Zobrazit minimální záznam

Influence of compounds produced by cyanobacteria on coagulation of humic waters
dc.contributor.advisorPivokonský, Martin
dc.creatorBrabenec, Tomáš
dc.date.accessioned2017-05-26T20:50:43Z
dc.date.available2017-05-26T20:50:43Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/65535
dc.description.abstractDiplomová práce se zabývá koagulací přírodních vod s obsahem huminových látek a peptidů/proteinů produkovaných sinicí Microcystis aeruginosa během procesu úpravy vody při použití hlinitého koagulačního činidla. Bylo prokázáno, že účinnost koagulačního mechanismu huminových látek i peptidů/proteinů je značně závislá na hodnotě pH. Hodnota pH ovlivňuje nejen velikost a znaménko povrchového náboje huminových látek a peptidů/proteinů ale také charakter a náboj produktů hydrolýzy kovů (Al) koagulačních činidel. Optimální hodnoty pH byly 5 až 6 pro koagulaci huminových látek a 5 až 6,5 pro peptidy/proteiny. V obou případech byly jako dominantní koagulační mechanismus identifikovány elektrostatické interakce mezi organickými látkami a hydrolytickými produkty hliníku vedoucí k vzájemné nábojové neutralizaci a adsorpci. Koagulace huminových látek v přítomnosti sinicových peptidů/proteinů probíhala, obdobně jako u samotných huminových látek, při pH 5 až 6. Přítomnost peptidů/proteinů však měla na účinnost jejich koagulace značně pozitivní vliv, což se projevilo snížením původní dávky hlinitého koagulačního činidla na polovinu (DAl = 2,8 mg.l-1 ). Byla prokázána vzájemná interakce mezi huminovými látkami a peptidy/proteiny, která je příčinou pozitivního vlivu peptidů/proteinů na koagulaci vod s obsahem...cs_CZ
dc.description.abstractThe diploma thesis investigates the coagulation of nature waters with humic substances and peptides/proteins produced by Microcystis aeruginosa during water treatment process with aluminum coagulants. It was confirmed that the efficiency of coagulation mechanism of humic substances and peptides/proteins strongly depends on the pH value, because pH value is limited factor of a charge properties of peptides/proteins, humic substances and hyrolysis products of coagulants. The optimal pH range for the coagulation of humic substances was 5- 6 and for cyanobacterial peptides/proteins 5-6.5. In both cases a charge neutralisation and an adsorption were dominant mechanism of coagulation. Optimal pH range for the coagulation of humic substances in the presence of cyanobacterial peptides/proteins was identical as well as optimal pH range of humic substances with absence of peptides/proteins (5-6) but the presence of peptides/proteins positively influenced particle coagulation of humic substances, because the optimal concentration of the coagulants decreased to more than half. An interaction between humic substances and peptides/proteins was demonstrated. A positive effect of coagulation was observed in the case of jar tests with absence of coagulants at a very low pH range (<4). Keywords Humic substances; AOM...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectAOM - organické látky produkované fytoplanktonemcs_CZ
dc.subjectCOM - celulární organické látkycs_CZ
dc.subjecthuminové látkycs_CZ
dc.subjectkoagulacecs_CZ
dc.subjectMicrocystis aeruginosacs_CZ
dc.subjectpeptidycs_CZ
dc.subjectproteinycs_CZ
dc.subjectAOM - Algal Organic Matteren_US
dc.subjectCoagulationen_US
dc.subjectCOM - Cellular Organic Matteren_US
dc.subjectHumic substancesen_US
dc.subjectMicrocystis aeruginosaen_US
dc.subjectPeptidesen_US
dc.subjectproteinsen_US
dc.titleVliv látek produkovaných sinicemi na koagulaci huminových vodcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2015
dcterms.dateAccepted2015-05-25
dc.description.departmentInstitute for Environmental Studiesen_US
dc.description.departmentÚstav pro životní prostředícs_CZ
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.identifier.repId149903
dc.title.translatedInfluence of compounds produced by cyanobacteria on coagulation of humic watersen_US
dc.contributor.refereeBenešová, Libuše
dc.identifier.aleph002005450
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineOchrana životního prostředícs_CZ
thesis.degree.disciplineEnvironmental Protectionen_US
thesis.degree.programEkologie a ochrana prostředícs_CZ
thesis.degree.programEcology and Environmental Protectionen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Ústav pro životní prostředícs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Institute for Environmental Studiesen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csOchrana životního prostředícs_CZ
uk.degree-discipline.enEnvironmental Protectionen_US
uk.degree-program.csEkologie a ochrana prostředícs_CZ
uk.degree-program.enEcology and Environmental Protectionen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csDiplomová práce se zabývá koagulací přírodních vod s obsahem huminových látek a peptidů/proteinů produkovaných sinicí Microcystis aeruginosa během procesu úpravy vody při použití hlinitého koagulačního činidla. Bylo prokázáno, že účinnost koagulačního mechanismu huminových látek i peptidů/proteinů je značně závislá na hodnotě pH. Hodnota pH ovlivňuje nejen velikost a znaménko povrchového náboje huminových látek a peptidů/proteinů ale také charakter a náboj produktů hydrolýzy kovů (Al) koagulačních činidel. Optimální hodnoty pH byly 5 až 6 pro koagulaci huminových látek a 5 až 6,5 pro peptidy/proteiny. V obou případech byly jako dominantní koagulační mechanismus identifikovány elektrostatické interakce mezi organickými látkami a hydrolytickými produkty hliníku vedoucí k vzájemné nábojové neutralizaci a adsorpci. Koagulace huminových látek v přítomnosti sinicových peptidů/proteinů probíhala, obdobně jako u samotných huminových látek, při pH 5 až 6. Přítomnost peptidů/proteinů však měla na účinnost jejich koagulace značně pozitivní vliv, což se projevilo snížením původní dávky hlinitého koagulačního činidla na polovinu (DAl = 2,8 mg.l-1 ). Byla prokázána vzájemná interakce mezi huminovými látkami a peptidy/proteiny, která je příčinou pozitivního vlivu peptidů/proteinů na koagulaci vod s obsahem...cs_CZ
uk.abstract.enThe diploma thesis investigates the coagulation of nature waters with humic substances and peptides/proteins produced by Microcystis aeruginosa during water treatment process with aluminum coagulants. It was confirmed that the efficiency of coagulation mechanism of humic substances and peptides/proteins strongly depends on the pH value, because pH value is limited factor of a charge properties of peptides/proteins, humic substances and hyrolysis products of coagulants. The optimal pH range for the coagulation of humic substances was 5- 6 and for cyanobacterial peptides/proteins 5-6.5. In both cases a charge neutralisation and an adsorption were dominant mechanism of coagulation. Optimal pH range for the coagulation of humic substances in the presence of cyanobacterial peptides/proteins was identical as well as optimal pH range of humic substances with absence of peptides/proteins (5-6) but the presence of peptides/proteins positively influenced particle coagulation of humic substances, because the optimal concentration of the coagulants decreased to more than half. An interaction between humic substances and peptides/proteins was demonstrated. A positive effect of coagulation was observed in the case of jar tests with absence of coagulants at a very low pH range (<4). Keywords Humic substances; AOM...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Ústav pro životní prostředícs_CZ
dc.identifier.lisID990020054500106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV