Show simple item record

SIC-HILIC method development for resveratrol determination in food supplements
dc.contributor.advisorŠatínský, Dalibor
dc.creatorJíchová, Ivana
dc.date.accessioned2017-05-26T15:10:53Z
dc.date.available2017-05-26T15:10:53Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/63683
dc.description.abstractUniverzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát: Ivana Jíchová Školitel: Doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Název diplomové práce: Vývoj SIC-HILIC metody pro stanovení resveratrolu v potravních doplňcích V této diplomové práci byla předmětem validace a vývoj metody SIC-HILIC pro stanovení látky resveratrolu v potravních doplňcích. Stanovení probíhalo v potravních doplňcích Resveratrol RX 800, Evelor Resveratrol 50 mg a Resveratrol antiaging. Analýzy byly provedeny v chromatografickém systému s kolonou Chromolith NH2 (MERCK), 50 x 4,6 mm a testovány byly různé kombinace složení mobilní fáze jako ACN/0,5% kys. octová, ACN/0,5% kyselina mravenčí, ACN/0,1% kyselina fosforečná. Nejvhodnější kombinace ACN/0,5% kyselina octová pak byla testována při čtyřech různých pH a provedena byla optimalizace objemu této mobilní fáze. Průtoková rychlost byla 1,0 ml/min a detekce probíhala při vlnové délce 305 nm prostřednictvím DAD detektoru při konstantní teplotě a tlaku. Měřením byl také ověřen deklarovaný obsah látky RES v přípravcích. Klíčová slova: Hydrofilní interakční chromatografie (HILIC), sekvenční injekční analýza (SIA), sekvenční injekční chromatografie (SIC), resveratrol, polydatincs_CZ
dc.description.abstractCharles University in Prague Fakulty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Analytical chemistry Candidate: Ivana Jíchová Supervisor: Doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Title of diploma thesis: SIC-HILIC methods development for the determination of resveratrol in nutraceuticals. The subject of this diploma thesis was validation and development of SIC-HILIC method for determination of resveratrol substance in food supplements. Food supplements Resveratrol RX 800, Evelor Resveratrol 50 mg and Resveratrol antiaging were analyzed. Chromatography column Chromolith NH2 (MERCK), 50x 4,6mm was used for separation in HILIC mode. Different combinations of composition of mobile phase, as ACN/0.5% acetic acid, ACN/0.5% formic acid, ACN/0.1% phosphoric acid, were tested. The best combination, ACN/ 0.5% acetic acid, was then tested on four levels of pH and optimization of volume of this mobile phase was performed. Flow rate of mobile phase was 1.0 ml/min, detection was performed at wavelength 305 nm with DAD detector. The separation was carried out at laboratory temperature and column pressure was constant. This measurement also confirmed the declared level of resveratrol content in analyzed food supplements available on the Czech market. Keywords: Hydrophilic Interaction Chromatography (HILIC), Sequential...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleVývoj SIC-HILIC metody pro stanovení resveratrolu v potravních doplňcíchcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2015
dcterms.dateAccepted2015-06-03
dc.description.departmentDepartment of Analytical Chemistryen_US
dc.description.departmentKatedra analytické chemiecs_CZ
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.identifier.repId127711
dc.title.translatedSIC-HILIC method development for resveratrol determination in food supplementsen_US
dc.contributor.refereeChocholouš, Petr
dc.identifier.aleph002004098
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát: Ivana Jíchová Školitel: Doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Název diplomové práce: Vývoj SIC-HILIC metody pro stanovení resveratrolu v potravních doplňcích V této diplomové práci byla předmětem validace a vývoj metody SIC-HILIC pro stanovení látky resveratrolu v potravních doplňcích. Stanovení probíhalo v potravních doplňcích Resveratrol RX 800, Evelor Resveratrol 50 mg a Resveratrol antiaging. Analýzy byly provedeny v chromatografickém systému s kolonou Chromolith NH2 (MERCK), 50 x 4,6 mm a testovány byly různé kombinace složení mobilní fáze jako ACN/0,5% kys. octová, ACN/0,5% kyselina mravenčí, ACN/0,1% kyselina fosforečná. Nejvhodnější kombinace ACN/0,5% kyselina octová pak byla testována při čtyřech různých pH a provedena byla optimalizace objemu této mobilní fáze. Průtoková rychlost byla 1,0 ml/min a detekce probíhala při vlnové délce 305 nm prostřednictvím DAD detektoru při konstantní teplotě a tlaku. Měřením byl také ověřen deklarovaný obsah látky RES v přípravcích. Klíčová slova: Hydrofilní interakční chromatografie (HILIC), sekvenční injekční analýza (SIA), sekvenční injekční chromatografie (SIC), resveratrol, polydatincs_CZ
uk.abstract.enCharles University in Prague Fakulty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Analytical chemistry Candidate: Ivana Jíchová Supervisor: Doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Title of diploma thesis: SIC-HILIC methods development for the determination of resveratrol in nutraceuticals. The subject of this diploma thesis was validation and development of SIC-HILIC method for determination of resveratrol substance in food supplements. Food supplements Resveratrol RX 800, Evelor Resveratrol 50 mg and Resveratrol antiaging were analyzed. Chromatography column Chromolith NH2 (MERCK), 50x 4,6mm was used for separation in HILIC mode. Different combinations of composition of mobile phase, as ACN/0.5% acetic acid, ACN/0.5% formic acid, ACN/0.1% phosphoric acid, were tested. The best combination, ACN/ 0.5% acetic acid, was then tested on four levels of pH and optimization of volume of this mobile phase was performed. Flow rate of mobile phase was 1.0 ml/min, detection was performed at wavelength 305 nm with DAD detector. The separation was carried out at laboratory temperature and column pressure was constant. This measurement also confirmed the declared level of resveratrol content in analyzed food supplements available on the Czech market. Keywords: Hydrophilic Interaction Chromatography (HILIC), Sequential...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra analytické chemiecs_CZ


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV