Show simple item record

Fair trade
dc.contributor.advisorSemerák, Vilém
dc.creatorBělíková, Zuzana
dc.date.accessioned2017-06-05T10:39:51Z
dc.date.available2017-06-05T10:39:51Z
dc.date.issued2006
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/6642
dc.description.abstractPráce se zabývá konceptem a současnou podobou fair trade - obchodní spolupráce s výrobci z rozvojových zemí, která jim prostřednictvím vyšších výkupních cen zajišťuje lepší životní úroveň. Shrnuje vývoj fair trade od jeho vzniku ve čtyřicátých letech minulého století až po jeho nejnovější etapu, charakterizovanou udělováním mezinárodně uznávaných certifikací výrobkům pocházejícím ze spravedlivého obchodu. Snaží se pojmenovat a osvětlit důležité momenty, které vyprovokovaly vznik této iniciativy. V druhé polovině práce se autorka zaměřuje na hlubší rozbor fungování spravedlivého obchodu. Vymezuje jeho odlišnosti od konvenčního obchodu a na příkladě kávy demonstruje rozdíly v cenách v obou distribučních kanálech. Dále mapuje objem fair trade v Evropě i ve světě a dochází ke zjištění, že tento sektor v posledních letech významně roste. Jako určující kritérium pro budoucí rozvoj fair trade vyzdvihuje dostatečný zájem ze strany zákazníků.. V závěrečné části se věnuje problematickým oblastem a kritice konceptu. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)cs_CZ
dc.description.abstractThis paper deals with the concept and current form of fair trade - business cooperation with producers in developing countries to the end of ensuring them a higher standard of living through offering them better prices for their products. The study summarizes the development of fair trade since its establishment in the forties of the last century till the latest stage, which is characterized by internationally recognized certificates being issued for products made in fair trade production. The paper also attempts to identify and clarify important moments which encouraged the implementation of this initiative. In the second part of the paper the author focuses on a more detailed analysis of how fair trade works. She identifies its differences from conventional trade and, using coffee as an example, demonstrates price differences in both distribution channels. Further she maps the volume of fair trade within Europe and over the world, arriving to the conclusion that this sector has been significantly growing in the last few years. As a determinant of the future development of fair trade, she accentuates sufficient interest of customers in fair-traded products. In the last chapter she discusses problematic areas and the critique of the concept. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Fakulta sociálních vědcs_CZ
dc.titleFair tradecs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2006
dcterms.dateAccepted2006-06-23
dc.description.departmentInstitut ekonomických studiícs_CZ
dc.description.departmentInstitute of Economic Studiesen_US
dc.description.facultyFakulta sociálních vědcs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Social Sciencesen_US
dc.identifier.repId1910
dc.title.translatedFair tradeen_US
dc.contributor.refereeBenáček, Vladimír
dc.identifier.aleph000575331
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineEkonomiecs_CZ
thesis.degree.disciplineEconomicsen_US
thesis.degree.programEconomicsen_US
thesis.degree.programEkonomické teoriecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFakulta sociálních věd::Institut ekonomických studiícs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Social Sciences::Institute of Economic Studiesen_US
uk.faculty-name.csFakulta sociálních vědcs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Social Sciencesen_US
uk.faculty-abbr.csFSVcs_CZ
uk.degree-discipline.csEkonomiecs_CZ
uk.degree-discipline.enEconomicsen_US
uk.degree-program.csEkonomické teoriecs_CZ
uk.degree-program.enEconomicsen_US
thesis.grade.csDobřecs_CZ
thesis.grade.enGooden_US
uk.abstract.csPráce se zabývá konceptem a současnou podobou fair trade - obchodní spolupráce s výrobci z rozvojových zemí, která jim prostřednictvím vyšších výkupních cen zajišťuje lepší životní úroveň. Shrnuje vývoj fair trade od jeho vzniku ve čtyřicátých letech minulého století až po jeho nejnovější etapu, charakterizovanou udělováním mezinárodně uznávaných certifikací výrobkům pocházejícím ze spravedlivého obchodu. Snaží se pojmenovat a osvětlit důležité momenty, které vyprovokovaly vznik této iniciativy. V druhé polovině práce se autorka zaměřuje na hlubší rozbor fungování spravedlivého obchodu. Vymezuje jeho odlišnosti od konvenčního obchodu a na příkladě kávy demonstruje rozdíly v cenách v obou distribučních kanálech. Dále mapuje objem fair trade v Evropě i ve světě a dochází ke zjištění, že tento sektor v posledních letech významně roste. Jako určující kritérium pro budoucí rozvoj fair trade vyzdvihuje dostatečný zájem ze strany zákazníků.. V závěrečné části se věnuje problematickým oblastem a kritice konceptu. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)cs_CZ
uk.abstract.enThis paper deals with the concept and current form of fair trade - business cooperation with producers in developing countries to the end of ensuring them a higher standard of living through offering them better prices for their products. The study summarizes the development of fair trade since its establishment in the forties of the last century till the latest stage, which is characterized by internationally recognized certificates being issued for products made in fair trade production. The paper also attempts to identify and clarify important moments which encouraged the implementation of this initiative. In the second part of the paper the author focuses on a more detailed analysis of how fair trade works. She identifies its differences from conventional trade and, using coffee as an example, demonstrates price differences in both distribution channels. Further she maps the volume of fair trade within Europe and over the world, arriving to the conclusion that this sector has been significantly growing in the last few years. As a determinant of the future development of fair trade, she accentuates sufficient interest of customers in fair-traded products. In the last chapter she discusses problematic areas and the critique of the concept. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Fakulta sociálních věd, Institut ekonomických studiícs_CZ


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV