Zobrazit minimální záznam

Evaluation of the Composition of Breast Milk in Relation to Nutritional Lactating Women
dc.contributor.advisorHronek, Miloslav
dc.creatorKotilová, Lucie
dc.date.accessioned2020-09-22T19:51:56Z
dc.date.available2020-09-22T19:51:56Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/60906
dc.description.abstractUniverzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Katedra biologických a lékařských věd Kandidát: Mgr. Kotilová Lucie Konzultant: PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D. Název rigorózní práce: Hodnocení složení mateřského mléka ve vztahu k nutrici kojící ženy Mateřské mléko je považováno za ideální výživu novorozenců během prvních šesti měsíců života. Jeho kvalita je důležitým faktorem k ovlivnění prospívání novorozenců. Kvalita mateřského mléka souvisí s řadou vnitřních i vnějších faktorů. Právě jedním z vnějších faktorů je mateřské nutrice, tedy dieta kojících maminek. Naší studie se zúčastnilo 38 kojících žen spolu s jejich miminky. Byla provedena celá řada měření, při kterých jsme se zaměřili na složení dietního příjmu maminek a složení mateřského mléka. Cílem naší studie bylo odhalení vzájemných vtahů mezi mateřským nutričním příjmem a složením mateřského mléka. Ve složení nutričního příjmu maminek jsme nepozorovali statisticky významné rozdíly v závislosti na délce kojení. Energetický příjem kojících žen v kcal/kg se měnil pozvolna (ANOVA P = 0,4666). Statisticky významné změny nebyly zaznamenány ani mezi základními živinami, vitamíny, tak ani na úrovni minerálních látek a stopových prvků. Ze složení mateřského mléka v jednotlivých obdobích měření jsme odhalili statisticky...cs_CZ
dc.description.abstractCharles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of: Department of Biological and Medical Sciences Candidate: Mgr. Kotilová Lucie Consultant: PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D. Title of Thesis: Evaluation of the Composition of Breast Milk in Relation to Nutritional Lactating Women Maternal milk is considered the ideal nutrition for infants during the six months of life. Its quality is an important factor affecting the well-being of newborns. The quality of breast milk is linked with a number of internal and external factors. One of the external factors is maternal nutrition which means a diet of lactating mothers. Our study included 38 lactating mothers with their babies. We made a number of measurements, in which we focused on the composition of dietary intake of mothers and composition of breast milk. The aim of our study was to detect interactions between maternal nutritional intake and composition of breast milk. The composition of nutritional intake of mothers did not observe statistically significant differences depending on the duration of breastfeeding. Energy intake of lactating mothers in kcal/kg varied slowly (ANOVA P = 0.4666). No statistically significant changes between intake of vitamins, intake of minerals and trace elements were observed. We revealed a...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleHodnocení složení mateřského mléka ve vztahu k nutrici kojící ženycs_CZ
dc.typerigorózní prácecs_CZ
dcterms.created2013
dcterms.dateAccepted2013-06-20
dc.description.departmentKatedra biologických a lékařských vědcs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Biological and Medical Sciencesen_US
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId133695
dc.title.translatedEvaluation of the Composition of Breast Milk in Relation to Nutritional Lactating Womenen_US
dc.contributor.refereeHerink, Josef
dc.identifier.aleph001613026
thesis.degree.namePharmDr.
thesis.degree.levelrigorózní řízenícs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typerigorózní prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra biologických a lékařských vědcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Biological and Medical Sciencesen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csProspěl/acs_CZ
thesis.grade.enPassen_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Katedra biologických a lékařských věd Kandidát: Mgr. Kotilová Lucie Konzultant: PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D. Název rigorózní práce: Hodnocení složení mateřského mléka ve vztahu k nutrici kojící ženy Mateřské mléko je považováno za ideální výživu novorozenců během prvních šesti měsíců života. Jeho kvalita je důležitým faktorem k ovlivnění prospívání novorozenců. Kvalita mateřského mléka souvisí s řadou vnitřních i vnějších faktorů. Právě jedním z vnějších faktorů je mateřské nutrice, tedy dieta kojících maminek. Naší studie se zúčastnilo 38 kojících žen spolu s jejich miminky. Byla provedena celá řada měření, při kterých jsme se zaměřili na složení dietního příjmu maminek a složení mateřského mléka. Cílem naší studie bylo odhalení vzájemných vtahů mezi mateřským nutričním příjmem a složením mateřského mléka. Ve složení nutričního příjmu maminek jsme nepozorovali statisticky významné rozdíly v závislosti na délce kojení. Energetický příjem kojících žen v kcal/kg se měnil pozvolna (ANOVA P = 0,4666). Statisticky významné změny nebyly zaznamenány ani mezi základními živinami, vitamíny, tak ani na úrovni minerálních látek a stopových prvků. Ze složení mateřského mléka v jednotlivých obdobích měření jsme odhalili statisticky...cs_CZ
uk.abstract.enCharles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of: Department of Biological and Medical Sciences Candidate: Mgr. Kotilová Lucie Consultant: PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D. Title of Thesis: Evaluation of the Composition of Breast Milk in Relation to Nutritional Lactating Women Maternal milk is considered the ideal nutrition for infants during the six months of life. Its quality is an important factor affecting the well-being of newborns. The quality of breast milk is linked with a number of internal and external factors. One of the external factors is maternal nutrition which means a diet of lactating mothers. Our study included 38 lactating mothers with their babies. We made a number of measurements, in which we focused on the composition of dietary intake of mothers and composition of breast milk. The aim of our study was to detect interactions between maternal nutritional intake and composition of breast milk. The composition of nutritional intake of mothers did not observe statistically significant differences depending on the duration of breastfeeding. Energy intake of lactating mothers in kcal/kg varied slowly (ANOVA P = 0.4666). No statistically significant changes between intake of vitamins, intake of minerals and trace elements were observed. We revealed a...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra biologických a lékařských vědcs_CZ
thesis.grade.codeP
uk.publication-placeHradec Královécs_CZ
dc.identifier.lisID990016130260106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV