Show simple item record

The Socialist Bar and Bartender Phenomenon
dc.contributor.advisorHouda, Přemysl
dc.creatorKreuzerová, Barbora
dc.date.accessioned2020-08-25T10:27:09Z
dc.date.available2020-08-25T10:27:09Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/61162
dc.description.abstractThis dissertation deals with the profession of bartender between years 1958 and 1988 in socialist Czechoslovakia. It describes the development of mixology after the WW2 and difficulties it was facing in the socialist period up to late Eighties. Through interviews with contemporary witnesses, the author examines bad habits, shortcomings and abuses of the system behind the bar. Attention is paid to the availability and shortages of different kinds of alcohol and non-alcoholic drinks. The author also looks at bartenders as illicit moneychangers. The work analyses regulatory laws valid at this period and offers compact description of the most interesting and popular bars in Prague at that time.en_US
dc.description.abstractPráce pojednává o profesi barmana mezi lety 1958 a 1988 v socialistickém Československu. Věnuje se rozvoji mixologického řemesla po druhé světové válce a úskalí, kterými musel obor v období socialismu projít až do konce osmdesátých let. Prostřednictvím rozhovorů s pamětníky autorka zkoumá nešvary, které se za barovými pulty v tehdejším Československu děly. Popisuje, které druhy alkoholu i nealkoholických nápojů na tuzemském trhu chyběly a jak si s tím barmani dokázali poradit. Autorka se zaměřila i na barmany jako překupníky valut. Rozebírá zákony, které o alkoholu v těchto letech vyšly a krátkou charakteristikou se věnuje nejzajímavějším a nejnavštěvovanějším barům v Praze.cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Fakulta humanitních studiícs_CZ
dc.subjectAlcoholen_US
dc.subjectbartenderen_US
dc.subjectbaren_US
dc.subjectspiritsen_US
dc.subjectExpoen_US
dc.subjectgastronomyen_US
dc.subjecthotelen_US
dc.subjectinterhotelen_US
dc.subjectcocktailen_US
dc.subjectmixologyen_US
dc.subjectRaJen_US
dc.subjectsocialismen_US
dc.subjectAlkoholcs_CZ
dc.subjectbarmancs_CZ
dc.subjectbarcs_CZ
dc.subjectdestilátycs_CZ
dc.subjectExpocs_CZ
dc.subjectgastronomiecs_CZ
dc.subjecthotelcs_CZ
dc.subjectinterhotelcs_CZ
dc.subjectkoktajlcs_CZ
dc.subjectlihovinycs_CZ
dc.subjectmíšené nápojecs_CZ
dc.subjectmixologiecs_CZ
dc.subjectRaJcs_CZ
dc.subjectsocialismuscs_CZ
dc.titleFenomén baru a barmana za socialismucs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2014
dcterms.dateAccepted2014-01-30
dc.description.departmentPracoviště Orální historie - soudobých dějincs_CZ
dc.description.departmentOral History - Contemporary Historyen_US
dc.description.facultyFaculty of Humanitiesen_US
dc.description.facultyFakulta humanitních studiícs_CZ
dc.identifier.repId125752
dc.title.translatedThe Socialist Bar and Bartender Phenomenonen_US
dc.contributor.refereeFranc, Martin
dc.identifier.aleph001679735
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineOrální historie - soudobé dějinycs_CZ
thesis.degree.disciplineOral History - Contemporary Historyen_US
thesis.degree.programHumanitiesen_US
thesis.degree.programHumanitní studiacs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFakulta humanitních studií::Pracoviště Orální historie - soudobých dějincs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Humanities::Oral History - Contemporary Historyen_US
uk.faculty-name.csFakulta humanitních studiícs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Humanitiesen_US
uk.faculty-abbr.csFHScs_CZ
uk.degree-discipline.csOrální historie - soudobé dějinycs_CZ
uk.degree-discipline.enOral History - Contemporary Historyen_US
uk.degree-program.csHumanitní studiacs_CZ
uk.degree-program.enHumanitiesen_US
thesis.grade.csDobřecs_CZ
thesis.grade.enGooden_US
uk.abstract.csPráce pojednává o profesi barmana mezi lety 1958 a 1988 v socialistickém Československu. Věnuje se rozvoji mixologického řemesla po druhé světové válce a úskalí, kterými musel obor v období socialismu projít až do konce osmdesátých let. Prostřednictvím rozhovorů s pamětníky autorka zkoumá nešvary, které se za barovými pulty v tehdejším Československu děly. Popisuje, které druhy alkoholu i nealkoholických nápojů na tuzemském trhu chyběly a jak si s tím barmani dokázali poradit. Autorka se zaměřila i na barmany jako překupníky valut. Rozebírá zákony, které o alkoholu v těchto letech vyšly a krátkou charakteristikou se věnuje nejzajímavějším a nejnavštěvovanějším barům v Praze.cs_CZ
uk.abstract.enThis dissertation deals with the profession of bartender between years 1958 and 1988 in socialist Czechoslovakia. It describes the development of mixology after the WW2 and difficulties it was facing in the socialist period up to late Eighties. Through interviews with contemporary witnesses, the author examines bad habits, shortcomings and abuses of the system behind the bar. Attention is paid to the availability and shortages of different kinds of alcohol and non-alcoholic drinks. The author also looks at bartenders as illicit moneychangers. The work analyses regulatory laws valid at this period and offers compact description of the most interesting and popular bars in Prague at that time.en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Fakulta humanitních studií, Pracoviště Orální historie - soudobých dějincs_CZ
thesis.grade.code3
uk.publication-placePrahacs_CZ


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV