Zobrazit minimální záznam

Development of HPLC method for the determination of 6-gingerol, capsaicin, 8-gingerol, 6-shogaol and 10 gingerol in Zingiber officinale samples
dc.contributor.advisorChocholoušová Havlíková, Lucie
dc.creatorUrbanová, Martina
dc.date.accessioned2017-05-26T20:55:34Z
dc.date.available2017-05-26T20:55:34Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/65562
dc.description.abstractUniverzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát: Martina Urbanová Školitel: PharmDr. Lucie Havlíková, Ph.D. Název diplomové práce: Vývoj HPLC metody pro stanovení 6-gingerolu, kapsaicinu, 8-gingerolu, 6-shogaolu a 10-gingerolu ve vzorcích zázvorovníku lékařského Diplomová práce byla zaměřena na vývoj HPLC metody pro stanovení 6-gingerolu, kapsaicinu, 8-gingerolu, 6-shogaolu a 10-gingerolu ve vzorcích zázvorovníku lékařského. Nejprve byly zvoleny vzorky z čerstvě připraveného oddenku zázvoru pravého. Dále byly hodnoceny hladiny analytů v modelových vzorcích sušeného Zázvoru mletého. Ve vzorcích oddenků zázvoru pravého i vzorcích sušeného Zázvoru mletého měl vždy nejvyšší odezvu 6-gingerol. Kapsaicin nebyl nalezen v žádném vzorku. 6-shogaol byl nalezen pouze ve vzorcích sušeného Zázvoru mletého. Extrakce ostatních látek závisely na způsobech přípravy jednotlivých vzorků. Během optimalizace metody bylo vyzkoušeno několik mobilních a stacionárních fází. Vhodnou mobilní fází byla mobilní fáze acetonitril - voda v poměru 50/50 (v/v). Zvolenou stacionární fází pro analýzu byla chromatografická kolona Ascentis® Express Phenyl-Hexyl (100 x 4,6 mm; 2,7 µm), která byla použita i pro částečnou validaci metody. Průtok mobilní fáze byl nastaven na 1 ml/min a...cs_CZ
dc.description.abstractCharles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Analytical Chemistry Candidate: Martina Urbanová Supervisor: PharmDr. Lucie Havlíková, Ph.D. Title of Diploma Thesis: Development of an HPLC method for the determination of 6-gingerol, capsaicin, 8-gingerol, 6-shogaol and 10-gingerol in Zingiber officinale samples The diploma thesis was focused on the development of an HPLC method for the determination of 6-gingerol, capsaicin, 8-gingerol, 6-shogaol and 10-gingerol in Zingiber officinale samples. At first, freshly prepared rhizome samples of ginger were selected. Afterwards, levels of analytes in model dried ginger powder samples were evaluated. 6-gingerol had always showed highest response in both fresh rhizome samples of ginger and dried ginger powder samples. Capsaicin has not been found in any sample. 6-shogaol has only been found in dried ginger powder samples. Extraction of other substances depended on the methodology of preparation of particular samples. During the optimization of this method, various mobile and stationary phases were examined. The suitable mobile phase was composed of acetonitrile and water in 50/50 (v/v) ratio. Ascentis® Express Phenyl-Hexyl analytical column (100 x 4.6 mm; 2.7 µm) was chosen as a stationary phase for analysis, which was also...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleVývoj HPLC metody pro stanovení 6-gingerolu, kapsaicinu, 8-gingerolu, 6-shogaolu a 10 gingerolu ve vzorcích zázvorovníku lékařskéhocs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2015
dcterms.dateAccepted2015-06-03
dc.description.departmentDepartment of Analytical Chemistryen_US
dc.description.departmentKatedra analytické chemiecs_CZ
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.identifier.repId140896
dc.title.translatedDevelopment of HPLC method for the determination of 6-gingerol, capsaicin, 8-gingerol, 6-shogaol and 10 gingerol in Zingiber officinale samplesen_US
dc.contributor.refereeMatysová, Ludmila
dc.identifier.aleph002004049
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra analytické chemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Analytical Chemistryen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát: Martina Urbanová Školitel: PharmDr. Lucie Havlíková, Ph.D. Název diplomové práce: Vývoj HPLC metody pro stanovení 6-gingerolu, kapsaicinu, 8-gingerolu, 6-shogaolu a 10-gingerolu ve vzorcích zázvorovníku lékařského Diplomová práce byla zaměřena na vývoj HPLC metody pro stanovení 6-gingerolu, kapsaicinu, 8-gingerolu, 6-shogaolu a 10-gingerolu ve vzorcích zázvorovníku lékařského. Nejprve byly zvoleny vzorky z čerstvě připraveného oddenku zázvoru pravého. Dále byly hodnoceny hladiny analytů v modelových vzorcích sušeného Zázvoru mletého. Ve vzorcích oddenků zázvoru pravého i vzorcích sušeného Zázvoru mletého měl vždy nejvyšší odezvu 6-gingerol. Kapsaicin nebyl nalezen v žádném vzorku. 6-shogaol byl nalezen pouze ve vzorcích sušeného Zázvoru mletého. Extrakce ostatních látek závisely na způsobech přípravy jednotlivých vzorků. Během optimalizace metody bylo vyzkoušeno několik mobilních a stacionárních fází. Vhodnou mobilní fází byla mobilní fáze acetonitril - voda v poměru 50/50 (v/v). Zvolenou stacionární fází pro analýzu byla chromatografická kolona Ascentis® Express Phenyl-Hexyl (100 x 4,6 mm; 2,7 µm), která byla použita i pro částečnou validaci metody. Průtok mobilní fáze byl nastaven na 1 ml/min a...cs_CZ
uk.abstract.enCharles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Analytical Chemistry Candidate: Martina Urbanová Supervisor: PharmDr. Lucie Havlíková, Ph.D. Title of Diploma Thesis: Development of an HPLC method for the determination of 6-gingerol, capsaicin, 8-gingerol, 6-shogaol and 10-gingerol in Zingiber officinale samples The diploma thesis was focused on the development of an HPLC method for the determination of 6-gingerol, capsaicin, 8-gingerol, 6-shogaol and 10-gingerol in Zingiber officinale samples. At first, freshly prepared rhizome samples of ginger were selected. Afterwards, levels of analytes in model dried ginger powder samples were evaluated. 6-gingerol had always showed highest response in both fresh rhizome samples of ginger and dried ginger powder samples. Capsaicin has not been found in any sample. 6-shogaol has only been found in dried ginger powder samples. Extraction of other substances depended on the methodology of preparation of particular samples. During the optimization of this method, various mobile and stationary phases were examined. The suitable mobile phase was composed of acetonitrile and water in 50/50 (v/v) ratio. Ascentis® Express Phenyl-Hexyl analytical column (100 x 4.6 mm; 2.7 µm) was chosen as a stationary phase for analysis, which was also...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra analytické chemiecs_CZ
dc.identifier.lisID990020040490106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV