dc.contributor.advisor | Köpplová, Barbara | |
dc.creator | Zábrodská, Kristina | |
dc.date.accessioned | 2020-02-14T14:37:08Z | |
dc.date.available | 2020-02-14T14:37:08Z | |
dc.date.issued | 2014 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/66465 | |
dc.description.abstract | The popularity of the First Czechoslovak Republic in today's press is evident. The rebirth of Czech cuisine is apparent in an inland gastronomy in the last five or seven years. Both chefs and food writers refer to the First Czechoslovak Republic gastronomy more and more frequently and speak highly of its quality and taste. There is no omnibus covering alimentation in Czechoslovakia during the years 1918 - 1938. Pieces of information can be found in memoires, in books dealing with the history of everyday life, in folklore studies and last, but not least, in historical press. An outline of the inland gastronomy in 1918 - 1938 was made in my diploma thesis Gastronomy in the First Czechoslovak Republic press (2012). Using a content analysis method the four biggest newspapers and eight women's journals published between 1918 - 1938 on Czechoslovak territory were examined. Articles were selected on the basis of important religious holidays and traditions (Christmas, harvest etc.) in the years outstanding for the First Republic development (1918, 1919, 1921, 1924, 1929, 1933, 1935 a 1938). For further findings of additional and linking facts, the historical analysis method is used as well. My PhD thesis is based on my previous diploma thesis, but it is more concise, the structure of chapters is changed,... | en_US |
dc.description.abstract | Popularita období první republiky je z obsahu současných médií zřejmá. Zhruba v posledních pěti sedmi letech je v tuzemské gastronomii patrná renesance české kuchyně. Šéfkuchaři i novináři píšící o jídle se stále častěji odvolávají na prvorepublikovou gastronomii a vyzdvihují ji pro její kvalitu a chuť. Souborná publikace o stravování v období 1918 - 1938 v Čechách však chybí, útržkovité informace lze získat ze vzpomínkových knih pamětníků, z dějin všednodennosti a folkloristiky a v neposlední řadě i z dobového tisku. Nástin tématu tuzemské gastronomie v letech 1918 - 1938 jsem provedla v diplomové práci Gastronomie na stránkách prvorepublikového tisku v Čechách (2012). Metodou obsahové analýzy jsme zkoumala články s tématikou gastronomie ve čtyřech denících a osmi ženských časopisech, které vycházely v letech 1918 - 1938 na celém území ČSR. Výběr článků jsem volila dle významných církevních a zvykových událostí v roce (Vánoce, sklizeň...) ve význačných letech pro vývoj republiky (1918, 1919, 1921, 1924, 1929, 1933, 1935 a 1938). Pro zjištění doplňujících fakt jsem použila metodu historické analýzy. Rigorózní práce z této diplomové práce vychází, obsahově ji zužuje, mění strukturu kapitol, detailněji analyzuje nasbíraná data a do vybraného vzorku listů přidává časopis Gentleman - Revue moderního... | cs_CZ |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Fakulta sociálních věd | cs_CZ |
dc.subject | Gastronomy | en_US |
dc.subject | foodjournalism | en_US |
dc.subject | eating habits | en_US |
dc.subject | Czech Republic 1918 - 1938 | en_US |
dc.subject | CSR | en_US |
dc.subject | women's magazines | en_US |
dc.subject | newspapers | en_US |
dc.subject | Venkov | en_US |
dc.subject | Lidove noviny | en_US |
dc.subject | Narodni listy | en_US |
dc.subject | Gentleman | en_US |
dc.subject | content analysis | en_US |
dc.subject | historical analysis | en_US |
dc.subject | history of everyday life | en_US |
dc.subject | gastronomie | cs_CZ |
dc.subject | gastronomická žurnalistika | cs_CZ |
dc.subject | stravování | cs_CZ |
dc.subject | první republika | cs_CZ |
dc.subject | ČSR | cs_CZ |
dc.subject | ženské časopisy | cs_CZ |
dc.subject | denní tisk | cs_CZ |
dc.subject | Venkov | cs_CZ |
dc.subject | Lidové noviny | cs_CZ |
dc.subject | Národní listy | cs_CZ |
dc.subject | Gentleman | cs_CZ |
dc.subject | obsahová analýza | cs_CZ |
dc.subject | historická analýza | cs_CZ |
dc.subject | dějiny všednodennosti | cs_CZ |
dc.title | Životní styl za První republiky na příkladu gastronomie v českém dobovém tisku | cs_CZ |
dc.type | rigorózní práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2014 | |
dcterms.dateAccepted | 2014-10-20 | |
dc.description.department | Institut komunikačních studií a žurnalistiky | cs_CZ |
dc.description.department | Institute of Communication Studies and Journalism | en_US |
dc.description.faculty | Faculty of Social Sciences | en_US |
dc.description.faculty | Fakulta sociálních věd | cs_CZ |
dc.identifier.repId | 154648 | |
dc.title.translated | Life style in Czechoslovakia (1918 - 1938) described in gastronomy sections in newspapers and journals of that time | en_US |
dc.contributor.referee | Vošahlíková, Pavla | |
dc.identifier.aleph | 001865111 | |
thesis.degree.name | PhDr. | |
thesis.degree.level | rigorózní řízení | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Mediální studia | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Media Studies | en_US |
thesis.degree.program | Mediální a komunikační studia | cs_CZ |
thesis.degree.program | Media and Communications Studies | en_US |
uk.thesis.type | rigorózní práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Fakulta sociálních věd::Institut komunikačních studií a žurnalistiky | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Social Sciences::Institute of Communication Studies and Journalism | en_US |
uk.faculty-name.cs | Fakulta sociálních věd | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Social Sciences | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | FSV | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Mediální studia | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Media Studies | en_US |
uk.degree-program.cs | Mediální a komunikační studia | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Media and Communications Studies | en_US |
thesis.grade.cs | Prospěl/a | cs_CZ |
thesis.grade.en | Pass | en_US |
uk.abstract.cs | Popularita období první republiky je z obsahu současných médií zřejmá. Zhruba v posledních pěti sedmi letech je v tuzemské gastronomii patrná renesance české kuchyně. Šéfkuchaři i novináři píšící o jídle se stále častěji odvolávají na prvorepublikovou gastronomii a vyzdvihují ji pro její kvalitu a chuť. Souborná publikace o stravování v období 1918 - 1938 v Čechách však chybí, útržkovité informace lze získat ze vzpomínkových knih pamětníků, z dějin všednodennosti a folkloristiky a v neposlední řadě i z dobového tisku. Nástin tématu tuzemské gastronomie v letech 1918 - 1938 jsem provedla v diplomové práci Gastronomie na stránkách prvorepublikového tisku v Čechách (2012). Metodou obsahové analýzy jsme zkoumala články s tématikou gastronomie ve čtyřech denících a osmi ženských časopisech, které vycházely v letech 1918 - 1938 na celém území ČSR. Výběr článků jsem volila dle významných církevních a zvykových událostí v roce (Vánoce, sklizeň...) ve význačných letech pro vývoj republiky (1918, 1919, 1921, 1924, 1929, 1933, 1935 a 1938). Pro zjištění doplňujících fakt jsem použila metodu historické analýzy. Rigorózní práce z této diplomové práce vychází, obsahově ji zužuje, mění strukturu kapitol, detailněji analyzuje nasbíraná data a do vybraného vzorku listů přidává časopis Gentleman - Revue moderního... | cs_CZ |
uk.abstract.en | The popularity of the First Czechoslovak Republic in today's press is evident. The rebirth of Czech cuisine is apparent in an inland gastronomy in the last five or seven years. Both chefs and food writers refer to the First Czechoslovak Republic gastronomy more and more frequently and speak highly of its quality and taste. There is no omnibus covering alimentation in Czechoslovakia during the years 1918 - 1938. Pieces of information can be found in memoires, in books dealing with the history of everyday life, in folklore studies and last, but not least, in historical press. An outline of the inland gastronomy in 1918 - 1938 was made in my diploma thesis Gastronomy in the First Czechoslovak Republic press (2012). Using a content analysis method the four biggest newspapers and eight women's journals published between 1918 - 1938 on Czechoslovak territory were examined. Articles were selected on the basis of important religious holidays and traditions (Christmas, harvest etc.) in the years outstanding for the First Republic development (1918, 1919, 1921, 1924, 1929, 1933, 1935 a 1938). For further findings of additional and linking facts, the historical analysis method is used as well. My PhD thesis is based on my previous diploma thesis, but it is more concise, the structure of chapters is changed,... | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Fakulta sociálních věd, Institut komunikačních studií a žurnalistiky | cs_CZ |
thesis.grade.code | P | |
uk.publication-place | Praha | cs_CZ |
dc.identifier.lisID | 990018651110106986 | |