dc.contributor.advisor | Jílek, Petr | |
dc.creator | Machová, Alexandra | |
dc.date.accessioned | 2017-05-26T21:55:06Z | |
dc.date.available | 2017-05-26T21:55:06Z | |
dc.date.issued | 2014 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/65890 | |
dc.description.abstract | Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biologických a lékařských věd Studentka: Alexandra Machová Školitel: PharmDr. Petr Jílek, CSc. Název diplomové práce: Vliv výživy na vznik alergií u dětí CÍL PRÁCE: Cílem naší práce bylo zjistit možné souvislosti mezi složením výživy dětí a následným rozvojem alergií. Dále jsme se pokusili vyhledat dostupné poznatky v této oblasti a porovnat naše výsledky s výsledky bádání jiných výzkumných týmů. METODY: Rozeslali jsme 2793 námi vytvořených dotazníků do celkem 69 škol po celé České republice, na něž retrospektivně odpovídali rodiče žáků 7. a 8. tříd. Vrátilo se nám 1697 dotazníků, které jsme dále statisticky zpracovali. Otázky dotazníku zahrnovali široký okruh témat, mezi něž patřilo i téma této práce. VÝSLEDKY: Zaznamenali jsme několik statisticky významných výsledků. Negativní vliv na vznik alergií u dítěte jsme zjistili konzumace jogurtů kojící matkou 2 - 5 krát týdně (p < 0,05), konzumace ryb méně než jedenkrát týdně v průběhu kojení (p < 0,05) a konzumace masa a uzenin 1 - 3 krát týdně mezi 4. a 6. rokem věku dítěte (p < 0,05). Naopak pozitivní (resp. protektivní) vliv na vývoj alergií u dítěte má úplné vyhýbání se jogurtům v průběhu kojení (p < 0,05), konzumace domácího ovoce kojící matkou (p < 0,05) a občasná... | cs_CZ |
dc.description.abstract | Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Biological and Medical Sciences Student: Alexandra Machová Supervisor: PharmDr. Petr Jílek, CSc. Title of diploma thesis: The effect of the diet on the prevalence of allergies in children BACKGROUND: The aim of our work was to investigate a connection between child's nutrition and development of allergy and to confront our results with recent findings in this field of science. METHODS: We distributed 2793 self-made questionnaires to 69 schools all around the Czech Republic. The target group were children in 7th and 8th grade and their parents who responded retrospectively on a wide variety of topics. We got back 1697 questionnaires RESULTS: Consumption of this food had a negative effect on a development of allergy: yoghurts 2 - 5 times per week while breastfeeding (p < 0,05), fish less than once a week while breastfeeding (p < 0,05), meat and smoked meat 1 - 3 times a week between 4 and 6 years of age (p < 0,05). On the opposite, these had a positive (preventive) effect: no yoghurts while breastfeeding (p < 0,05), homegrown fruits while breastfeeding (p < 0,05), smoked meat occasionally at age of 2 and doing so continuously in the following years (p < 0,005). CONCLUSIONS: From a wide range of data we got only few... | en_US |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
dc.title | Vliv stravy na výskyt alergií u dětí | cs_CZ |
dc.type | diplomová práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2014 | |
dcterms.dateAccepted | 2014-06-04 | |
dc.description.department | Department of Biological and Medical Sciences | en_US |
dc.description.department | Katedra biologických a lékařských věd | cs_CZ |
dc.description.faculty | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
dc.description.faculty | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové | en_US |
dc.identifier.repId | 131573 | |
dc.title.translated | The effect of the diet on the prevalence of allergies in children | en_US |
dc.contributor.referee | Krčmová, Irena | |
dc.identifier.aleph | 001780884 | |
thesis.degree.name | Mgr. | |
thesis.degree.level | magisterské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Farmacie | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Pharmacy | en_US |
thesis.degree.program | Farmacie | cs_CZ |
thesis.degree.program | Pharmacy | en_US |
uk.thesis.type | diplomová práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra biologických a lékařských věd | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Biological and Medical Sciences | en_US |
uk.faculty-name.cs | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | FaF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Farmacie | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Pharmacy | en_US |
uk.degree-program.cs | Farmacie | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Pharmacy | en_US |
thesis.grade.cs | Výborně | cs_CZ |
thesis.grade.en | Excellent | en_US |
uk.abstract.cs | Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biologických a lékařských věd Studentka: Alexandra Machová Školitel: PharmDr. Petr Jílek, CSc. Název diplomové práce: Vliv výživy na vznik alergií u dětí CÍL PRÁCE: Cílem naší práce bylo zjistit možné souvislosti mezi složením výživy dětí a následným rozvojem alergií. Dále jsme se pokusili vyhledat dostupné poznatky v této oblasti a porovnat naše výsledky s výsledky bádání jiných výzkumných týmů. METODY: Rozeslali jsme 2793 námi vytvořených dotazníků do celkem 69 škol po celé České republice, na něž retrospektivně odpovídali rodiče žáků 7. a 8. tříd. Vrátilo se nám 1697 dotazníků, které jsme dále statisticky zpracovali. Otázky dotazníku zahrnovali široký okruh témat, mezi něž patřilo i téma této práce. VÝSLEDKY: Zaznamenali jsme několik statisticky významných výsledků. Negativní vliv na vznik alergií u dítěte jsme zjistili konzumace jogurtů kojící matkou 2 - 5 krát týdně (p < 0,05), konzumace ryb méně než jedenkrát týdně v průběhu kojení (p < 0,05) a konzumace masa a uzenin 1 - 3 krát týdně mezi 4. a 6. rokem věku dítěte (p < 0,05). Naopak pozitivní (resp. protektivní) vliv na vývoj alergií u dítěte má úplné vyhýbání se jogurtům v průběhu kojení (p < 0,05), konzumace domácího ovoce kojící matkou (p < 0,05) a občasná... | cs_CZ |
uk.abstract.en | Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Biological and Medical Sciences Student: Alexandra Machová Supervisor: PharmDr. Petr Jílek, CSc. Title of diploma thesis: The effect of the diet on the prevalence of allergies in children BACKGROUND: The aim of our work was to investigate a connection between child's nutrition and development of allergy and to confront our results with recent findings in this field of science. METHODS: We distributed 2793 self-made questionnaires to 69 schools all around the Czech Republic. The target group were children in 7th and 8th grade and their parents who responded retrospectively on a wide variety of topics. We got back 1697 questionnaires RESULTS: Consumption of this food had a negative effect on a development of allergy: yoghurts 2 - 5 times per week while breastfeeding (p < 0,05), fish less than once a week while breastfeeding (p < 0,05), meat and smoked meat 1 - 3 times a week between 4 and 6 years of age (p < 0,05). On the opposite, these had a positive (preventive) effect: no yoghurts while breastfeeding (p < 0,05), homegrown fruits while breastfeeding (p < 0,05), smoked meat occasionally at age of 2 and doing so continuously in the following years (p < 0,005). CONCLUSIONS: From a wide range of data we got only few... | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.publication.place | Hradec Králové | cs_CZ |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra biologických a lékařských věd | cs_CZ |
dc.identifier.lisID | 990017808840106986 | |