frequently and speak highly of its quality and taste. There is no omnibus covering alimentation in Czechoslovakia during the years 1918 - 1938. Pieces of information can be found in memoires, in books dealing with the history of everyday life, in folklore studies and last, but not least, in historical press. An outline of the inland gastronomy in 1918 - 1938 was made in my diploma thesis Gastronomy in the First Czechoslovak Republic press (2012). Using a content analysis method the four biggest newspapers and eight women's journals published between 1918 - 1938 on Czechoslovak territory were examined. Articles were selected on the basis of important religious holidays and traditions (Christmas, harvest etc.) in the years outstanding for the First Republic development (1918, 1919, 1921, 1924, 1929, 1933, 1935 a 1938). For further findings of additional and linking facts, the historical analysis method is used as well. My PhD thesis is based on my previous diploma thesis, but it is more concise, the structure of chapters is changed,...en_US
dc.description.abstractPopularita období první republiky je z obsahu současných médií zřejmá. Zhruba v posledních pěti sedmi letech je v tuzemské gastronomii patrná renesance české kuchyně. Šéfkuchaři i novináři píšící o jídle se stále častěji odvolávají na prvorepublikovou gastronomii a vyzdvihují ji pro její kvalitu a chuť. Souborná publikace o stravování v období 1918 - 1938 v Čechách však chybí, útržkovité informace lze získat ze vzpomínkových knih pamětníků, z dějin všednodennosti a folkloristiky a v neposlední řadě i z dobového tisku. Nástin tématu tuzemské gastronomie v letech 1918 - 1938 jsem provedla v diplomové práci Gastronomie na stránkách prvorepublikového tisku v Čechách (2012). Metodou obsahové analýzy jsme zkoumala články s tématikou gastronomie ve čtyřech denících a osmi ženských časopisech, které vycházely v letech 1918 - 1938 na celém území ČSR. Výběr článků jsem volila dle významných církevních a zvykových událostí v roce (Vánoce, sklizeň...) ve význačných letech pro vývoj republiky (1918, 1919, 1921, 1924, 1929, 1933, 1935 a 1938). Pro zjištění doplňujících fakt jsem použila metodu historické analýzy. Rigorózní práce z této diplomové práce vychází, obsahově ji zužuje, mění strukturu kapitol, detailněji analyzuje nasbíraná data a do vybraného vzorku listů přidává časopis Gentleman - Revue moderního...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Fakulta sociálních vědcs_CZ
dc.subjectGastronomyen_US
dc.subjectfoodjournalismen_US
dc.subjecteating habitsen_US
dc.subjectCzech Republic 1918 - 1938en_US
dc.subjectCSRen_US
dc.subjectwomen's magazinesen_US
dc.subjectnewspapersen_US
dc.subjectVenkoven_US
dc.subjectLidove novinyen_US
dc.subjectNarodni listyen_US
dc.subjectGentlemanen_US
dc.subjectcontent analysisen_US
dc.subjecthistorical analysisen_US
dc.subjecthistory of everyday lifeen_US
dc.subjectgastronomiecs_CZ
dc.subjectgastronomická žurnalistikacs_CZ
dc.subjectstravovánícs_CZ
dc.subjectprvní republikacs_CZ
dc.subjectČSRcs_CZ
dc.subjectženské časopisycs_CZ
dc.subjectdenní tiskcs_CZ
dc.subjectVenkovcs_CZ
dc.subjectLidové novinycs_CZ
dc.subjectNárodní listycs_CZ
dc.subjectGentlemancs_CZ
dc.subjectobsahová analýzacs_CZ
dc.subjecthistorická analýzacs_CZ
dc.subjectdějiny všednodennostics_CZ
dc.titleŽivotní styl za První republiky na příkladu gastronomie v českém dobovém tiskucs_CZ
dc.typerigorózní prácecs_CZ
dcterms.created2014
dcterms.dateAccepted2014-10-20
dc.description.departmentInstitut komunikačních studií a žurnalistikycs_CZ
dc.description.departmentInstitute of Communication Studies and Journalismen_US
dc.description.facultyFaculty of Social Sciencesen_US
dc.description.facultyFakulta sociálních vědcs_CZ
dc.identifier.repId154648
dc.title.translatedLife style in Czechoslovakia (1918 - 1938) described in gastronomy sections in newspapers and journals of that timeen_US
dc.contributor.refereeVošahlíková, Pavla
dc.identifier.aleph001865111
thesis.degree.namePhDr.
thesis.degree.levelrigorózní řízenícs_CZ
thesis.degree.disciplineMediální studiacs_CZ
thesis.degree.disciplineMedia Studiesen_US
thesis.degree.programMediální a komunikační studiacs_CZ
thesis.degree.programMedia and Communications Studiesen_US
uk.thesis.typerigorózní prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFakulta sociálních věd::Institut komunikačních studií a žurnalistikycs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Social Sciences::Institute of Communication Studies and Journalismen_US
uk.faculty-name.csFakulta sociálních vědcs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Social Sciencesen_US
uk.faculty-abbr.csFSVcs_CZ
uk.degree-discipline.csMediální studiacs_CZ
uk.degree-discipline.enMedia Studiesen_US
uk.degree-program.csMediální a komunikační studiacs_CZ
uk.degree-program.enMedia and Communications Studiesen_US
thesis.grade.csProspěl/acs_CZ
thesis.grade.enPassen_US
uk.abstract.csPopularita období první republiky je z obsahu současných médií zřejmá. Zhruba v posledních pěti sedmi letech je v tuzemské gastronomii patrná renesance české kuchyně. Šéfkuchaři i novináři píšící o jídle se stále častěji odvolávají na prvorepublikovou gastronomii a vyzdvihují ji pro její kvalitu a chuť. Souborná publikace o stravování v období 1918 - 1938 v Čechách však chybí, útržkovité informace lze získat ze vzpomínkových knih pamětníků, z dějin všednodennosti a folkloristiky a v neposlední řadě i z dobového tisku. Nástin tématu tuzemské gastronomie v letech 1918 - 1938 jsem provedla v diplomové práci Gastronomie na stránkách prvorepublikového tisku v Čechách (2012). Metodou obsahové analýzy jsme zkoumala články s tématikou gastronomie ve čtyřech denících a osmi ženských časopisech, které vycházely v letech 1918 - 1938 na celém území ČSR. Výběr článků jsem volila dle významných církevních a zvykových událostí v roce (Vánoce, sklizeň...) ve význačných letech pro vývoj republiky (1918, 1919, 1921, 1924, 1929, 1933, 1935 a 1938). Pro zjištění doplňujících fakt jsem použila metodu historické analýzy. Rigorózní práce z této diplomové práce vychází, obsahově ji zužuje, mění strukturu kapitol, detailněji analyzuje nasbíraná data a do vybraného vzorku listů přidává časopis Gentleman - Revue moderního...cs_CZ
uk.abstract.enThe popularity of the First Czechoslovak Republic in today's press is evident. The rebirth of Czech cuisine is apparent in an inland gastronomy in the last five or seven years. Both chefs and food writers refer to the First Czechoslovak Republic gastronomy more and more frequently and speak highly of its quality and taste. There is no omnibus covering alimentation in Czechoslovakia during the years 1918 - 1938. Pieces of information can be found in memoires, in books dealing with the history of everyday life, in folklore studies and last, but not least, in historical press. An outline of the inland gastronomy in 1918 - 1938 was made in my diploma thesis Gastronomy in the First Czechoslovak Republic press (2012). Using a content analysis method the four biggest newspapers and eight women's journals published between 1918 - 1938 on Czechoslovak territory were examined. Articles were selected on the basis of important religious holidays and traditions (Christmas, harvest etc.) in the years outstanding for the First Republic development (1918, 1919, 1921, 1924, 1929, 1933, 1935 a 1938). For further findings of additional and linking facts, the historical analysis method is used as well. My PhD thesis is based on my previous diploma thesis, but it is more concise, the structure of chapters is changed,...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Fakulta sociálních věd, Institut komunikačních studií a žurnalistikycs_CZ
thesis.grade.codeP
uk.publication-placePrahacs_CZ
dc.identifier.lisID990018651110106986


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2025 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV