Zobrazit minimální záznam

Determination of flavonoids in food supplements using micellar electrokinetic capillary chromatography
dc.contributor.advisorPospíšilová, Marie
dc.creatorDvořáková, Martina
dc.date.accessioned2020-09-22T19:34:00Z
dc.date.available2020-09-22T19:34:00Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/58794
dc.description.abstractUniverzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra Analytické chemie Kandidát Mgr. Martina Dvořáková Konzultant Doc. RNDr. Marii Pospíšilové, CSc Název rigorózní práce Stanovení flavonoidů v doplňcích stravy s využitím micelární elektrokinetické chromatografie Byla vyvinuta a validována nová metoda micelární elektrokinetické chromatografie (MEKC) s UV detekcí pro separaci a současné stanovení katechinu, epikatechinu, rutinu, kvercetinu, luteolinu, hesperetinu, kaempferolu, apigeninu a isorhamnetinu. Separace byla optimalizována testováním parametrů jako je typ, koncentrace a pH* základního elektrolytu, koncentrace ionogenního smáčedla dodecylsíranu sodného (SDS), druh a koncentrace cyklodextrinů a organických rozpouštědel, separační napětí a teplota separace. Analýzy byly provedeny v nepotažené křemenné kapiláře (vnitřní průměr 75 µm, celková délka 60 cm, efektivní délka 50 cm), s hydrodynamickým dávkováním při tlaku 50 mbarů po dobu 6 s. Základní elektrolyt obsahoval 5 mM dihydrogenfosforečnanu sodného, 30 mM kyseliny borité, 60 mM SDS, 20% (v/v) methanolu, 5% (v/v) butanolu a 8 mM 2-hydroxypropyl-γ-cyklodextrinu. pH* základního elektrolytu bylo upraveno na 7,6 pomocí 17% roztoku amoniaku. Detekce probíhala při UV 210 nm. Teplota kapiláry byla udržována na 20řC, vkládané...cs_CZ
dc.description.abstractCharles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Analytical Chemistry Candidate Mgr. Martina Dvořáková Consultant Doc. RNDr. Marii Pospíšilové, CSc Title of Thesis Determination of flavonoids in food supplements using micellar electrokinetic capillary chromatography A new method of micellar electrokinetic chromatography (MEKC) with UV detection for the simultaneous determination of catechin, epicatechin, rutin, quercetin, luteolin, hesperetin, kaempferol, apigenin and isorhamnetin was devised and validated. The MEKC analysis was optimized for the type, concentration and pH* of the background electrolyte, the concentration of sodium dodecyl sulphate (SDS), the type and concentration of cyclodextrins and organic solvents, applied voltage and operating temperature. The analysis was carried out in a fused-silica capillary (internal diameter 75 µm, total length 60 cm, effective length 50 cm) with UV detection at 210 nm, voltage 30 kV, hydrodynamic sample injection at 50 mbar for 6 s and temperature 20řC. The optimal background elektrolyte of pH* 7.6 (adjusted with 17% of ammonia solution) contained 5 mM potassium dihydrogen phosphate + 30 mM boric acid, 60 mM SDS, 20% (v/v) of methanol, 5% (v/v) of butanol and 8 mM 2-hydroxypropyl-γ-cyclodextrin. The calibration curve of...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleStanovení flavonoidů v doplňcích stravy s využitím micelární elektrokinetické chromatografiecs_CZ
dc.typerigorózní prácecs_CZ
dcterms.created2013
dcterms.dateAccepted2013-11-15
dc.description.departmentKatedra analytické chemiecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Analytical Chemistryen_US
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId107486
dc.title.translatedDetermination of flavonoids in food supplements using micellar electrokinetic capillary chromatographyen_US
dc.contributor.refereePolášek, Miroslav
dc.identifier.aleph001643009
thesis.degree.namePharmDr.
thesis.degree.levelrigorózní řízenícs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typerigorózní prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra analytické chemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Analytical Chemistryen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csProspěl/acs_CZ
thesis.grade.enPassen_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra Analytické chemie Kandidát Mgr. Martina Dvořáková Konzultant Doc. RNDr. Marii Pospíšilové, CSc Název rigorózní práce Stanovení flavonoidů v doplňcích stravy s využitím micelární elektrokinetické chromatografie Byla vyvinuta a validována nová metoda micelární elektrokinetické chromatografie (MEKC) s UV detekcí pro separaci a současné stanovení katechinu, epikatechinu, rutinu, kvercetinu, luteolinu, hesperetinu, kaempferolu, apigeninu a isorhamnetinu. Separace byla optimalizována testováním parametrů jako je typ, koncentrace a pH* základního elektrolytu, koncentrace ionogenního smáčedla dodecylsíranu sodného (SDS), druh a koncentrace cyklodextrinů a organických rozpouštědel, separační napětí a teplota separace. Analýzy byly provedeny v nepotažené křemenné kapiláře (vnitřní průměr 75 µm, celková délka 60 cm, efektivní délka 50 cm), s hydrodynamickým dávkováním při tlaku 50 mbarů po dobu 6 s. Základní elektrolyt obsahoval 5 mM dihydrogenfosforečnanu sodného, 30 mM kyseliny borité, 60 mM SDS, 20% (v/v) methanolu, 5% (v/v) butanolu a 8 mM 2-hydroxypropyl-γ-cyklodextrinu. pH* základního elektrolytu bylo upraveno na 7,6 pomocí 17% roztoku amoniaku. Detekce probíhala při UV 210 nm. Teplota kapiláry byla udržována na 20řC, vkládané...cs_CZ
uk.abstract.enCharles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Analytical Chemistry Candidate Mgr. Martina Dvořáková Consultant Doc. RNDr. Marii Pospíšilové, CSc Title of Thesis Determination of flavonoids in food supplements using micellar electrokinetic capillary chromatography A new method of micellar electrokinetic chromatography (MEKC) with UV detection for the simultaneous determination of catechin, epicatechin, rutin, quercetin, luteolin, hesperetin, kaempferol, apigenin and isorhamnetin was devised and validated. The MEKC analysis was optimized for the type, concentration and pH* of the background electrolyte, the concentration of sodium dodecyl sulphate (SDS), the type and concentration of cyclodextrins and organic solvents, applied voltage and operating temperature. The analysis was carried out in a fused-silica capillary (internal diameter 75 µm, total length 60 cm, effective length 50 cm) with UV detection at 210 nm, voltage 30 kV, hydrodynamic sample injection at 50 mbar for 6 s and temperature 20řC. The optimal background elektrolyte of pH* 7.6 (adjusted with 17% of ammonia solution) contained 5 mM potassium dihydrogen phosphate + 30 mM boric acid, 60 mM SDS, 20% (v/v) of methanol, 5% (v/v) of butanol and 8 mM 2-hydroxypropyl-γ-cyclodextrin. The calibration curve of...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra analytické chemiecs_CZ
thesis.grade.codeP
uk.publication-placeHradec Královécs_CZ
dc.identifier.lisID990016430090106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV