Zobrazit minimální záznam

Effect of low-choelsterol diet on lipid parametrs by patients with hypercholesterolemia
dc.contributor.advisorZlatohlávek, Lukáš
dc.creatorŠilerová, Tereza
dc.date.accessioned2017-05-26T17:46:30Z
dc.date.available2017-05-26T17:46:30Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/64540
dc.description.abstractBakalářská práce je zaměřena na problematiku dyslipidémií, jakožto významného rizikového faktoru z hlediska rozvoje a vzniku kardiovaskulárních chorob. Popisuje jednotlivé lipidy nacházející se v krevní plazmě. Seznamuje s pojmem dyslipidémií, jejich klasifikací, diagnostikou a terapií, jež zahrnuje farmakoterapii, režimová a dietní opatření doporučovaná při těchto onemocněních. Okrajově je popsán proces aterosklerózy, jelikož mezi aterosklerózou a dyslipidémií je velmi úzký vztah. Podrobně jsou popsány zásady diety, která je doporučována pacientům s hypercholesterolémií. Praktická část této práce je věnována výzkumu, který byl zaměřen na pacienty s hypercholesterolémií s cílem zjistit jejich stravovací návyky a vliv nízkocholesterolové diety na parametry krevních tuků. Cílem pak bylo potvrdit či vyvrátit hypotézy týkající se dietoterapie. Účelem této práce je zdůraznit důležitost provádění důkladné a opakované edukace pacientů v rámci prevence vzniku a rozvoje kardiovaskulárních onemocnění. Klíčová slova: dyslipidémie, ateroskleróza, dietoterapie, edukace, prevencecs_CZ
dc.description.abstractThis Bachelor thesis is focused on dyslipidemia, as a significant risk factor in terms of the occurrence and development of cardiovascular diseases. It describes the various lipids found in blood plasma. It explains the concept of dyslipidemia, their classification, diagnosis and therapy, which involves pharmacotherapeutic treatment and dietary measures as recommended for these diseases. It touches upon the process of atherosclerosis, as there is a very close between atherosclerosis and dyslipidemia. It gives a detailed description of the principles of the diet recommended for patients with hypercholesterolemia. The practical part of the work is devoted to research focusing on patients with hypercholesterolemia in order to determine their eating habits and the influence that a low-cholesterol diet has on blood lipid parameters. The aim was to either confirm or refute hypotheses concerning dietotherapy. The purpose of this work is to stress the importance of thorough and repeated education for patients in order to help prevent the occurrence and development of cardiovascular diseases. Keywords: dyslipidemia, atherosclerosis, diet therapy, education, preventionen_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova. 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.titleVliv nízkocholesterolové diety na parametry lipidogramu u pacientů s hypercholesterolemiícs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2015
dcterms.dateAccepted2015-06-11
dc.description.department3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId158673
dc.title.translatedEffect of low-choelsterol diet on lipid parametrs by patients with hypercholesterolemiaen_US
dc.contributor.refereeŠnejdrlová, Michaela
dc.identifier.aleph002006211
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční terapeutcs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapeutcs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csBakalářská práce je zaměřena na problematiku dyslipidémií, jakožto významného rizikového faktoru z hlediska rozvoje a vzniku kardiovaskulárních chorob. Popisuje jednotlivé lipidy nacházející se v krevní plazmě. Seznamuje s pojmem dyslipidémií, jejich klasifikací, diagnostikou a terapií, jež zahrnuje farmakoterapii, režimová a dietní opatření doporučovaná při těchto onemocněních. Okrajově je popsán proces aterosklerózy, jelikož mezi aterosklerózou a dyslipidémií je velmi úzký vztah. Podrobně jsou popsány zásady diety, která je doporučována pacientům s hypercholesterolémií. Praktická část této práce je věnována výzkumu, který byl zaměřen na pacienty s hypercholesterolémií s cílem zjistit jejich stravovací návyky a vliv nízkocholesterolové diety na parametry krevních tuků. Cílem pak bylo potvrdit či vyvrátit hypotézy týkající se dietoterapie. Účelem této práce je zdůraznit důležitost provádění důkladné a opakované edukace pacientů v rámci prevence vzniku a rozvoje kardiovaskulárních onemocnění. Klíčová slova: dyslipidémie, ateroskleróza, dietoterapie, edukace, prevencecs_CZ
uk.abstract.enThis Bachelor thesis is focused on dyslipidemia, as a significant risk factor in terms of the occurrence and development of cardiovascular diseases. It describes the various lipids found in blood plasma. It explains the concept of dyslipidemia, their classification, diagnosis and therapy, which involves pharmacotherapeutic treatment and dietary measures as recommended for these diseases. It touches upon the process of atherosclerosis, as there is a very close between atherosclerosis and dyslipidemia. It gives a detailed description of the principles of the diet recommended for patients with hypercholesterolemia. The practical part of the work is devoted to research focusing on patients with hypercholesterolemia in order to determine their eating habits and the influence that a low-cholesterol diet has on blood lipid parameters. The aim was to either confirm or refute hypotheses concerning dietotherapy. The purpose of this work is to stress the importance of thorough and repeated education for patients in order to help prevent the occurrence and development of cardiovascular diseases. Keywords: dyslipidemia, atherosclerosis, diet therapy, education, preventionen_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
dc.identifier.lisID990020062110106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV