Show simple item record

Dietary prevention of type II. diabetes
dc.contributor.advisorFlekač, Milan
dc.creatorDejmalová, Jana
dc.date.accessioned2017-05-26T23:25:09Z
dc.date.available2017-05-26T23:25:09Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/66335
dc.description.abstractÚvod: Tématem této bakalářské práce je dietní prevence diabetes mellitus 2. typu. Dietní změny v prevenci diabetu jsou jedním ze základních opatření. Prevence diabetu je velmi důležitá a pro správné uplatnění preventivních opatření je potřeba porozumět jeho patofyziologii a znát jeho příčiny, následky a komplikace. Cíle bakalářské práce: Teoretická část shrnuje aktuální poznatky z oblasti diabetologie, obezitologie a prevence diabetu 2. typu, především té dietní. Praktická část zpracovává výsledky průzkumu, který byl směřován na osoby v riziku diabetu 2. typu, především na jedince s rodinnou anamnézou diabetes mellitus. Hlavní dílčí cíle průzkumu zahrnovaly: stravovací návyky a zvyklosti respondentů, znalosti v oblasti dietní prevence diabetu 2. typu, povědomí o souvislosti obezity s výskytem diabetu a o vlivu fyzické aktivity v prevenci diabetu 2. typu. Metodika: Průzkum probíhal formou anonymního a dobrovolného dotazníku. Dotazníky byly rozdány pacientům na oddělení všeobecné interny Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, pacientům praktické lékařky a v kardiologické ambulanci na Praze 10. Shrnutí výsledků průzkumu: Stravovací návyky a doporučená konzumace různých druhů potravin nebyly u části respondentů v souladu se zásadami zdravého životního stylu a dietní prevencí diabetu. Znalost některých...cs_CZ
dc.description.abstractIntroduction: The subject of this bachelor thesis is the dietary prevention of type 2 diabetes mellitus. Dietary changes are one of the basic measures in diabetes prevention. Diabetes prevention is very important and for a correct application of preventive measures it is necessary to understand its pathophysiology and know its causes, consequences and complications. The objectives of the bachelor thesis: The first part summarizes the current knowledge in the field of diabetology, obesitology and prevention of type 2 diabetes, particularly the diet one. The practical part analyses results of a survey that was targeted at those at risk of type 2 diabetes, especially in people with a family history of diabetes mellitus. The main intermediate objectives of the research included: eating habits and customs of respondents, knowledge of dietary prevention of type 2 diabetes, awareness of the relation between obesity and diabetes prevalence and of the impact of physical activity in the prevention of type 2 diabetes. Methodology: The survey was conducted through an anonymous and voluntary questionnaire. Questionnaires were distributed to patients at the Department of General Internal Medicine of the General University Hospital in Prague, patients of the general practitioner and at the cardiology clinic in...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova. 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.titleDietní prevence diabetes mellitus II. Typucs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2014
dcterms.dateAccepted2014-06-09
dc.description.department3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId142447
dc.title.translatedDietary prevention of type II. diabetesen_US
dc.contributor.refereeHorová, Eva
dc.identifier.aleph001782019
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční terapeutcs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapeutcs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csÚvod: Tématem této bakalářské práce je dietní prevence diabetes mellitus 2. typu. Dietní změny v prevenci diabetu jsou jedním ze základních opatření. Prevence diabetu je velmi důležitá a pro správné uplatnění preventivních opatření je potřeba porozumět jeho patofyziologii a znát jeho příčiny, následky a komplikace. Cíle bakalářské práce: Teoretická část shrnuje aktuální poznatky z oblasti diabetologie, obezitologie a prevence diabetu 2. typu, především té dietní. Praktická část zpracovává výsledky průzkumu, který byl směřován na osoby v riziku diabetu 2. typu, především na jedince s rodinnou anamnézou diabetes mellitus. Hlavní dílčí cíle průzkumu zahrnovaly: stravovací návyky a zvyklosti respondentů, znalosti v oblasti dietní prevence diabetu 2. typu, povědomí o souvislosti obezity s výskytem diabetu a o vlivu fyzické aktivity v prevenci diabetu 2. typu. Metodika: Průzkum probíhal formou anonymního a dobrovolného dotazníku. Dotazníky byly rozdány pacientům na oddělení všeobecné interny Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, pacientům praktické lékařky a v kardiologické ambulanci na Praze 10. Shrnutí výsledků průzkumu: Stravovací návyky a doporučená konzumace různých druhů potravin nebyly u části respondentů v souladu se zásadami zdravého životního stylu a dietní prevencí diabetu. Znalost některých...cs_CZ
uk.abstract.enIntroduction: The subject of this bachelor thesis is the dietary prevention of type 2 diabetes mellitus. Dietary changes are one of the basic measures in diabetes prevention. Diabetes prevention is very important and for a correct application of preventive measures it is necessary to understand its pathophysiology and know its causes, consequences and complications. The objectives of the bachelor thesis: The first part summarizes the current knowledge in the field of diabetology, obesitology and prevention of type 2 diabetes, particularly the diet one. The practical part analyses results of a survey that was targeted at those at risk of type 2 diabetes, especially in people with a family history of diabetes mellitus. The main intermediate objectives of the research included: eating habits and customs of respondents, knowledge of dietary prevention of type 2 diabetes, awareness of the relation between obesity and diabetes prevalence and of the impact of physical activity in the prevention of type 2 diabetes. Methodology: The survey was conducted through an anonymous and voluntary questionnaire. Questionnaires were distributed to patients at the Department of General Internal Medicine of the General University Hospital in Prague, patients of the general practitioner and at the cardiology clinic in...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV