Show simple item record

Potravinová alergie na proteiny pšeničné mouky
dc.contributor.advisorTučková, Ludmila
dc.creatorŠotkovský, Petr
dc.date.accessioned2019-05-03T16:02:45Z
dc.date.available2019-05-03T16:02:45Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/59418
dc.description.abstractTHESIS SUMMARY Food allergy is one of the frequent disorders and its incidence in paediatric as well as adult population is continuously rising, having doubled in the last two decades. Although wheat belongs to major food allergens and is a staple food in most diets, we have only little knowledge of wheat proteins causing IgE mediated hypersensitivity reaction. Diagnostic approaches of food allergy to wheat have a high sensitivity, but low specificity. Poor predictability and specificity may be associated with the insufficient purity of wheat extracts used in sIgE assays or with the lack of major allergens in these extracts. In the first step, we characterized 19 potential allergens recognised by IgE Abs of allergic patients, using proteomic techniques (1-DE, 2-DE, MALDI-TOF, QTOF and LCQDECA nLC-MS/MS ion trap technique). We identified these IgE-binding molecules such as: α-amylase inhibitors, β-amylase, profilin, serpin, β-D-glucan exohydrolase and 27K protein. To quantify sIgE in patient's sera we developed ELISA using the whole wheat extract and two commercially available α-amylase inhibitors. Second, we developed a procedure that allows isolation of wheat allergens from natural sources using Rotofor cell and HPLC. Twenty-seven potential wheat allergens have been successfully identified; of these, the...en_US
dc.description.abstractSOUHRN V ČEŠTINĚ Potravinová alergie je jedním z nejčastějších onemocnění a postihuje jak dětskou, tak dospělou populaci. Její výskyt neustále roste, v posledních dvaceti letech se zdvojnásobil. Ačkoliv pšenice patří mezi hlavní potravinové alergeny a je základní složkou většiny jídel, naše znalosti pšeničných proteinů způsobujících IgE hypersensitivní reakci je nedostatečná. Diagnostika potravinové alergie na pšenici se vyznačuje vysokou sensitivitou, ale nízkou specificitou. Ta může být spojena s nedostatečnou čistotou používaných extraktů anebo absencí hlavních alergenů v těchto extraktech. V prvním kroku jsme charakterizovali 19 potenciálních alergenů rozpoznávaných IgE protilátkami ze sér pacientů. Díky proteomickým metodám (1-DE, 2-DE, MALDI-TOF, QTOF a LCQDECA nLC-MS/MS iontová past) jsme identifikovali např. tyto IgE vázající molekuly: inhibitory α-amylázy, β-amyláza, profilin, serpin, β-D-glukan exohydroláza a 27K protein. Pro kvantifikaci IgE protilátek jsme vyvinuli metodu ELISA, ve které byl použit jak pšeničný extrakt, tak komerčně dostupné inhibitory α-amylázy. V dalším kroku jsme vyvinuli metodu postupné izolace pšeničných alergenů z přírodních zdrojů, která využívá zařízení Rotofor a HPLC. Tímto přístupem bylo identifikováno 27 potenciálních alergenů, z nichž 7 bylo nově popsáno u...cs_CZ
dc.languageEnglishcs_CZ
dc.language.isoen_US
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectpšeničné alergenycs_CZ
dc.subjectIgE protilátkycs_CZ
dc.subjectaktivace bazofilůcs_CZ
dc.subjectizolacecs_CZ
dc.subjectpurifikacecs_CZ
dc.subjectmyší modelcs_CZ
dc.subjectwheat allergensen_US
dc.subjectIgE antibodiesen_US
dc.subjectbasophil activationen_US
dc.subjectisolationen_US
dc.subjectpurificationen_US
dc.subjectmouse modelen_US
dc.titleFood allergy to wheat flour proteinsen_US
dc.typedizertační prácecs_CZ
dcterms.created2013
dcterms.dateAccepted2013-04-19
dc.description.departmentDepartment of Cell Biologyen_US
dc.description.departmentKatedra buněčné biologiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId83537
dc.title.translatedPotravinová alergie na proteiny pšeničné moukycs_CZ
dc.contributor.refereePanzner, Petr
dc.contributor.refereeProkešová, Ludmila
dc.identifier.aleph001580548
thesis.degree.namePh.D.
thesis.degree.leveldoktorskécs_CZ
thesis.degree.discipline-cs_CZ
thesis.degree.discipline-en_US
thesis.degree.programImunologiecs_CZ
thesis.degree.programImmunologyen_US
uk.thesis.typedizertační prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra buněčné biologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Cell Biologyen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.cs-cs_CZ
uk.degree-discipline.en-en_US
uk.degree-program.csImunologiecs_CZ
uk.degree-program.enImmunologyen_US
thesis.grade.csProspěl/acs_CZ
thesis.grade.enPassen_US
uk.abstract.csSOUHRN V ČEŠTINĚ Potravinová alergie je jedním z nejčastějších onemocnění a postihuje jak dětskou, tak dospělou populaci. Její výskyt neustále roste, v posledních dvaceti letech se zdvojnásobil. Ačkoliv pšenice patří mezi hlavní potravinové alergeny a je základní složkou většiny jídel, naše znalosti pšeničných proteinů způsobujících IgE hypersensitivní reakci je nedostatečná. Diagnostika potravinové alergie na pšenici se vyznačuje vysokou sensitivitou, ale nízkou specificitou. Ta může být spojena s nedostatečnou čistotou používaných extraktů anebo absencí hlavních alergenů v těchto extraktech. V prvním kroku jsme charakterizovali 19 potenciálních alergenů rozpoznávaných IgE protilátkami ze sér pacientů. Díky proteomickým metodám (1-DE, 2-DE, MALDI-TOF, QTOF a LCQDECA nLC-MS/MS iontová past) jsme identifikovali např. tyto IgE vázající molekuly: inhibitory α-amylázy, β-amyláza, profilin, serpin, β-D-glukan exohydroláza a 27K protein. Pro kvantifikaci IgE protilátek jsme vyvinuli metodu ELISA, ve které byl použit jak pšeničný extrakt, tak komerčně dostupné inhibitory α-amylázy. V dalším kroku jsme vyvinuli metodu postupné izolace pšeničných alergenů z přírodních zdrojů, která využívá zařízení Rotofor a HPLC. Tímto přístupem bylo identifikováno 27 potenciálních alergenů, z nichž 7 bylo nově popsáno u...cs_CZ
uk.abstract.enTHESIS SUMMARY Food allergy is one of the frequent disorders and its incidence in paediatric as well as adult population is continuously rising, having doubled in the last two decades. Although wheat belongs to major food allergens and is a staple food in most diets, we have only little knowledge of wheat proteins causing IgE mediated hypersensitivity reaction. Diagnostic approaches of food allergy to wheat have a high sensitivity, but low specificity. Poor predictability and specificity may be associated with the insufficient purity of wheat extracts used in sIgE assays or with the lack of major allergens in these extracts. In the first step, we characterized 19 potential allergens recognised by IgE Abs of allergic patients, using proteomic techniques (1-DE, 2-DE, MALDI-TOF, QTOF and LCQDECA nLC-MS/MS ion trap technique). We identified these IgE-binding molecules such as: α-amylase inhibitors, β-amylase, profilin, serpin, β-D-glucan exohydrolase and 27K protein. To quantify sIgE in patient's sera we developed ELISA using the whole wheat extract and two commercially available α-amylase inhibitors. Second, we developed a procedure that allows isolation of wheat allergens from natural sources using Rotofor cell and HPLC. Twenty-seven potential wheat allergens have been successfully identified; of these, the...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra buněčné biologiecs_CZ
thesis.grade.codeP


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV