dc.contributor.advisor | Pivokonský, Martin | |
dc.creator | Brabenec, Tomáš | |
dc.date.accessioned | 2017-05-26T20:50:43Z | |
dc.date.available | 2017-05-26T20:50:43Z | |
dc.date.issued | 2015 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/65535 | |
dc.description.abstract | Diplomová práce se zabývá koagulací přírodních vod s obsahem huminových látek a peptidů/proteinů produkovaných sinicí Microcystis aeruginosa během procesu úpravy vody při použití hlinitého koagulačního činidla. Bylo prokázáno, že účinnost koagulačního mechanismu huminových látek i peptidů/proteinů je značně závislá na hodnotě pH. Hodnota pH ovlivňuje nejen velikost a znaménko povrchového náboje huminových látek a peptidů/proteinů ale také charakter a náboj produktů hydrolýzy kovů (Al) koagulačních činidel. Optimální hodnoty pH byly 5 až 6 pro koagulaci huminových látek a 5 až 6,5 pro peptidy/proteiny. V obou případech byly jako dominantní koagulační mechanismus identifikovány elektrostatické interakce mezi organickými látkami a hydrolytickými produkty hliníku vedoucí k vzájemné nábojové neutralizaci a adsorpci. Koagulace huminových látek v přítomnosti sinicových peptidů/proteinů probíhala, obdobně jako u samotných huminových látek, při pH 5 až 6. Přítomnost peptidů/proteinů však měla na účinnost jejich koagulace značně pozitivní vliv, což se projevilo snížením původní dávky hlinitého koagulačního činidla na polovinu (DAl = 2,8 mg.l-1 ). Byla prokázána vzájemná interakce mezi huminovými látkami a peptidy/proteiny, která je příčinou pozitivního vlivu peptidů/proteinů na koagulaci vod s obsahem... | cs_CZ |
dc.description.abstract | The diploma thesis investigates the coagulation of nature waters with humic substances and peptides/proteins produced by Microcystis aeruginosa during water treatment process with aluminum coagulants. It was confirmed that the efficiency of coagulation mechanism of humic substances and peptides/proteins strongly depends on the pH value, because pH value is limited factor of a charge properties of peptides/proteins, humic substances and hyrolysis products of coagulants. The optimal pH range for the coagulation of humic substances was 5- 6 and for cyanobacterial peptides/proteins 5-6.5. In both cases a charge neutralisation and an adsorption were dominant mechanism of coagulation. Optimal pH range for the coagulation of humic substances in the presence of cyanobacterial peptides/proteins was identical as well as optimal pH range of humic substances with absence of peptides/proteins (5-6) but the presence of peptides/proteins positively influenced particle coagulation of humic substances, because the optimal concentration of the coagulants decreased to more than half. An interaction between humic substances and peptides/proteins was demonstrated. A positive effect of coagulation was observed in the case of jar tests with absence of coagulants at a very low pH range (<4). Keywords Humic substances; AOM... | en_US |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
dc.subject | AOM - organické látky produkované fytoplanktonem | cs_CZ |
dc.subject | COM - celulární organické látky | cs_CZ |
dc.subject | huminové látky | cs_CZ |
dc.subject | koagulace | cs_CZ |
dc.subject | Microcystis aeruginosa | cs_CZ |
dc.subject | peptidy | cs_CZ |
dc.subject | proteiny | cs_CZ |
dc.subject | AOM - Algal Organic Matter | en_US |
dc.subject | Coagulation | en_US |
dc.subject | COM - Cellular Organic Matter | en_US |
dc.subject | Humic substances | en_US |
dc.subject | Microcystis aeruginosa | en_US |
dc.subject | Peptides | en_US |
dc.subject | proteins | en_US |
dc.title | Vliv látek produkovaných sinicemi na koagulaci huminových vod | cs_CZ |
dc.type | diplomová práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2015 | |
dcterms.dateAccepted | 2015-05-25 | |
dc.description.department | Institute for Environmental Studies | en_US |
dc.description.department | Ústav pro životní prostředí | cs_CZ |
dc.description.faculty | Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
dc.description.faculty | Faculty of Science | en_US |
dc.identifier.repId | 149903 | |
dc.title.translated | Influence of compounds produced by cyanobacteria on coagulation of humic waters | en_US |
dc.contributor.referee | Benešová, Libuše | |
dc.identifier.aleph | 002005450 | |
thesis.degree.name | Mgr. | |
thesis.degree.level | navazující magisterské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Ochrana životního prostředí | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Environmental Protection | en_US |
thesis.degree.program | Ekologie a ochrana prostředí | cs_CZ |
thesis.degree.program | Ecology and Environmental Protection | en_US |
uk.thesis.type | diplomová práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Přírodovědecká fakulta::Ústav pro životní prostředí | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Science::Institute for Environmental Studies | en_US |
uk.faculty-name.cs | Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Science | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | PřF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Ochrana životního prostředí | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Environmental Protection | en_US |
uk.degree-program.cs | Ekologie a ochrana prostředí | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Ecology and Environmental Protection | en_US |
thesis.grade.cs | Výborně | cs_CZ |
thesis.grade.en | Excellent | en_US |
uk.abstract.cs | Diplomová práce se zabývá koagulací přírodních vod s obsahem huminových látek a peptidů/proteinů produkovaných sinicí Microcystis aeruginosa během procesu úpravy vody při použití hlinitého koagulačního činidla. Bylo prokázáno, že účinnost koagulačního mechanismu huminových látek i peptidů/proteinů je značně závislá na hodnotě pH. Hodnota pH ovlivňuje nejen velikost a znaménko povrchového náboje huminových látek a peptidů/proteinů ale také charakter a náboj produktů hydrolýzy kovů (Al) koagulačních činidel. Optimální hodnoty pH byly 5 až 6 pro koagulaci huminových látek a 5 až 6,5 pro peptidy/proteiny. V obou případech byly jako dominantní koagulační mechanismus identifikovány elektrostatické interakce mezi organickými látkami a hydrolytickými produkty hliníku vedoucí k vzájemné nábojové neutralizaci a adsorpci. Koagulace huminových látek v přítomnosti sinicových peptidů/proteinů probíhala, obdobně jako u samotných huminových látek, při pH 5 až 6. Přítomnost peptidů/proteinů však měla na účinnost jejich koagulace značně pozitivní vliv, což se projevilo snížením původní dávky hlinitého koagulačního činidla na polovinu (DAl = 2,8 mg.l-1 ). Byla prokázána vzájemná interakce mezi huminovými látkami a peptidy/proteiny, která je příčinou pozitivního vlivu peptidů/proteinů na koagulaci vod s obsahem... | cs_CZ |
uk.abstract.en | The diploma thesis investigates the coagulation of nature waters with humic substances and peptides/proteins produced by Microcystis aeruginosa during water treatment process with aluminum coagulants. It was confirmed that the efficiency of coagulation mechanism of humic substances and peptides/proteins strongly depends on the pH value, because pH value is limited factor of a charge properties of peptides/proteins, humic substances and hyrolysis products of coagulants. The optimal pH range for the coagulation of humic substances was 5- 6 and for cyanobacterial peptides/proteins 5-6.5. In both cases a charge neutralisation and an adsorption were dominant mechanism of coagulation. Optimal pH range for the coagulation of humic substances in the presence of cyanobacterial peptides/proteins was identical as well as optimal pH range of humic substances with absence of peptides/proteins (5-6) but the presence of peptides/proteins positively influenced particle coagulation of humic substances, because the optimal concentration of the coagulants decreased to more than half. An interaction between humic substances and peptides/proteins was demonstrated. A positive effect of coagulation was observed in the case of jar tests with absence of coagulants at a very low pH range (<4). Keywords Humic substances; AOM... | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.publication.place | Praha | cs_CZ |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Ústav pro životní prostředí | cs_CZ |
dc.identifier.lisID | 990020054500106986 | |